Ухвала
від 01.04.2024 по справі 345/1536/24
КАЛУСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 345/1536/24

Провадження № 2-о/345/69/2024

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.04.2024 м. Калуш

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої судді Кулаєць Б.О.,

присяжних Венгер О.І., Мартиниш М.М.,

з участю секретаря судового засідання Заткальницької Н.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Калуш в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Виконавчий комітет Калуської міської ради, про визнання особи недієздатною та призначення опікуна,

з участю представника заявника адвоката Жовніра М.Й.,

представника особи, стосовно якої

розглядається справа адвоката Форовича С.М.,

в с т а н о в и в:

на розгляді в Калуському міськрайонному суді Івано-Франківської області знаходиться вищевказана заява, згідної з якою заявник просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жительку АДРЕСА_1 , недієздатною та встановити над нею опіку, призначивши його опікуном останньої.

Окрім цього, у вказаній заяві заявник просить призначити судову-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

- чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , психічним захворюванням і якщо так, то яким саме?

- чи здатна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на даний час розуміти значення своїх дій та керувати ними?

- чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , сторонньої опіки?

Розгляд справи просить провести з участю його представника.

У судовому засіданні представник заявника адвокат Жовнір М.Й. просив призначити у справі судову-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_2 .

Представник ОСОБА_2 адвокат Форович С.М. у судовому засіданні не заперечив щодо призначення судово-психіатричної експертизи.

Представник виконавчого комітету Калуської міської ради подав до суду заяву, в якій зазначив, що проти призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 не заперечує та розгляд справи просить здійснювати без представників виконавчого комітету Калуської міської ради.

Суд, вивчивши матеріали справи, прийшов до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Статтею 21 Закону України «Про психіатричну допомогу» встановлено, що судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом у судовому засіданні, як це передбачено ст.ст. 103-105 ЦПК України.

Згідно з ч. 3 ст. 102, ч. 1 ст. 103 ЦПК України висновок експерта може бути підготовлений на замовлення учасника справи або на підставі ухвали суду про призначення експертизи. Суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Як встановлено зі змісту п. 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним» судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визначено діагноз змішана коркова та підкоркова судинна деменція з емоційною нестійкістю (а.с. 13), та їй рекомендовано отримання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі від фізичної особи (а.с. 12).

Таким чином, з метою встановлення психічного стану ОСОБА_2 , а також її здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, для чого необхідні спеціальні знання, у даній справі потрібно призначити судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ч.ч. 4, 5 ст. 103 ЦПК України питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

З метою встановлення можливості участі у судовому засіданні особи, щодо якої ставить питання про визнання її недієздатною, суд вважає за необхідне поставити експертам додаткове питання, яке не було визначено заявником, а саме: чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за станом здоров`я брати участь у розгляді судової справи?

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи.

Приймаючи до уваги, що проведення необхідних досліджень та виготовлення висновку експерта може зайняти тривалий час, суд вважає за необхідне зупинити провадження в справі на час проведення експертизи.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 103-105, 252, 258, 260, 261, 298 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в:

призначити по справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Виконавчий комітет Калуської міської ради, про визнання особи недієздатною та призначення опікуна судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1.Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , психічним захворюванням і якщо так, то яким саме?

2.Чи здатна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на даний час розуміти значення своїх дій та керувати ними?

3.Чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , сторонньої опіки?

4.Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за станом здоров`я брати участь у розгляді судової справи?

Проведення експертизи доручити експертам Івано-Франківської філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (вул. Медична, 15 м. Івано-Франківськ, 76014).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

У розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи № 345/1536/24.

Зобов`язати ОСОБА_1 забезпечити явку ОСОБА_2 до Івано-Франківської філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» для проведення експертизи.

Судові витрати, пов`язані з проведенням судової-психіатричної експертизи віднести за рахунок держави.

Провадження в наданій справі зупинити на час проведення судово-психіатричної експертизи.

Ухвала може бути оскаржена в частині зупинення провадження у справі протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення шляхом подання апеляційної скарги до Івано-Франківського апеляційного суду.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її постановлення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Головуюча:

Присяжні:

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу118021387
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною та призначення опікуна, з участю представника заявника адвоката Жовніра М.Й., представника особи, стосовно якої розглядається справа адвоката Форовича С.М

Судовий реєстр по справі —345/1536/24

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Кулаєць Б. О.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Кулаєць Б. О.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Кулаєць Б. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні