Ухвала
від 01.04.2024 по справі 716/595/24
ЗАСТАВНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 716/595/24

У х в а л а

ПРО ЗАЛИШЕННЯ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ БЕЗ РУХУ

"01" квітня 2024 р. суддя Заставнівського районного суду Чернівецької області Сірик І.С., розглянувши заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа ОСОБА_2 , орган опіки та піклування виконавчого комітету Вікнянської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області про звільнення від повноважень опікуна та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И Л А:

Заявник ОСОБА_1 , в особі представника адвоката Павчука С.І., звернулася до Заставнівського районного суду із заявою про звільнення її від повноважень опікуна та призначення опікуном ОСОБА_2 .

Вивчивши матеріали заяви, судом встановлено, що подана заява не відповідає вимогам ст.ст.175,177 ЦПК Україниз врахуванням наступних підстав.

Предметом заяви є звільнення від повноважень опікуна та призначення опікуна,

За умовами ч.3ст.294 ЦПК Українисправи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановленіІV розділом цього Кодексу(окреме провадження).

Відповідно до п.5 ч.3ст.175 ЦПК Українипозовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Згідно ч.5ст.177 ЦПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Згідно ст.63 ч.4 ЦПК України суд може призначити або замінити законного представника за клопотанням малолітньої або неповнолітньої особи, якщо це відповідає її інтересам .

Як убачається із поданої заяви та доданих до заяви документів, особою якій потрібно призначити нового опікуна є неповнолітній ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Клопотання останнього про те, що він бажає щоб його опікуном був ОСОБА_2 в матеріалах заяви відсутнє.

Відповідно до частини другої статті 299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною, відносяться на рахунок держави.

Однак у статті 133ЦПК України законодавець розділяє види судових витрат.

Так, відповідно до статті 133 ЦПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати:1) на професійну правничу допомогу; 2) пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи; 3) пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; 4) пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Згідно із вимогами статті 4Закону України«Про судовийзбір» за подання до суду заяви у справах окремого провадження фізичною особою справляється судовий збір в розмірі 0,2 прожиткового мінімуму для працездатних осіб,

Відповідно до статті 7Закону України«Про Державнийбюджет Українина 2024рік» у 2024 році прожитковий мінімум працездатних осіб з 1 січня 2024 року становить 3 028 гривень.

Таким чином, судом встановлено, що позивачу слід сплатити судовий збір у розмірі 605,60 грн та надати суду відповідні підтверджуючі документи.

Суд звертає увагу заявника, що до переліку заяв, за подання яких не справляється судовий збір, передбаченого частиною другою статті 3 Закону України «Про судовий збір», заява про звільнення від повноважень опікуна та призначення опікуна не входить.

Крім того, стаття 5Закону України«Про судовийзбір» не містить положення про пільги щодо сплати судового збору за подання заяви про звільнення від повноважень опікуна та призначення опікуна не входить.

Таким чином, на виконання вимог даної ухвали суду заявником має бути надано суду оригінал платіжного документу про сплату судового збору на рахунок Заставнівського районного суду Чернівецької області у розмірі 605,60 грн із зазначенням у платіжному документі відомостей про сплату судового збору із призначенням платежу: «за заяву окремого провадження ОСОБА_1 про звільнення від повноважень опікуна та призначення опікуна.

Прецедентна практика Європейського суду з прав людини виходить з того, що реалізуючи пункт 1 статті 6Конвенції прозахист правлюдини іосновоположних свобод щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду, кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких-не допустити судовий процес у безладний рух. Право на суд не є абсолютним. Воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за самою своєю природою потребує регулювання з боку держави.

Крім того суд зазначає, що 18.10.2023 набув чинності Закон України від 29.06.2023 № 3200-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами», яким, зокрема, внесені зміни до ЦПК України, а саме.

Відповідно до ч. 4 ст.14ЦПКУкраїни єдина судова інформаційно-комунікаційна система відповідно до закону забезпечує обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу, а також фіксування судового процесу і участь учасників судового процесу у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Відповідно до ч.6 ст.14ЦПКУкраїни адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку.

Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Як вбачається з матеріалів справи заява подано адвокатом Павчук С.І., однак підтвердження реєстрації в електронному кабінеті в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі не надано.

Відповідно до ч.1ст.185 ЦПК Українисуддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177цьогоКодексу, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху з наданням строку для усунення недоліків, який не може перевищувати десять днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин заяву про визнання особи недієздатною та встановлення піклування, необхідно залишити без руху та надати заявнику строк для усунення вказаних недоліків, шляхом подання заяви з дотриманням вимог п.5 ч.3 ст.175, ч.5 ст.177,185 ЦПК України.

Керуючись ст.ст.177,185,260,354 ЦПК України,

ПОСТАНОВИЛА:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересованаособа ОСОБА_2 , органопіки тапіклування виконавчого комітетуВікнянської сільськоїради Чернівецькогорайону Чернівецькоїобласті прозвільнення від повноваженьопікуна тапризначення опікуна - залишити без руху.

Надати заявнику п`ятиденний строк з дня отримання ним ухвали, для усунення недоліків заяви вказаних у мотивувальній частині ухвали.

У разі невиконання ухвали суду в зазначений строк заява буде вважатись неподаною та повертається заявнику зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не може бути оскаржена.

Суддя Сірик І.С.

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу118023774
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення від повноважень опікуна та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —716/595/24

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Сірик І. С.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Сірик І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні