Ухвала
від 26.03.2024 по справі 725/9710/23
ПЕРШОТРАВНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІВЦІВ

Єдиний унікальний номер 725/9710/23

Номер провадження 4-с/725/14/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.03.2024 року Першотравневий районний суд м.Чернівців в складі: головуючого судді Іщенко І. В., за участю секретаря судового засідання Берекеля О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Чернівці в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за скаргою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Другий відділ державної виконавчої служби у місті Чернівці Західного міжрегіонального управління юстиції Міністерства юстиції, ОСОБА_2 на бездіяльність державного виконавця, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернувся до суду зі скаргою заінтересовані особи: Другий відділ державної виконавчої служби у місті Чернівці Західного міжрегіонального управління юстиції Міністерства юстиції, ОСОБА_2 на бездіяльність державного виконавця.

В обґрунтування якої вказав наступне: Рішенням Першотравневого районного суду м.Чернівці від 05.11.20,21 р. було розірвано вказаний шлюб. Рішенням Першотравневого районного суду м.Чернівці від 19.10.2022 року було стягнуто аліменти з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 на утримання неповнолітніх дочок ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . В травні 2023 року, згідно Постанови державного виконавця Другого відділу державної виконавчої служби у місті Чернівці Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Волконської Анастасії Вікторівни від 09.05.2023 р. було відкрито виконавче провадження по виконавчому листу №725/3339/22 від 27.03.2023 р. Стверджує, що з кінця січня 2023 року дочки проживають разом з ним (батьком). На його думку, фактично з кінця січня 2023 року він здійснює догляд за дочками одноособово без допомоги матері, а тому стягнення з нього аліментів на її користь має бути припинено, а заборгованість, яка нібито утворилася після відкриття провадження, має бути скасована. Вказує, що він звернувся до державного виконавця з проханням зарахувати в рахунок аліментів проведені платежі на банківські карточки дочок ОСОБА_5 і ОСОБА_6 . Заяви подавались в жовтні та в листопаді на ім`я державного виконавця було подано заяви з копіями квитанцій. Листом від 08.11.2023 р. державний виконавець Другого відділу державної виконавчої служби у місті Чернівці Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Волконська Анастасія Вікторівна відмовила в зарахуванні даних платежів. При цьому ОСОБА_1 був внесений в реєстр боржників. Вважає, що відмова державного виконавця є неправомірна.

У зв`язку з вищевикладеним просив: Визнати протиправною відмову державного виконавця Другого відділу державної виконавчої служби у місті Чернівці Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Волконську Анастасію Вікторівну щодо зарахування наданих квитанцій про проведення переказів в рахунок заборгованості по аліментах на утримання неповнолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в рамках виконавчого провадження №71770976; Зобов`язати державного виконавця Другого відділу державної виконавчої служби у місті Чернівці Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Волконську Анастасію Вікторівну, здійснити перерахунок аліментів по виконавчому провадженню №71770976, та зняти наявну заборгованість, врахувавши проведені грошові перекази, згідно квитанцій.

Суд дослідивши матеріали скарги та копію матеріалів виконавчого провадження, вважає, що скарга не підлягає задоволенню, при цьому суд виходить з наступного.

Судом встановлено, що рішенням Першотравневого районного суду м.Чернівці від 19.10.2022 року було стягнуто аліменти з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 на утримання неповнолітніх дочок ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до статті 129-1 Конституції України, судове рішення є обов`язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку.

Згідно з частиною першою статті 1 Закону України «Про виконавче провадження», виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Відповідно до частини першої статті 18 Закону України «Про виконавче провадження», виконавець зобов`язаний вживати передбачених цим Законом заходів щодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії.

Згідно Постанови державного виконавця Другого відділу державної виконавчої служби у місті Чернівці Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Волконської Анастасії Вікторівни від 09.05.2023 р. було відкрито виконавче провадження по виконавчому листу №725/3339/22 від 27.03.2023 р.

Скаржник стверджує, що з кінця січня 2023 року дочки проживають разом з ним (батьком) та вони перебувають на його особистому одноособовому, без участі матері, утриманні. Тому ним були проведені аліментні платежі на банківські карточки дочок ОСОБА_5 і ОСОБА_6 . Ним було подано заяву до виконавця про в зарахуванні даних платежів в розрахунок заборгованості.

Листом від 08.11.2023 р. державний виконавець Другого відділу державної виконавчої служби у місті Чернівці Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Волконська Анастасія Вікторівна відмовила в зарахуванні даних платежів. При цьому ОСОБА_1 був внесений в реєстр боржників

Згідно ст. 180 Сімейного кодексу України, батьки зобов`язані утримувати дитину до її повноліття.

Статтею 181 СК України передбачено, що способи виконання батьками обов`язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними.

За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

В свою чергу стаття 179 Сімейного кодексу України визначає, що аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини. Той із батьків або інших законних представників дитини, на ім`я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини. Неповнолітня дитина має право брати участь у розпорядженні аліментами, одержаними на її утримання. Неповнолітня дитина має право на самостійне одержання аліментів та розпорядження ними відповідно до Цивільного кодексу України.

Дослідивши матеріали виконавчого провадження ВП №71770976, які надані представником державної виконавчої служби, матеріали справи, долучені сторонами по справі судом встановлено, що державним виконавцем, з часу відкриття виконавчого провадження та протягом строку, що перебувало на виконанні, було здійснено ряд процесуальних дій в рамках норм чинного законодавства, не порушуючи його.

Щодо відмови Другого відділу державної виконавчої служби у місті Чернівці на заяву ОСОБА_1 , суд звертає увагу на те, що: рішення про стягнення аліментів набрало законної сили та не скасоване; Рішення суду та/або будь-якого іншого документу про те, що ОСОБА_1 являється одноосібним, без участі матері, утримувачем дітей відсутнє як в провадженні у виконавця так і в даній справі.

Суд звертає увагу на те, що оскільки ОСОБА_2 подала виконавчий лист до стягнення з ОСОБА_1 , отже спосіб виконання батьками обов`язку утримувати дитину, встановлені ст.181 СК України, не визначені за домовленістю між ними.

Суд не може залишити поза увагою те, що стягнуті аліменти суми повинні стягуватися на зазначений стягувачем в письмовій заяві розрахунок банку або іншій фінансовій установі, однак ОСОБА_1 здійснював оплату не на рахунок стягувача/заінтересованої особи ОСОБА_2 . Отже при здійсненні розрахунку заборгованості надані квитанції ОСОБА_1 не можуть братися до уваги та здійснити перерахунок аліментів по ВП №71770976 та зняти наявну заборгованість, врахувавши проведені грошові перекази, згідно квитанцій наданих ОСОБА_1 .

Відповідно до ст.451ЦПК Україниза результатами розгляду скарги суд постановляє ухвалу. У разі встановлення обґрунтованості скарги суд визнає оскаржувані рішення, дії чи бездіяльність неправомірними і зобов`язує державного виконавця або іншу посадову особу органу державної виконавчої служби, приватного виконавця усунути порушення (поновити порушене право заявника).

Якщо оскаржувані рішення, дії чи бездіяльність були прийняті або вчинені відповідно до закону, в межах повноважень державного виконавця або іншої посадової особи органу державної виконавчої служби, приватного виконавця і право заявника не було порушено, суд постановляє ухвалу про відмову в задоволенні скарги.

Отже, суд вважає, що у зв`язку із відсутністю порушень норм чинного законодавства під час виконання виконавчого листа №725/3339/22 від 27.03.2023 року, що виданий Першотравневим районним судом м. Чернівці, а тому і підстав для задоволення даної скарги не має.

Відтак,у задоволенні скарги необхідно відмовити повністю.

З урахуванням наведеного та керуючись Закону України "Про виконавче провадження", ст.ст.447,448,449,450,451 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В :

В задоволенні скарги ОСОБА_1 ,заінтересовані особи:Другий відділдержавної виконавчоїслужби умісті ЧернівціЗахідного міжрегіональногоуправління юстиціїМіністерства юстиції, ОСОБА_2 набездіяльність державноговиконавця - відмовити.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://court.gov.ua/sud2408/

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляції протягом п`ятнадцяти днів, з дня її проголошення.

Суддя Першотравневого

районного суду м.Чернівці І. В. Іщенко

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу118023849
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —725/9710/23

Ухвала від 28.05.2024

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Литвинюк І. М.

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Литвинюк І. М.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Литвинюк І. М.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Іщенко І. В.

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Іщенко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні