Ухвала
від 01.04.2024 по справі 551/264/24
ШИШАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 551/264/24

У Х В А Л А

про призначення судово-психіатричної експертизи

та зупинення провадження у справі

01 квітня 2024 року селище Шишаки

Шишацький районний суд Полтавської області у складі:

головуючого - судді Рябченка В.В.,

присяжних: Полякової В.К., Шкіренко Т.І.,

секретаря судового засідання Кирди Н.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду селища Шишаки Миргородського району Полтавської області в порядку окремого провадження, цивільну справу за заявою Виконавчого комітету Шишацької селищної ради, як органу опіки та піклування, заінтересована особа ОСОБА_1 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, -

В С Т А Н О В И В:

29 лютого 2024 року, до Шишацького районного суду Полтавської області надійшла цивільна за заявою Виконавчого комітету Шишацької селищної ради, як органу опіки та піклування, заінтересована особа ОСОБА_1 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна.

Вимоги обґрунтуванні тим, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителька АДРЕСА_1 , яка має статус особи з інвалідністю першої групи безстроково і внаслідок стану свого теперішнього здоров`я не може розуміти значення своїх дій та керувати ними, а також потребує постійного стороннього догляду.

Доводи заявника підтверджуються довідкою МСЕК серія АВ № 0846593 від 27.07.2023 року.

Ухвалою суду від 01 березня 2024 року відкрито провадження у справі, та призначено судовий розгляд справи.

В судове засідання представник заявника не з`явився, звернувся до суду з клопотанням про розгляд справи без його участі, свої вимоги підтримує.

Будучи належним чином повідомленим судом про час та місце розгляду справи заінтересована особа ОСОБА_1 , в судове засідання не з`явився, в телефонному режимі повідомив, що заяву підтримує, в судове засідання не може з`явитися через зайнятість на роботі.

Відповідно до ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до ст. 298 ЦПК України суд, за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Враховуючи потребу у застосування спеціальних знань для встановлення психічного стану ОСОБА_2 суд вважає необхідним призначити у справі судово-психіатричну експертизу.

На підставі ч.3 ст. 299 ЦПК України, суд вважає необхідним поставити перед експертом питання щодо можливості ОСОБА_2 з огляду на стан її психічного здоров`я, приймати участь в судових засіданнях.

Для проведення експертизи суд вважає необхідним за власною ініціативою витребувати з КНП «Шишацька лікарня планового лікування» амбулаторну картку хворої ОСОБА_2

Відповідно до п. 5 ч. 1, ч. 4 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи, про що постановляє ухвалу.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, суд приходить до висновку про зупинення провадження у справі на час проведення експертизи.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 252, 298 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Призначити в цивільні справі №551/264/24 судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Полтавської філії судових експертиз державної установи « Інститут судової психіатрії МОЗ України» (м. Полтава, вул. Медична, 1), попередивши експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України про завідомо неправдивий висновок та про відмову експерта від виконання покладених на нього обов`язків.

На вирішення експертів поставити наступні питання:

1. Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в даний час яким-небудь психічним чи іншим захворюванням, яке вливає на її здатність розуміти значення своїх дій та керувати ними? Якщо так, то яким саме?

2. Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з огляду на стан її здоров`я розуміти значення своїх дій та керувати ними?

3. Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з огляду на стан її психічного здоров`я особисто з`явитися в судове засідання та дати пояснення по суті справи стосовно позбавлення її дієздатності?

У розпорядження експертів надати медичну документацію ОСОБА_3 та матеріали цивільної справи.

Обов`язок доставки підекспертної ОСОБА_2 до експертної установи на огляд покласти на заявника Виконком Шишацької селищної ради.

Витребувати з комунального некомерційного підприємства «Шишацька лікарня планового лікування» амбулаторну картку хворої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця АДРЕСА_1 .

Встановити строк для подання такої документації суду до 05.04.2024 року.

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена протягом 15-ти днів з дня її проголошення до Полтавського апеляційного суду.

Головуючий - суддя В. В. Рябченко

Присяжні: В. К. Полякова

Т. І. Шкіренко

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу118022616
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —551/264/24

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Рябченко В. В.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Рябченко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні