Ухвала
від 01.04.2024 по справі 349/225/24
РОГАТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 349/225/24

Провадження № 2/349/190/24

У Х В А Л А

01 квітня 2024 року м. Рогатин

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

в складі головуючого судді Гаврилюк О.О.

з участю секретаря судового засідання Гошко І.В.

розглядаючи у відкритому підготовчому засіданні цивільну справу №349/225/24 за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «РОСАН-АГРО» про розірвання договору оренди землі,

встановив:

09 лютого 2024 року ОСОБА_1 , інтереси якого представляє адвокат Микитчин П.С., звернувся до суду з позовом до ТОВ «РОСАН-АГРО» про розірвання договору оренди земельної ділянки площею 0,6492 га кадастровий номер 2624484400:04:003:0048, що був укладений 15 квітня 2015 року.

Ухвалою судді від 13 лютого 2024 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито загальне позовне провадження, справу призначено до підготовчого засідання .

21 березня 2024 року на адресу суду надійшло клопотання арбітражного керуючого, ліквідатора банкрута ТОВ «РОСАН-АГРО» Козирицького А.С. про передачу справи за підсудністю до Господарського суду міста Києва для розгляду в межах справи №910/3149/23 про банкрутство ТОВ «РОСАН-АГРО».

В обгрунтування клопотання зазначено, що постановою Господарського суду міста Києва від 01 листопада 2023 року у справі №910/3149/23 припинено процедуру розпорядження майном та визнано банкуртом ТОВ «РОСАН-АГРО». Особливістю вирішення таких спорів, за умови порушення провадження у справі про банкуртство боржника, є те, що вони розглядаються і вирішуються господарським судом без порушення нових справ.

Оскільки предметом спору в справі є вимога про розірвання договору оренди землі, відповідно до положень ст.7 Кодексу України з процедур банкрутства, просить клопотання задовольнити, передати справу за підсудністю до Господарського суду міста Києва в межах справи №910/3149/23 про банкрутство ТОВ «РОСАН-АГРО».

Представник позивача адвокат Микитчин П.С. на адресу суду направив заперечення на клопотання представника відповідача.

В обгрунтування заперечення зазначив, що предметом спору є розірвання договору оренди, а не стягнення заборгованості по орендній платі, який позивач має намір пред`явити до відповідача до Господарського суду м.Києва. Оскільки спір про розірвання договору оренди не порушує жодних майнових прав та інтересів відповідача, просив у задоволенні клопотання представника відповідача відмовити.

У підготовче засідання позивач, представники сторін не прибули.

Особи, які беруть участь у справі в підготовче засідання не з`явилися, відповідно до вимогч.2ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд, вивчивши клопотання представника відповідача - арбітражного керуючого Козирицького А.С., заперечення на клопотання представника позивача адвоката Микитчина П.С., перевіривши надані суду письмові докази, дійшов до наступних висновків.

Господарські суди розглядають справи про банкрутство та справи у спорах з майновими вимогами до боржника, стосовно якого відкрито провадження у справі про банкрутство, у тому числі справи у спорах про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником; стягнення заробітної плати; поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника, за винятком спорів про визначення та сплату (стягнення) грошових зобов`язань (податкового боргу), визначених відповідно доПодаткового кодексу України, а також спорів про визнання недійсними правочинів за позовом контролюючого органу на виконання його повноважень, визначених Податковим кодексом України (п.8 ч.1 ст. 20 ГПК України).

У порядку цивільного судочинства загальні суди розглядають справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства. У порядку цивільного судочинства суди розглядають також вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій, якщо такі вимоги є похідними від спору щодо такого майна або майнових прав, якщо цей спір підлягає розгляду в місцевому загальному суді і переданий на його розгляд з такими вимогами (ч.1 ст. 19 ЦПК України).

Встановлено, що постановою Господарського суду міста Києва від 01 листопада 2023 року у справі №910/3149/23 припинено процедуру розпорядження майном ТОВ «РОСАН-АГРО», ТОВ «РОСАН-АГРО» визнано банкрутом і відкрито ліквідаційну процедуру. Ліквідатором банкрута ТОВ «РОСАН-АГРО» призначено арбітражного керуючого Козирицького А.С.

За ч.2ст.7 Кодексу України з процедур банкрутствагосподарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (неплатоспроможність), в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про відшкодування шкоди та/або збитків, завданих боржнику; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Матеріали справи в якій стороною є боржник, щодо спорів, зазначених участині другійцієї статті, провадження в якій відкрито до або після відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), за ініціативою учасника справи або суду невідкладно, але не пізніше п`яти робочих днів, надсилаються до господарського суду, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (неплатоспроможність), який розглядає спір по суті в межах цієї справи (ч.3ст.7 Кодексу України з процедур банкрутства).

За змістом позовної заяви ОСОБА_1 звернувся до суду в порядку цивільного судочинства до ТОВ «РОСАН-АГРО» з позовом про розірвання договору оренди землі .

Вимога про розірвання договору оренди земельної ділянки є вимогою немайнового характеру, не належить до спорів, які зазначені в ч.2 ст.7 Кодексу України з процедур банкрутства. Будь-яке рішення в цій справі не матиме впливу на обсяг ліквідаційної маси ТОВ "РОСАН-АГРО". З цих підстав у задоволенні клопотання слід відмовити.

За ч.3 ст. 189 ЦПК України підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї зі сторін або з ініціативи суду.

Строк проведення підготовчого провадження у справі закінчується 13 квітня 2024 року, а тому з метою забезпечення своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті строк підготовчого провадження слід продовжити на тридцять днів, підготовче засідання відкласти.

Керуючись ст.189, 260-261,353 ЦПК України,

постановив:

Відмовити арбітражному керуючому Козирицькому Андрію Сергійовичу - ліквідатору банкрута товариства з обмеженою відповідальністю «РОСАН-АГРО» у задоволенні клопотання про передачу справи за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «РОСАН-АГРО» про розірвання договору оренди землі, за підсудністю на розгляд Господарського суду міста Києва в межах справи №910/3149/23 про банкрутство ТОВ «РОСАН-АГРО».

Підготовче засідання відкласти до 13 год. 30 хв. 22 квітня 2024 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на ухвалу, заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя О.О.Гаврилюк

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу118026758
СудочинствоЦивільне
Сутьрозірвання договору оренди землі

Судовий реєстр по справі —349/225/24

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Гаврилюк О. О.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Гаврилюк О. О.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Гаврилюк О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні