Рішення
від 26.03.2024 по справі 352/691/24
ТИСМЕНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 352/691/24

Провадження № 2/352/304/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 березня 2024 року м. Івано-Франківськ

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

у складі: головуючої - судді Хоминець М. М.

з участю секретаря Гундич Г. В.

позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Ямницької сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини,

у с т а н о в и в :

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Заявлений позов обґрунтовував тим, що його мама ОСОБА_3 була власником земельної ділянки площею 0,3162 га для ведення особистого підсобного господарства в селі Ямниця Івано-Франківського району Івано-Франківської області, яка нею була прийнята в спадщину, але не оформлена після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 чоловіка ОСОБА_4 . У зв`язку з тим, що мама була перестарілою і в силу свого віку потребувала догляду, позивач ОСОБА_1 із січня 2020 р. постійно проживав з нею у будинковолодінні АДРЕСА_1 , однак вони були зареєстровані за різними адресами. 09.06.2023 мама позивача померла. Позивач як єдиний спадкоємець за законом першої черги в лютому 2024 р. звернувся до нотаріуса для оформлення спадщини. Однак для отримання свідоцтва про право на спадщину йому необхідно довести факт прийняття спадщини після смерті матері, про що свідчить відмова нотаріуса. Просив установити факт, що він постійно проживав разом із померлою матір`ю ОСОБА_3 у будинковолодінні АДРЕСА_1 на час відкриття спадщини ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Позивач та його представник у судовому засіданні позов підтримали і просили його задоволити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, у поданій до суду заяві відповідач просив розгляд справи проводити у відсутності свого представника.

Заслухавши вступне слово позивача, його представника, показання свідків, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення, виходячи з таких підстав.

Установлено, що матір позивача ОСОБА_3 після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 свого чоловіка ОСОБА_4 як спадкоємець за законом першої черги в порядку ч. 3 ст. 1268 ЦК України успадкувала належні померлому дві земельні ділянки для ведення особистого підсобного господарства загальною площею 0,3162 га в селі Ямниця Івано-Франківського району Івано-Франківської області, однак, спадщину в нотаріальному порядку не оформила.

Після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 матері ОСОБА_3 позивач як єдиний спадкоємець за законом першої черги спадкує належне спадкодавиці майно.

Суд установив, що позивач прийняв спадщину відповідно до вимог ч. 3 ст. 1268 ЦК України, оскільки постійно, починаючи з 2020 р., до дня смерті матері проживав разом з нею у будинковолодінні АДРЕСА_1 , власником якого є позивач на підставі нотаріально посвідченого договору дарування від 29.12.2006 р. При цьому позивач зареєстрований за іншою адресою: АДРЕСА_2 .

Постановою від 06.02.2024 державний нотаріус Тисменицької державної нотаріальної контори Колтун С. В. відмовила позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом у зв`язку із пропущенням строку для прийняття спадщини.

Указані обставини підтверджуються показаннями у судовому засіданні свідків ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та наявними у матеріалах справи письмовими доказами, а саме: свідоцтвами про смерть (а.с.8-9), довідкою Ямницької сільської ради № 37 від 31.01.2024 (а.с.18), постановою нотаріуса (а.с.20).

З огляду на викладене суд дійшов висновку про обґрунтованість заявленого позову про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини, що необхідно позивачу для реалізації його спадкових прав.

На підставі наведеного, відповідно до ст. 1261, 1268 ЦК України, керуючись ст. 263-265, 319 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Позов ОСОБА_1 до Ямницької сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини задоволити.

Установити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , разом із спадкодавцем ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , у будинковолодінні АДРЕСА_1 на час відкриття спадщини станом на 09 червня 2023 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 , АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Представник позивача: ОСОБА_2 , АДРЕСА_3 .

Відповідач: Ямницька сільська рада Івано-Франківського району Івано-Франківської області, вул. Галицька, 36, с. Ямниця Івано-Франківського району Івано-Франківської області, код ЄДРПОУ 04356461.

Повне судове рішення складене 01.04.2024.

Суддя Марія ХОМИНЕЦЬ

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу118021479
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини

Судовий реєстр по справі —352/691/24

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ХОМИНЕЦЬ М. М.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ХОМИНЕЦЬ М. М.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ХОМИНЕЦЬ М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні