Ухвала
від 29.03.2024 по справі 175/4349/24
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 175/4349/24

Провадження № 1-кс/175/1219/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 березня 2024 року смт. Слобожанське

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області в складі:

слідчої судді ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання: ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 погодженого з прокурором Слобожанської окружної прокуратури ОСОБА_4 у кримінальному провадженні № 12023041440000734, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 24 жовтня 2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.190 КК України про тимчасовий доступ до речей і документів,

В С Т А Н О В И В:

28 березня 2024 року до суду надійшло клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів.

Клопотання мотивовано тим, що в провадженні слідчого відділення поліції № 8 Дніпровського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області перебувають матеріали кримінального провадження зареєстрованого в Єдиному реєстрі досудових розслідувань 24.10.2023 за № 12023041440000734, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.190 КК України.

Так згідно матеріалів клопотання зазначено, що 08 січня 2021 рокуу помер ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з яким в цивільному шлюбі проживала ОСОБА_6 за адресою: АДРЕСА_1 , з 1997 року. Будинок де вони разом проживали будувався ними спільно, однак згідно свідоцтва про право особистої власності на житловий будинок (домоволодіння) від 25.09.1998 року, яке видане на підставі рішення виконкому ІНФОРМАЦІЯ_2 №167 від 26.08.1998 ОСОБА_5 являється власником домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 . Окрім того згідно державного акту на право приватної власності на землю серія ДП №010469 від 13.12.1996 р. ОСОБА_5 на підставі рішення виконкому ІНФОРМАЦІЯ_2 від 23 жовтня 1996 року №215 являється власником земельної ділянки площею 0.1194 гектарів, яка фактично розташована за адресою: АДРЕСА_1 , даний акт зареєстровано в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №9912.

Після смерті ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_6 , відбулася конфліктна ситуація з братом її цивільного чоловіка ОСОБА_7 , який пояснив, що він претендує на будинок розташований за адресою: АДРЕСА_1 . Однак ОСОБА_6 повідомила останньому, що дане питання необхідно вирішити в судовому порядку, адже вона проживала разом з ОСОБА_5 , з 1997 року за вище вказаною адресою.

Окрім того згідно цивільного кодексу України ОСОБА_6 має право звернутися з позовною заявою до суду про визнання будинку спільною сумісною власністю та визнання права власності на майно, адже домоволодіння розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , є майном, яке набуте особами за час проживання без реєстрації шлюбу за спільні сумісні кошти, що є спільною сумісною власністю, що визначено ст.74 Сімейного кодексу України, ст.ст.15, 16 ЦК України, ст.ст.175-177 ЦПК України. Окрім спадкування у тому випадку, якщо особа не залишила заповіту повинне здійснюватися за законом, що призведе до поділу майна на частки.

В подальшому ОСОБА_6 отримала постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 23 червня 2023 року, вих. №265/02-14, так як нотаріусом ОСОБА_8 було вказано відмовити мені у видачі свідоцтв про право на спадщину за законом та свідоцтв про право власності на частку у спільному майні подружжя на житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 (п`ять літера А), хоча ОСОБА_6 зверталася з заявою і вказувала будинок розташований за адресою: АДРЕСА_1 . Та нотаріус ОСОБА_8 продемонструвала ОСОБА_6 витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна згідно якого за її цивільним чоловіком ОСОБА_5 , зареєстроване право власності на будинок за адресою: АДРЕСА_1 .

Органом досудового розслідування отримано від ІНФОРМАЦІЯ_4 відмову у наданні реєстраційної справи на об`єкт нерухомості за адресою: АДРЕСА_1 , адже відповідно до п.6 ст.17 Закону України «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень» витребування (вилучення) реєстраційних справ або документів із них здійснюється виключно за судовим рішенням.

В судове засідання прокурор не з`явилися, однак від прокурора надійшла заява про розгляд клопотання за їх відсутності, на задоволенні клопотання наполягає.

Відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів розглядається слідчим суддею без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, оскільки встановлено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України, в зв`язку з неявкою всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали клопотання, вважає, що клопотання підлягає задоволенню за такими підставами.

Відповідно до ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає в наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення. Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до ч. 5, ч. 6, ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону. Слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Як встановлено в ході судового розгляду клопотання, наявні достатні підстави вважати, що тимчасовий доступ до речей і документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_5 , має суттєве значення для встановлення обставин, які підлягають доказуванню у даному кримінальному провадженні. Відомості, які містяться у речах і документах, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_5 , можуть бути використані як докази обставин, які підлягають доказуванню у даному кримінальному провадженні, а іншими способами довести ці обставини неможливо.

На підставі вищевикладеного, з метою забезпечення дієвості кримінального провадження, суд приходить до висновку про доцільність задоволення клопотання та надання тимчасового доступу до вказаних в клопотанні речей і документів з можливістю їх вилучення.

Керуючись ст.ст. 40-1, 159 166, 309 КПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 погодженого з прокурором Слобожанської окружної прокуратури ОСОБА_4 у кримінальному провадженні № 12023041440000734, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 24 жовтня 2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.190 КК України про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Надати дозвіл слідчому СВ ВП№8Дніпровського РУПГУНП ГУНПв Дніпропетровськоїобласті старшомулейтенанту поліції ОСОБА_3 таіншим слідчим,які входятьдо складугрупи слідчих на проведення тимчасового доступу до оригіналів документів, а саме: реєстраційної справи відкритої на об`єкт нерухомості за адресою: АДРЕСА_1 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2735411412020) з можливістю їх вилучення.

Зобов`язати ІНФОРМАЦІЯ_5 надати зазначеним вище особам тимчасовий доступ до вказаних вище речей і документів з можливістю їх вилучення.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня постановлення ухвали, тобто до 01 травня 2024 року.

Роз`яснити, що відповідно до положень ч. 1 ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.03.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу118020260
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —175/4349/24

Ухвала від 29.03.2024

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Озерянська Ж. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні