Рішення
від 25.03.2024 по справі 713/350/24
ВИЖНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 713/350/24

Провадження №2/713/165/24

РІШЕННЯ

іменем України

25.03.2024 м. Вижниця

Вижницький районний суд Чернівецької області в складі: головуючого судді Кибича І.А., з участю секретаря судових засідань Троценко Л.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Вижниця цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Стадник Ігор Петрович, до Вижницької міської ради, Чернівецької області, де третьою особою є ОСОБА_2 , про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини,-

В С Т А Н О В И В :

Стислий виклад позиції заявниці.

Позивачка ОСОБА_1 , інтереси якої представляє адвокат Стадник І.П., звернулась в суд із позовною заявою про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини до відповідача Вижницької міської ради, Чернівецької області, де третьою особою є ОСОБА_2 .

Просить встановити факт постійного місця проживання із спадкодавцем ОСОБА_3 , на час відкриття спадщини, тобто на час його смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Свої вимоги обґрунтувала наступним.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла його матір ОСОБА_4 . Після смерті матері відкрилась спадщина, яка складається із житлового будинку, який розташований в АДРЕСА_1 (колишній номер 356), земельної ділянки для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд площею 0,2500 га, кадастровий номер 7320581000:01:001:0035, яка розташована в с.Виженка, Вижницького району Чернівецької області. За життя матір склала заповіт, а саме, 20.06.2013 року згідно якого все своє майно в рівних частинах заповіла їй та її сестрі ОСОБА_2 , яка спадщину не прийняла та на неї не претендує. Крім неї, спадкоємцем є її батько ОСОБА_3 , який прийняв спадщину в обов`язковій частці, однак не оформив на неї право власності, оскільки ІНФОРМАЦІЯ_1 помер. Інших спадкоємців та осіб, які мають право на обов`язкову частку немає. Після смерті батька, звернулася із заявою до Вижницької державної нотаріальної контори, де була заведена спадкова справи. У видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкове майно після смерті батька ОСОБА_3 їй було відмовлено з підстав пропуску строку на прийняття спадщини. У встановлений законом строк після смерті батька, не звернулася до нотаріуса із письмовою заявою про прийняття спадщини, оскільки вважала, що проживаючи разом із ним вважається такою, що прийняла спадщину. Після смерті матері, її батько ОСОБА_3 , постійно проживав без реєстрації разом з нею в АДРЕСА_2 . Нотаріус роз`яснила, що факт проживання однією сім`єю необхідно встановити в судовому порядку. Встановлення даного факту необхідно для оформлення спадщини.

Заяви (клопотання) учасників справи.

В судове засідання позивачка ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_5 не з`явились, належним чином повідомлені про час та місце розгляду справи, про що є відомості в матеріалах справи. До початку розгляду справи представник позивачки подав заяву про розгляд справи у їх відсутність, позовні вимоги підтримує, просить задовольнити.

В судове засідання представник відповідача Вижницької міської ради не з`явився, до початку розгляду справи від відповідача Вижницької міської ради, в суд поступила письмова заява про розгляд справи без участі їхнього представника, позовні вимоги визнають повністю.

В судове засідання третя особа ОСОБА_2 не з`явилась, належним чином повідомлена про час та місце розгляду справи.

Процесуальні дії у справі.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши письмові матеріали справи вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 є обґрунтованими та підлягають до задоволення.

В силу ч.1 ст.4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів .

Відповідно до ч.1 ст.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла матір позивачки ОСОБА_4 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть Серія НОМЕР_1 від 03.10.2019 року, копією свідоцтва про народження Серія НОМЕР_2 від 15.03.1975 року, копією свідоцтва про розірвання шлюбу позивачки.

Після її смерті відкрилася спадщина, до складу якої входять житловий будинок, який розташований в АДРЕСА_1 (колишній номер НОМЕР_3 ) та земельної ділянки, площею 0,2500 га, цільове призначення - для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд, кадастровий номер 7320581000:01:001:0035, яка розташована в с.Виженка, Вижницького району Чернівецької області, що підтверджується копією технічного паспорта та копією державного акту.

За життя, ОСОБА_4 склала заповіт, який посвідчений 20.06.2013 року секретарем виконавчого комітету Виженської сільської ради Григоращук С.М., зареєстрований в реєстрі за №27 відповідно до якого все своє майно, що буде належати на день смерті, в рівних долях заповіла ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

З довідки Вижницької міської ради №188 від 04.02.2020 року вбачається, що спадкоємцями після смерті ОСОБА_4 є ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , ОСОБА_1 . На день смерті ОСОБА_4 в житловому будинку за адресою АДРЕСА_1 проживав ОСОБА_3 чоловік.

Після смерті ОСОБА_4 спадщину в обов`язковій частці прийняв її чоловік ОСОБА_3 , який не оформив спадщину, оскільки ІНФОРМАЦІЯ_3 помер.

Постановою державного нотаріуса Вижницької державної нотаріальної контори Міхно С.О. №329/02-31 від 21.12.2023 року відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину на майно, що залишилося після смерті ОСОБА_3 , з підстав пропуску строку на прийняття спадщини.

На підтвердження позовних вимог про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини, позивачкою надано наступні докази:

Довідка Вижницької міської ради №634 від 13.12.2023 року вбачається, що спадкоємцем після смерті ОСОБА_3 є ОСОБА_1 .

Довідка центру надання адміністративних послуг Вижницької міської ради №05-16/46 від 04.01.2024 року з даних якої вбачається, що ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 на час своєї смерті постійно проживав, без реєстрації разом зі своєю дочкою ОСОБА_1 у АДРЕСА_2 .

Крім позивачки спадкоємцем є ОСОБА_2 , яка спадщину не прийняла, інших спадкоємців та осіб, які мають право на обов`язкову частку у спадковому майні немає, що підтверджується матеріалами спадкової справи №16/2023.

Відповідно до ст.1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ч.3 ст.1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст.1270 ЦК України, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Таким чином, норма ст.1268 ЦК України визначена, для спадкоємців, які на час відкриття спадщини постійно проживали спільно із спадкодавцем, та встановлюється презумпція прийняття спадщини, яка може бути спростована лише шляхом подання ними заяви про відмову від спадщини до нотаріальної контори. Для того, щоб спадкоємець вважався таким, що прийняв спадщину, самого факту спільного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини недостатньо. Необхідно, щоб таке проживання було постійним.

Лише постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини є підставою для визнання спадкоємця саме таким. Закон також не ставить прийняття спадщини в залежність від того, яким місцем проживання особа вважала місце відкриття спадщини постійним чи тимчасовим місцем проживання. Натомість, він вимагає реального постійного проживання разом зі спадкодавцем на час його смерті без будь-яких застережень та умов.

При цьому, слід враховувати, що чинним законодавством не розкривається поняття постійного місця проживання фізичної особи, тому визнання цього факту розцінюється законом як встановлення факту, що має юридичне значення.

Відповідно до ч.2 ст.315 ЦПК України передбачає, що у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

У пункті 23 Постанови Пленуму Верховного суду «Про судову практику у справах про спадкування» №7 від 30 травня 2008 року роз`яснено, що якщо постійне місце проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку з чим нотаріус відмовив в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутись в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не про встановлення факту прийняття спадщини.

Відповідно до ч.1 ст.1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Метою встановлення факту спільного проживання заявника зі спадкодавцем є необхідність реалізації права на оформлення спадкового майна, отже такий факт породжує юридичні наслідки; чинним законодавством не передбачено іншого порядку встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем.

Відповідно до ч.1 ст.76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ст.77 ЦПК України, належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування.

Відповідно до ч.1, 5, 6 ст.81 ЦПК України, Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ч.ч.1-3 ст.12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Враховуючи вказані норми закону, кожна сторона обирає свій спосіб захисту, та повинна довести обставини, які мають значення для справи, на підставі належних та допустимих доказів. Суд при винесенні рішення бере до уваги кожен доказ окремо, та оцінює їх в сукупності з іншими доказами.

У ст. 3 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», визначено, місце перебування особи - це адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком менше шести місяців на рік; місце проживання -житло, розташоване на території адміністративно-територіальної одиниці, в якому особа проживає, а також спеціалізовані соціальні установи, заклади соціального обслуговування та соціального захисту, військові частини.

Таким чином, місце проживання необхідно відрізняти від місця перебування фізичної особи, тобто того місця, де вона не проживає, а тимчасово знаходиться.

За змістом п. п. 3.21., 3.22. глави 10 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5, спадкоємець, який постійно проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 Цивільного кодексу, він не заявив про відмову від неї.

У разі відсутності у паспорті такого спадкоємця відмітки про реєстрацію його місця проживання доказом постійного проживання із спадкодавцем можуть бути: довідка житлово-експлуатаційної організації, правління житлово-будівельного кооперативу, відповідного органу місцевого самоврядування про те, що спадкоємець на день смерті спадкодавця проживав разом із цим спадкодавцем.

Оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок наявних у справі доказів у їх сукупності, суд вважає, що ОСОБА_1 надала докази постійного проживання на час відкриття спадщини разом з померлим ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 у АДРЕСА_2 , цей факт має для позивачки юридичне значення та іншим порядком підтвердити його вона не має можливості, тому позовна заява ОСОБА_1 є обґрунтованою і підлягає задоволенню.

Встановлення даного факту необхідно для оформлення спадщини

Керуючись п.п.3.21., 3.22. глави 10 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5, ст.ст.4, 13, 258, 259, 264, 265, 293, 294, 315, 319 ЦПК України, Суд, -

УХВАЛИВ :

Позовну заяву ОСОБА_1 - задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зі спадкодавцем ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини, в АДРЕСА_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Апеляційна скарга подається безпосередньо до Чернівецького апеляційного суду.

Позивачка: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_4 , зареєстроване місце проживання АДРЕСА_2 . .

Відповідач: Вижницька міська рада Вижницького району Чернівецької області, юридична адреса: м. Вижниця, вул. Українська, 34, Вижницького району Чернівецької області, код ЄДРПОУ: 04062096.

Третя особа: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , АДРЕСА_3 , російська федерація.

Суддя Іван КИБИЧ

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу118023750
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини

Судовий реєстр по справі —713/350/24

Рішення від 25.03.2024

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

КИБИЧ І. А.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

КИБИЧ І. А.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

КИБИЧ І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні