Рішення
від 20.03.2024 по справі 195/1506/23
ТОМАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 195/1506/23

Провадження № 2/195/22/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20.03.2024 року с-ще Томаківка

Дніпропетровської області

Томаківський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Колодіної Л.В.,

за участі секретаря судового засідання Левкович І.В.,

за участю представника позивача- ОСОБА_1 ,

відповідачки ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Томаківського районного суду Дніпропетровської області позовну заяву ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ ТОМАКІВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ Дніпропетровської області до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, третя особа (без самостійних вимог): орган опіки та піклуванняВиконавчого комітету ТОМАКІВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ Дніпропетровської області, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,

В С Т А Н О В И В:

до Томаківського районного суду Дніпропетровської області надійшов позов ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ ТОМАКІВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ Дніпропетровської області до ОСОБА_2 , третя особа (без самостійних вимог): орган опіки та піклування Виконавчого комітету ТОМАКІВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ Дніпропетровської області, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів.

Позовні вимоги обгрунтовані тим, що відповідачка ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (уродженка с.Сергіївка Томаківського району Дніпропетровської області), яка зареєстрованаза адресою: АДРЕСА_1 , є матір`ю одиначкою по відношенню до малолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

В вересні 2022 року громадянка ОСОБА_2 , після сварки зі своєю матір`ю, ОСОБА_5 , з причини неналежного виконання батьківських обов`язків (зі слів матері), пішла з дому, залишивши дітей з бабою, та до вересня 2023 року не поверталася. Поряд з тим вона з`являється в соціальних мережах та виставляє власні фото.

Відповідачка, ОСОБА_2 , веде неналежний спосіб життя, самоусунулася від виховання дітей, не турбується про забезпечення догляду за дітьми, матеріально дітей не утримує. Питання щодо неналежного виконання батьківських обов`язків громадянка ОСОБА_2 поставало і раніше, родина неодноразово перебувала під соціальним супроводом в КЗ ЦСП «КРОК НАЗУСТРІЧ» Томаківської селищної ради.

За інформацією фахівців із соціальної роботи з квітня поточного року родина перебуває під соціальним супроводом, протягом якого громадянці ОСОБА_5 наголошено на необхідності подання на розшук доньки, у зв`язку з відсутністю її тривалий час.

Родина знаходиться в скрутному матеріальному становищі, зовсім немає засобів до існування та змоги заробити кошти, баба не має можливості забезпечити навчання дітей. Неодноразово надавалася гуманітарна допомога родині продуктами харчування, побутовою хімією, одягом.

Службою у справах дітей спільно з фахівцями із соціальної роботи систематично відвідувалася родина за місцем проживання та неодноразово наголошувалося на необхідності розшуку громадянки ОСОБА_2 , та лише на при кінці серпня громадянкою ОСОБА_5 подано на розшук доньки, але у неї самої не дійсні документи. В той же час службою у справах дітей поновлялися свідоцтва про народження дітей, так як, зі слів баби, мати забрала документи с собою.

13 вересня 2023 року відповідачка ОСОБА_2 з`явилася до служби у справах дітей Виконавчого комітету Томаківської селищної ради, з метою забрати дітей, на запитання чому не виконувала батьківські обов`язки та не забезпечувала дітей, відповіла, що перебувала на заробітках, поряд з тим не мала можливості матеріально забезпечувати дітей.

У зв`язку з самоусуненням громадянки ОСОБА_2 від виконання, понад рік, обов`язків по вихованню малолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , за поданням Комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Томаківської селищної ради від 05 серпня 2023 року № 7, виконавчим комітетом Томаківської селищної ради прийнято рішення від 05.09.2023 № 151 «Про відібрання з родини малолітніх дітей - ОСОБА_3 і ОСОБА_4 та затвердження висновку про доцільність позбавлення батьківських прав їх матері ОСОБА_2 ».

Підставою для звернення Виконавчогокомітету Томаківськоїселищної ради, як органу опіки та піклування, з даною позовною заявою до суду є необхідність захисту прав та інтересів малолітніх дітей, які ще не мають можливості самостійно захищати свої права.

Факти, що викладені у позовній заяві мають своє підтвердження у документах, що додаються до позовної заяви.

Заходи досудового врегулювання спору, в тому числі ті, які законом визначені як обов`язкові заходи досудовий порядок урегулювання спору, вживались, але результату не дали.

В позовній заяві позивач просить суд позбавити батьківських прав відповідачку по відношенню до малолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та стягнути з неї аліменти на користь позивача на утримання малолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в розмірі 1/3 частки від усіх видів доходів (заробітку), але не менше 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку до досягнення дітьми повнолітнього віку, щомісяця, починаючи з дня звернення до суду з позовною заявою.

В судовому засіданні представник позивача підтримала позовні вимоги в повному обсязі та просила суд їх задовольнити.

Відповідачка визнала позов в повному обсязі та пояснила суду, що дійсно має двох малолітніх дітей. Вже восьмий місяць діти знаходяться на утриманні Держави. Вона не приймає участі в їх вихованні, т.я. матеріально не може забезпечити дітей всім необхідним, в цей час вона не має постійної роботи, а перебивається випадковими заробітками. В жовтні 2023 року вона приїжджала та відвідувала дітей в КУ «Крок назустріч». Останній раз бачила дітей в листопаді 2023 року в школі на відстані. Крім того, відповідачка вважає, що її дітям дійсно буде краще там, де вони знаходяться зараз, оскільки вона не може належним чином утримувати та виховувати їх.

У відповідності до ч.2ст.247 ЦПК Українифіксування судового процесу здійснюється за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, заслухав думку представника позивача, думку відповідачки, показання свідків, вивчивши, дослідивши матеріали справи та всебічно проаналізувавши обставини в їх сукупності, давши оцінку зібраним по справі доказам, виходячи зі свого внутрішнього переконання, яке ґрунтується на повному, об`єктивному та всебічному з`ясуванні обставин справи, дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст.12 ЦПК Україницивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом..

Згідно ст.76 ЦПК Українидоказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи..

Згідност. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст.164СК України мати та батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню дитини.

Згідно п. 16 Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року № 3 ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток, як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення, не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі, не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

За змістом ст.150СК України батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей; піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток; забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Відповідно до частини третьоїстатті 51 Конституції України сім'я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Частинами першою, другою статті 3 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року, ратифікованої Верховною Радою України 27 лютого 1991 року, передбачено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Дитині забезпечується такий захист і піклування, які необхідні для її благополуччя, беручи до уваги права й обов`язки її батьків, опікунів чи інших осіб, які відповідають за неї за законом.

Стаття 9 Конвенції покладає на держави-учасниці обов`язок забезпечувати те, щоб дитина не розлучалася з батьками всупереч їх бажанню, за винятком випадків, коли компетентні органи згідно з судовим рішенням, визначають відповідно до застосовуваного закону і процедур, що таке розлучення необхідне в якнайкращих інтересах дитини. Таке визначення може бути необхідним у тому чи іншому випадку, наприклад, коли батьки жорстоко поводяться з дитиною або не піклуються про неї, або коли батьки проживають роздільно і необхідно прийняти рішення щодо місця проживання дитини.

Відповідно до статті 18 Конвенції батьки або у відповідних випадках законні опікуни несуть основну відповідальність за виховання і розвиток дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Аналіз наведених норм права дає підстави для висновку, що права батьків щодо дитини є похідними від прав та інтересів дитини на гармонійний розвиток та належне виховання, й, у першу чергу, повинні бути визначені та враховані інтереси дитини, виходячи із об`єктивних обставин спору, а тільки потім права батьків.

Відповідно до ч. 4 ст.10ЦПК України суд застосовує при розгляді справ практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

У справі «Хант проти України» від 07 грудня 2006 року Європейським судом з прав людини наголошено, що між інтересами дитини та інтересами батьків повинна існувати справедлива рівновага і, дотримуючись такої рівноваги, особлива увага має бути до найважливіших інтересів дитини, які за своєю природою та важливістю мають переважати над інтересами батьків (пункт 54). Вирішення питання позбавлення батьківських прав має ґрунтуватися на оцінці особистості відповідача, його поведінки; факт заперечення відповідача проти позову про позбавлення його батьківських прав також може свідчити про його інтерес до дитини (пункт 58).

Устатті 7 СК Українивизначено необхідність забезпечення дитині можливості здійснення її прав, установленихКонституцією України, Конвенцією про права дитини, іншими міжнародними договорами України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України; регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини.

Згідно із частинами другою та четвертоюстатті 155 СК Українибатьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини. Ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Відповідно до постанови Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 24 квітня 2019 року у справі №300/908/17 ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Відповідно до статті 12Закону України«Про охоронудитинства» батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Згідно ізстаттею 18 Закону України «Про охорону дитинства»держава забезпечує право дитини на проживання в таких санітарно-гігієнічних та побутових умовах, що не завдають шкоди її фізичному та розумовому розвитку.

Декларацією прав дитини, проголошеною Генеральною Асамблеєю ООН від 20 листопада 1959 року, у принципі 6 визначено, що дитина для повного і гармонійного розвитку її особистості потребує любові і розуміння. Вона повинна, коли це можливо, рости під опікою та відповідальністю своїх батьків; у будь-якому разі - в атмосфері любові та моральної і матеріальної забезпеченості.

За змістом ч. 1 ст. 9 Конвенції про права дитини держави-учасниці забезпечують те, щоб дитина не розлучалася з батьками всупереч їх бажанню, за винятком випадків, коли компетентні органи згідно з судовим рішенням, визначають відповідно до застосовуваного закону і процедур, що таке розлучення необхідне в якнайкращих інтересах дитини. Таке визначення може бути необхідним у тому чи іншому випадку, наприклад, коли батьки не піклуються про дитину.

Судом були встановлені наступні обставини.

Відповідно до копії свідоцтва про народження громадянка ОСОБА_2 є матір?ю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Даний факт підтверджується копією свідоцтва про народження, виданого ПОВТОРНО 13.04.2023 року Томаківським відділом реєстрації актів цивільного стану у Нікопольському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м.Одеса), серія НОМЕР_1 , актовий запис № 56 від 29.06.2016 року.

Відповідно до копії свідоцтва про народження громадянка ОСОБА_2 є матір?ю ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 . Даний факт підтверджується копією свідоцтва про народження, виданого ПОВТОРНО 13.04.2023 року Томаківським відділом реєстрації актів цивільного стану у Нікопольському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м.Одеса), серія НОМЕР_2 , актовий запис № 1 від 17.01.2018 року.

Згідно акту обстеження житлово-побутових умов комісією служби у справах дітей Томаківської селищної ради Дніпропетровської області у складі: начальника ССД Бірзул Т.В., завідувача відділення соціальної роботи ОСОБА_6 , фахівця соціальної роботи ОСОБА_7 від 02.12.2022 року проведено обстеження умов проживання за адресою: АДРЕСА_1 . За даною адресою проживають наступні особи: мати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , малолітня дитина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , малолітня дитина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , а також інші родичі: баба- ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_8 , 2005 року народження. Санітарний стан житла відносно задовільний. Загальний заробіток сім`ї є тимчасові заробітки баби. Діти перебувають з бабою, зі слів якої мати, після сварки у вересні пішла з дому. Баба сама опікується дітьми, забезпечує їх матеріально, має лише тимчасові заробітки. Громадянка ОСОБА_2 залишила дітей, сама, зі слів баби, перебуває у с.Червоногригорівка, до дітей не з`являється, матеріально не утримує. ОСОБА_9 повинен йти до школи до першого класу, але мати до школи дитину не записала. ОСОБА_5 рекомендовано з`ясувати питання більш точнішого місця перебування матері дітей, в разі відсутності інформації звертатись до органів внутрішніх справ для її розшуку.

Згідно акту обстеження житлово-побутових умов комісією служби у справах дітей Томаківської селищної ради Дніпропетровської області у складі: начальника ССД ОСОБА_1 , завідувача відділення соціальної роботи ОСОБА_6 , фахівця соціальної роботи ОСОБА_7 від 23.03.2023 року проведено обстеження умов проживання за адресою: АДРЕСА_1 . За даною адресою проживають наступні особи: мати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , малолітня дитина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , малолітня дитина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , а також інші родичі: баба- ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_8 , 2005 року народження. Санітарний стан житла відносно задовільний. Загальний заробіток сім`ї є тимчасові заробітки баби. Громадянка ОСОБА_2 до дітей так і не з`явилась, зі слів баби її бачили в м. Запоріжжя жителі села, матеріально бабі не допомагає, дітьми взагалі не цікавиться. За період з вересня по березень зі слів баби за місцем проживання не з`являлася, на зв`язок не виходить. Родині протягом грудня-березня надавалася неодноразово гуманітарна допомога. Зв`язок з родиною підтримується через сусідів. Громадянці ОСОБА_5 наголошено на необхідності звернутися до поліції про розшук доньки, для визначення статусу дітей баба не надає повної інформації.

Згідно рішення ВК Томаківської селищної ради Дніпропетровської області № 151 від 05.09.2023 року відібрати малолітніх дітей - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , з родини матері ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка ухиляється від виконання батьківських обов`язків. Влаштувати малолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , до відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання КЗ ЦСП «КРОК НАЗУСТРІЧ» Томаківської селищної ради на тимчасове перебування. Затвердити висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , по відношенню до її малолітніх дітей.

Згідно акту обстеження житлово-побутових умов комісією служби у справах дітей Томаківської селищної ради Дніпропетровської області у складі: начальника ССД Бірзул Т.В., провідного спеціаліста ОСОБА_10 , завідувача відділення соціальної роботи ОСОБА_6 , фахівця соціальної роботи ОСОБА_7 від 25.12.2023 року проведено обстеження умов проживання за адресою: АДРЕСА_1 . За даною адресою проживають наступні особи: мати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , малолітня дитина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , малолітня дитина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , а також інші родичі: баба- ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_8 , 2005 року народження. Діти відібрані з родини згідно рішення від 05.09.2023 року № 151 ВК Томаківської селищної ради та влаштовані до відділення стаціонарного догляду КЗ ЦСП «Крок назустріч» Томаківської селищної ради на тимчасове перебування. Мати дітей не відвідує, матеріально дітей не забезпечує. Починаючи з вересня 2020 року мати вихованням дітей не займалася. Місце її перебування було невідомо. Громадянка ОСОБА_2 на співпрацю не йде, у помешкання не впустила, при цьому заявивши, що вона нікому нічого не винна.

Згідно ВИСНОВКУ органу опіки та піклування ВК Томаківської селищної ради про доцільність позбавлення батьківських прав, з метою захисту прав та законних інтересів малолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ВК Томаківської селищної ради вважає за доцільне позбавити батьківських прав громадянку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Допитана в судовому засіданні свідок ОСОБА_6 суду пояснила, що працює завідувачем відділення соціальної роботи КЗ ЦСП «Крок назустріч» Томаківської селищної ради. Зі слів матері відповідачки, остання восени 2022 року після сварки, залишила своє місце проживання та дітей і виїхала в невідомому напрямку. Зв`язку з нею родина не мала. В цей час виникла велика проблема старша дитина не пішла до школи, т.я. бабуся не мала можливості забезпечити навчання онуку. Томаківська селищна рада неодноразово надавала матеріальну допомогу. Однак, відповідачка на співпрацю не йшла. Так, 25 грудня 2023 року під час відвідування родини комісією служби у справах дітей Томаківської селищної ради Дніпропетровської області, відповідачка не пустила до будинку членів комісії, пояснив при цьому, що вона нікому та нічого не повинна робити. З часу перебування дітей на стаціонарному відділенні КЗ ЦСП «Крок назустріч», відповідачка жодного разу не звернулася з вимогою повернення їй дітей. Крім того, свідку невідомо факти відвідування дітей відповідачкою. Свідок вважає, що позовні вимоги необхідно задовольнити, т.я. повертати дітей матері не можна.

Допитана в судовому засіданні свідок ОСОБА_11 суду пояснила, що працює завідувачем відділення стаціонарного догляду для по постійного або тимчасового проживання КЗ ЦСК «Крок назустріч» соціальної роботи КЗ ЦСП «Крок назустріч» Томаківської селищної ради. Так, 05.09.2023 року діти відповідачки поступили до стаціонарного відділення КЗ ЦСП «Крок назустріч». Дітьми ніхто не піклувався, турботи з боку матері не було. В школу вони не ходили. При спілкуванні було встановлено відсутність елементарних правил поведінки. Молодша дитина боялася навіть спілкуватися та підходити до своїх однолітків. Діти казали, що матір їх обдурила та кинула, та що вони їй не потрібні. Свідок вважає, що виникла потреба в позбавленні батьківських прав матері дітей, т.я. виправлення поведінки та наявність бажання виховувати дітей з боку відповідачки не спостерігається.

Таким чином, аналізуючи вищенаведені докази, суд вважає, що позивач довів той факт, що відповідачка по теперішній час не піклується про стан здоров`я, моральний, фізичний, духовний розвиток своїх малолітніх дітей, не цікавиться їх навчанням та підготовкою до самостійного життя, не сприяє засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі, ніякої участі в їх утриманні та вихованні не приймає, як цього вимагає ст. 150 СК України, тобто свідомо ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків, а тому у найкращих інтересах дітей для забезпечення їх розвитку у безпечному, спокійному та стійкому середовищі, її слід позбавити батьківських прав.

Крім того, згідно вимог ст. 180 Сімейного Кодексу України, батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

У відповідності з ч.2 ст.166Сімейного КодексуУкраїни особа, яка позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини. Одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або за власною ініціативою вирішити питання про стягнення аліментів на дитину.

Тому, з відповідача на користь позивача необхідно стягнути аліменти на утримання неповнолітньої дитини в розмірі 1/3 частини з усіх видів заробітку щомісяця, але не менше 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку та до досягнення дітьми повнолітнього віку, починаючи з дня пред`явлення позову до суду, тобто з 21.09.2023 року.

Оскільки позовні вимоги задоволено повністю, суд вважає необхідним судові витрати покласти на відповідачку.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 76, 77, 78, 265, 268, 280, 284, 352, 354 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

позовні вимоги ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ ТОМАКІВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ Дніпропетровської області до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, третя особа (без самостійних вимог): орган опіки та піклуванняВиконавчого комітету ТОМАКІВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ Дніпропетровської області, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів задовольнити.

Позбавити батьківських прав громадянку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , по відношенню до малолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Стягнути з громадянки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , аліменти на користь органу опіки та піклування Томаківської селищної ради Дніпропетровської області на утримання малолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в розмірі 1/3 частки від усіх видів доходів (заробітку), але не менше 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку до досягнення дітьми повнолітнього віку, щомісяця, починаючи з 21.09.2023 року, тобто з дня звернення з позовом до суду.

Стягнути з громадянки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , судовий збір на користь Державного бюджету України в розмірі 1211 (одна тисяча двісті одинадцять) гривень 20 копійок.

Допустити негайне виконання рішення суду в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

Повний текст судового рішення виготовлено 29.03.2024 року.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення може бути подана апеляційна скарга до Дніпровського апеляційного суду протягом 30 днів з дня складання повного рішення.

Сторони можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України: https://court.gov.ua/sud0442/.

В порядку п.4. ч.5 ст.265ЦПК України зазначаються наступні дані сторін та інших учасників справи:

Позивач: Виконавчий комітет Томаківської селищної ради Дніпропетровської області, юридична адреса: 53500, Дніпропетровська область, Нікопольський район, с-ще Томаківка, вул. Лесі Українки, буд. 17, ЄДРПОУ 41051313.

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Третя особа: Орган опіки та піклування Виконавчого комітету Томаківської селищної ради Дніпропетровської області, юридична адреса: 53500, Дніпропетровська область, Нікопольський район, с-ще Томаківка, вул. Лікарняна, буд. 2В, ЄДРПОУ 41051313.

Суддя: Л. В. Колодіна

Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу118021012
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —195/1506/23

Рішення від 20.03.2024

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Колодіна Л. В.

Рішення від 20.03.2024

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Колодіна Л. В.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Колодіна Л. В.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Колодіна Л. В.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Колодіна Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні