Ухвала
від 01.04.2024 по справі 446/446/24
КАМ'ЯНКА-БУЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 446/446/24

УХВАЛА

про призначення судово-психіатричної експертизи

01.04.2024 року Кам`янка-Бузький районний суд Львівської області у складі:

головуючого судді Костюк У. І.

присяжних Малиновської О.В.

Рудик С.Р.

секретаря судового засідання Михайлишин О.В.

за участі:

представника заявника ОСОБА_1

представника особи, стосовно, якої розглядається справа ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кам`янка-Бузька Львівської області цивільну справу за заявою ОСОБА_3 за участі заінтересованої особи Новояричівської селищної ради Львівського району Львівської області про визнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки і призначення опікуна,-

в с т а н о в и в:

представник заявника ОСОБА_3 адвокат Білик Р.О. подала до Кам`янка-Бузького районного суду Львівської області заяву, в якій просить суд визнати ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, встановити над ним опіку та призначити заявника ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , його опікуном.

Ухвалою суду від 28.02.2024 відкрито провадження у справі.

Представником заявника ОСОБА_3 адвокатом Білик Р.О. 01.03.2024 на адресу суду подано клопотання про призначення по справі судово-психіатричної експертизи з метою з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки психіатрії.

В судовому засіданні представник заявника - адвокат Білик Р.О. подане клопотання про призначення по справі судово-психіатричної експертизи підтримала, просила його задоволити.

Представник особи, стосовно, якої розглядається справа адвокат Черниш І.І. в судовому засіданні проти клопотання не заперечила.

Вирішуючи клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , суд, перевіривши матеріали цивільної справи, дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу» судово-психіатрична експертиза в адміністративних, цивільних справах, у кримінальному провадженні призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про судову експертизу» виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз.

Як зазначається в п.4 Постанови Пленуму ВСУ від 28.03.1972 № 3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання:

1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу;

2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України, суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

Відповідно до п. 9 ч. 1 ст.253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Враховуючи, що для всебічного, повного та об`єктивного розгляду справи необхідні спеціальні знання в галузі медицини для визначення психічного стану ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , суд приходить до висновку про необхідність призначення судово-психіатричної експертизи у справі.

Керуючись ч.1 п.5 ст. 252, п. 9 ч. 1 ст. 253, ч. 1 ст. 298 ЦПК України, -

у х в а л и в:

Призначити у справі за заявою ОСОБА_3 за участі заінтересованої особи Новояричівської селищної ради Львівського району Львівської області про визнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки і призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу, на розгляд якої поставити наступні питання:

1.Чи страждає на психічну хворобу ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .? Якщо так, то на яку?

2.Чи розуміє ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в силу свого психічного захворювання значення своїх дій та чи може керувати ними?

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Проведення судово-психіатричної експертизи доручити експертам Львівської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (79021, м. Львів, вул. Кульпарківська, 95), направивши їм копію ухвали суду про призначення судово-психіатричної експертизи.

В розпорядження експерта направити матеріали цивільної справи №446/446/24.

Роз`яснити заявнику положення ст.109 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі: - у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок та відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання її копії.

Головуючий суддя У.І. Костюк

Присяжні О.В. Малиновська

С.Р. Рудик

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу118018857
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —446/446/24

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні