Рішення
від 19.03.2024 по справі 730/1131/23
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Номер провадження 2-о/754/37/24

Справа №730/1131/23

РІШЕННЯ

Іменем України

19 березня 2024 року Деснянський районний суд міста Києва в складі:

Головуючого - судді Галась І.А.,

при секретарі - Париста А.С.

за участі: представника заявника - ОСОБА_1

розглянувши матеріали справи за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа - Крутівська сільська рада с. Крути Ніжинського району Чернігівської області про встановлення факту, що має юридичне значення,

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_2 , звернувся до суду з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, заінтересована особа - Крутівська сільська рада с. Крути Ніжинського району Чернігівської області.

Свої вимоги заявник мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його рідна тітка - ОСОБА_3 , яка постійно проживала та була зареєстрована в АДРЕСА_1 . На час своєї смерті вона проживала сам, ніхто з нею не проживав і не був зареєстрований. Вона доводиться його рідній матері ОСОБА_4 рідною сестрою. Мати померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Заявник доводиться померлій ОСОБА_3 рідним племінником і окрім нього спадкоємців після її смерті немає. Дошлюбне прізвище матері - ОСОБА_3 . Після реєстрації шлюбу 08.02.1952 року з громадянином ОСОБА_6 їй було присвоєно прізвище - ОСОБА_4 . Для підтвердження його родинних відноси з померлою тіткою ОСОБА_3 та його матір`ю ОСОБА_4 необхідні підтверджуючі документи, а саме їх свідоцтво про народження. Документ про народження тітки зберігся, а свідоцтво про народження матері не збереглося. Згідно листа із Державного архіва Чернігівської області, йому було повідомлено, що книги реєстрації первинних актових записів про народження за 1929 рік (це рік народження матері заявника) по с. Омбиш, Борзнянського (зараз Ніжинського) р-ну, Чернігівської області до архіву не надходили й про їх місцезнаходження архів відомостей не має. В зв`язку з цим архів не має можливості надати копію актового запису про народження у 1929 році його матері ОСОБА_4 .

Встановлення даного факту родинних відносин між ним та ОСОБА_3 необхідно для оформлення його спадкових прав після її смерті.

З огляду на вищевикладене ОСОБА_2 просить суд: «встановити факт родинних відносин між ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , АДРЕСА_2 ) та ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженка с. Омбиш Борзнянського району Чернігівської області, померла ІНФОРМАЦІЯ_5 ) як між племінником та тіткою». В якості свідків визвати і допитати: ОСОБА_9 , проживає АДРЕСА_3 , ОСОБА_10 , проживає АДРЕСА_4 .

Ухвалою Борзянського районного суду Чернігівської області від 11 жовтня 2023 року вищевказану заяву передано для розгляду до Деснянського районного суду міста Києва.

Ухвалою Деснянського районного суду міста Києва 01 листопада 2023 року заяву було залишено без руху та надано строк для усунення недоліків заяви.

На виконання ухвали суду 20 листопада 2023 року заявником подано заяву.

Ухвалою Деснянського районного суду м. Києва від 21 листопада 2023 року відкрито провадження по справі за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа - Крутівська сільська рада с. Крути Ніжинського району Чернігівської області про встановлення факту, що має юридичне значення.

Відповідно до ухвали суду, яка внесена до протоколу судового засідання від 19.12.2023 року, суд ухвалив забезпечити докази в цивільній справі, шляхом витребування у Борзнянської державної нотаріальної контори копії спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_5 .

23.01.2024 року вих. № 39/01-16 на адресу суду на виконання ухвали від 19.12.2023 року Борзнянська державна нотаріальна контора направила копію спадкової справи № 3/2023 відкритої після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Представник заявника - ОСОБА_1 в судовому засіданні надав пояснення, заявлені вимоги підтримав в повному обсязі. Також надав клопотання про допит свідків.

Заінтересова особа - Крутівська сільська рада с. Крути Ніжинського району Чернігівської області подали заяву про розгляд справи без їх участі,позовні вимоги визнають в повному обсязі.

Під час розгляду справи були допитані свідок ОСОБА_11 . Суду пояснила, що зараз живе на АДРЕСА_6. ОСОБА_4 знає приблизно 40 років, народились в одному селі. ОСОБА_3 теж знала, так як жили всі в одному селі Омбиш. ІНФОРМАЦІЯ_6 ховали ОСОБА_3 . Також розповіла, що знає ОСОБА_4 . ОСОБА_4 та ОСОБА_3 рідні сестри.

Свідок ОСОБА_14 , суду розповіла, що вона є дружиною ОСОБА_2 . Мешкає в АДРЕСА_5 . ОСОБА_3 є сестрою ОСОБА_4 (матері чоловіка). ОСОБА_3 жила одна так як була одинокою. ОСОБА_2 є племінником ОСОБА_3 .

Дослідивши матеріали справи та надані докази, суд приходить до наступного висновку.

Пунктом 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України визначено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

З матеріалів справи встановлено наступне.

З копії свідоцтва про народження вбачається, що ОСОБА_3 народилася ІНФОРМАЦІЯ_7 у с. Омбиш Борзнянського району Чернігівської області, і її батьками є ОСОБА_17 та ОСОБА_18 .

Із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 вбачається, що ОСОБА_3 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_7 у с. Омбиш Борзнянського району Чернігівської області, померла ІНФОРМАЦІЯ_5 .

З копії Державного акту на право власності на земельну ділянку вбачається, що ОСОБА_3 є власником земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 3,3318 га, яка розташована на території Петрівської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області, пай №7/78 (за межами населеного пункту).

Довідкою виданою Омбиським старостинським округом Крутівської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області від 12.07.2023 року № 113 повідомлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 на день смерті постійно проживала та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . На день смерті за однією адресою з нею ніхто не проживав і не був зареєстрований.

З копії свідоцтва про одруження серії НОМЕР_2 вбачається, що ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_8 та ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_9 зареєстрували шлюб 08 лютого 1952 року про що в книзі записів актів громадського стану зроблено відповідний запис за №5. Прізвище дружини після реєстрації « ОСОБА_4 ».

З копії свідоцтва про народження вбачається, що ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_10 народився в с.Омбиш, Комаровського району Чернігівської області, і його батьками є ОСОБА_6 та ОСОБА_4 .

Із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 вбачається, що ОСОБА_4 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_11 у с. Омбиш Борзнянського району Чернігівської області, померла ІНФОРМАЦІЯ_12 .

Згідно листа із Державного архіву Чернігівської області від 16.08.2023 року №Д-1391 повідомлено, що книги реєстрації первинних актових записів про народження за 1929 рік по с. Омбиш, Борзнянського (зараз Ніжинського) району, Чернігівської області на зберігання до архіву не надходили й про їх місцезнаходження архів відомостей не має. В зв`язку з цим архів не має можливості надати копію актового запису про народження у 1929 році ОСОБА_4 .

ОСОБА_2 своєчасно прийняв спадщину ОСОБА_3 , звернувшись у строки, передбачені ч.1 ст.1270 ЦК України в Омбиський старостинський округ Крутівської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області з відповідною заявою, на підставі якої старостою ОСОБА_19 зареєстровано в реєстрі №1.

Відповідно до ч.7 ст. 19 ЦПК України окреме провадження призначене для розгляду справ про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов для здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно з п. 5 ч.2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Перелік справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення визначено в ст.315 Цивільного процесуального кодексу України.

Відповідно п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до п. 1 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 «Про судову практику в справах встановлення фактів, що мають юридичне значення» в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Відповідно до статті 318 ЦПК України у заяві повинно бути зазначено: 1) який факт заявник просить встановити та з якою метою; 2) причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт; 3) докази, що підтверджують факт. До заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, і довідка про неможливість відновлення втрачених документів.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом (ст. 81 ЦПК України).

Згідно з п. 7 Пленуму Верховного суду України № 5 від 31.03.1995 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника. Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах громадянського стану.

Факт, що просить встановити заявник, має юридичне значення. Спору про право не існує.

У відповідності до ст.ст.13, 81 ЦПК України, суд розглядає справу не інакше, як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін чи інших осіб, які беруть участь у справі. Кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і докази подаються сторонами і іншими особами, які беруть участь у справі.

Заявник ОСОБА_2 звернувся до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин у зв`язку з неможливістю оформлення спадщини після померлої тітки.

За таких обставин, оскільки законом не визначено іншого, крім судового порядку встановлення факту родинних відносин між особами, і факт родинних відносин, який просить встановити заявник, підтверджується письмовими матеріалами справи, а також поясненнями допитаних у судовому засіданні свідків, суд доходить висновку, що вимоги заявника є законними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Приймаючи до уваги викладене, суд вважає встановленим той факт, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 є рідною тіткою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Виходячи з вищенаведеного, вимога заявника про встановлення факту родинних відносин між нею та двоюрідним братом, є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 2, 5-7, 10-12, 76-83, 189, 293,315, 316 ЦПК України, суддя -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_2 , заінтересована особа - Крутівська сільська рада с. Крути Ніжинського району Чернігівської області про встановлення факту, що має юридичне значення задовольнити.

Встановити факт родинних відносин між ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , АДРЕСА_2 ) та ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженка с. Омбиш Борзнянського району Чернігівської області, померла ІНФОРМАЦІЯ_5 ) як між племінником та тіткою.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя:

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу118024039
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —730/1131/23

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Галась І. А.

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Галась І. А.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Галась І. А.

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Галась І. А.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Борзнянський районний суд Чернігівської області

Луговець О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні