Ухвала
від 01.04.2024 по справі 367/871/24
ІРПІНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 367/871/24

Провадження №2-н/367/200/2024

УХВАЛА

Іменем України

01 квітня 2024 року місто Ірпінь

Суддя Ірпінського міського Суду Київської області Чернова О.В., перевіривши матеріали заяви Комунально-побутового підприємства «Теплоенергопостач» Ірпінської міської ради про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за надані послуги з опалення,-

В С Т А Н О В И В:

Заявник Комунально-побутове підприємство «Теплоенергопостач» Ірпінської міської ради звернулось до Ірпінського міського суду Київської області з заявою про видачу судового наказу про стягнення ОСОБА_1 заборгованості за надані послуги з опалення.

Розглянувши заяву та надані матеріали, суд вважає за необхідне відмовити у видачі судового наказу з наступних підстав.

Відповідно до вимог частини 1статті 160 ЦПК Українисудовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбаченихстаттею 161 цього Кодексу.

Згідно частини 2статті 167 ЦПК України, за результатами розгляду заяви про видачу судового наказу суд видає судовий наказ або постановляє ухвалу про відмову у видачі судового наказу.

Перевіривши заяву й додані до неї матеріали, суд встановив, що вказана заява не відповідає вимогамстатті 163 ЦПК України.

Відповідно до положень частини 2статті 163 ЦПК України, у заяві про видачу судового наказу повинно бути зазначено, крім іншого, вимоги заявника і обставини, на яких вони ґрунтуються; перелік доказів, якими заявник обґрунтовує обставини, на яких ґрунтуються його вимоги.

Згідно пункту 4 частини 3статті 163 ЦПК Українидо заяви про видачу судового наказу також додаються і інші документи або їх копії, що підтверджують обставини, якими заявник обґрунтовує свої вимоги.

Відповідно до пункту 13 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 23 грудня 2011 року № 14 «Про практику розгляду судами заяв у порядку наказного провадження», якщо заявлено вимогу про стягнення заборгованості за надані житлово-комунальні послуги, судовий наказ може бути видано за наявності відповідних договорів про надання таких послуг, інших письмових доказів, що підтверджують фактичне надання та отримання таких послуг. Крім того, заявник має обґрунтувати свої вимоги та додати документи, що вказують на правильність і безспірність розрахунків, а також застосування тарифів на відповідні послуги.

За приписами пункту 1 частини 1статті 165 ЦПК України, якщо заява подана з порушенням вимогстатті 163 цього Кодексу, суддя відмовляє у видачі судового наказу.

Положеннями пункту 8 частини 1статті 165 ЦПК України передбачено, що суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо із поданої заяви не вбачається виникнення або порушення права грошової вимоги, за якою заявником подано заяву про видачу судового наказу.

Як вбачається,заявником ненадано документів,які підтверджуютьобставини,якими вінобґрунтовує своївимоги таіз наданихдоказів невбачається виникнення або порушення права грошової вимоги, за якою заявником подано заяву про видачу судового наказу.

Так, в заяві про видачу судового наказу заявник зазначає, що в порушення грошового зобов`язання з оплати спожитих послуг, у боржника ОСОБА_1 в період з 01.12.2021 по 01.01.2024 утворилася заборгованість, з урахуванням сплачених платежів, на загальну суму в розмірі 22 836,40 грн..

Проте, до заяви не додано жодних доказів на підтвердження належності в цей період боржнику об`єкту нерухомості, за яким нараховано заборгованість (право власності, користування, тощо). Наданий на аркуші паперу «Розрахунковий лист абонента» за відсутності інших доказів не є належним та допустимим доказом того, що боржник є споживачем послуг за вказаною адресою.

З отриманої судом інформації від відповідних органів реєстрації місця перебування та місця проживання особи, вбачається, що ОСОБА_1 , зареєстрованим за адресою, за якою утворилась заборгованість, та з вимогою про стягнення якої звернувся заявник не значиться, був зареєстрований в період з 26.04.2005 року по 18.11.2019 року.

Натомість,згідно звідомостями Піщанськоїсільської радиПодільського районуОдеської області, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,наразі зареєстрованийта проживаєза адресою: АДРЕСА_1 .

Отже, із наданих документів не вбачається порушення правагрошової вимоги,за якоюзаявником поданозаяву провидачу судовогонаказу

Враховуючи роз`яснення Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 23 грудня 2011 року № 14 «Про практику розгляду судами заяв у порядку наказного провадження», де зазначено, що наказне провадження є самостійним і спрощеним видом судового провадження у цивільному судочинстві при розгляді окремих категорій справ, у якому суддя в установлених законом випадках за заявою особи, якій належить право вимоги, без судового засідання і виклику стягувача та боржників на основі доданих до заяви документів видає судовий наказ, який є особливою формою судового рішення, та з урахуванням тієї обставини, що із заяви Комунально-побутового підприємства «Теплоенергопостач» Ірпінської міської ради про видачу судового наказу не вбачається порушення права грошової вимоги, до заяви не додано документів, які підтверджують обставини, якими заявник обґрунтовує свої вимоги, суд вважає необхідним відмовити заявнику у видачі судового наказу.

Відповідно до частини 1статті 166 ЦПК України, відмова у видачі судового наказу з підстав, передбачених пунктами 1, 2, 8, 9 частини першоїстатті 165 цього Кодексу, не є перешкодою для повторного звернення з такою самою заявою в порядку, встановленому цим розділом, після усунення її недоліків.

Керуючись статтями163, 165,166,167 ЦПК України, суддя,-

У Х В А Л И В:

Відмовити у видачі судового наказу за заявою Комунально-побутового підприємства «Теплоенергопостач» Ірпінської міської ради про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за надані послуги з опалення.

Відмова у видачі судового наказу не є перешкодою для повторного звернення з такою самою заявою в порядку, встановленому цим розділом, після усунення її недоліків.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя: О.В. Чернова

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу118021766
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення з ОСОБА_1 заборгованості за надані послуги з опалення

Судовий реєстр по справі —367/871/24

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Чернова О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні