Ухвала
від 01.04.2024 по справі 716/605/24
ЗАСТАВНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 716/605/24

У Х В А Л А

про прийняття заяви до розгляду

та відкриття провадження у справі

01.04.2024 суддя Заставнівського районного суду Чернівецької області Стрілець Я.С., вивчивши заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Вікнянська територіальна громада в особі Вікнянської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області про встановлення факту проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

Заявниця ОСОБА_1 , що зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , в інтересах якої діє представник ОСОБА_2 , (місцезнаходження: АДРЕСА_2 ) звернулася до суду із заявою в порядку окремого провадження, заінтересована особа - Вікнянська територіальна громада в особі Вікнянської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області (місцезнаходження: с.Вікно Чернівецького району Чернівецької області), в якій просить встановити факт її постійного проживання зі спадкодавицею ОСОБА_3 , на час відкриття спадщини, а саме станом на 05.02.2022.

Підставою для звернення до суду із даною заявою є та обставина, що заявниця має намір оформити свої спадкові права, проте є необхідність у встановленні факту проживання позивачки ОСОБА_1 зі спадкодавицею ОСОБА_3 на час відкриття спадщини.

Заява подана із додержанням вимог, викладених у статтях 315, 316, 318 ЦПК України, підсудна Заставнівському районному суду Чернівецької області, підстави відмови у відкритті провадження у справі, передбачені ч.4 ст.315ЦПКУкраїни на даний час не встановлені.

Відповідно до ч. 3 ст.294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом, а тому вважаю необхідним призначити справу до судового розгляду, про що повідомити заявника та заінтересовану особу.

Згідно п. 7 ч. 2 ст.187ЦПК України в ухвалі про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі зазначається результат вирішення заяв і клопотань позивача, що надійшли разом із позовною заявою, якщо їх вирішення не потребує виклику сторін.

Разом із позовними вимогами представником заявника ОСОБА_2 заявлено клопотання про витребування від приватного нотаріуса Чернівецького районного нотаріального округу Чернівецької області Малітовської Т.М. копії спадкової справи №27/2024 щодо майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 спадкодавиці ОСОБА_3 .

У відповідності до ч. 1 ст.84ЦПК України часник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. А згідно вимог ч. 2 ст.83ЦПК позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Згідно ст.8ЗУ «Пронотаріат» довідки про вчинені нотаріальні дії та інші документи надаються нотаріусом протягом десяти робочих днів на обґрунтовану письмову вимогу суду, прокуратури, органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування у зв`язку з кримінальним провадженням, цивільними, господарськими, адміністративними справами, справами про адміністративні правопорушення, що знаходяться в провадженні цих органів, з обов`язковим зазначенням номера справи та прикладенням гербової печатки відповідного органу, а також на обґрунтовану письмову вимогу державного виконавця, приватного виконавця за виконавчим провадженням з обов`язковим зазначенням номера виконавчого провадження та реквізитів виконавчого документа, на підставі якого здійснюється виконавче провадження.

Саме тому, документи, які просить витребувати позивач відносяться до нотаріальної таємниці можуть бути надані в спосіб, не інакше ніж на обґрунтовану письмову вимогу суду.

За вказаних обставин, приходжу до висновку, що клопотання заявника про витребування доказів підлягає задоволенню.

Також, представником заявника ОСОБА_2 заявлено клопотання про виклик до суду для допиту в якості свідків ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , жителів с. Онут Чернівецького району Чернівецької області.

Згідно ч.ч.1,3 ст. 91 ЦПК України виклик свідка здійснюється за заявою учасника справи. Заява про виклик свідка має бути подана до або під час підготовчого судового засідання, а якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, - до початку першого судового засідання у справі.

За приписами ч.1 ст. 69 ЦПК України свідком може бути кожна особа, якій відомі будь-які обставини, що стосуються справи.

З огляду на наведене, суд вважає, що клопотання представника заявника про виклик для допиту в якості свідків ОСОБА_4 та ОСОБА_5 підлягає задоволенню.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 19, 83, 84, 133, 136, 175, 177, 187, 274, 277 ЦПК України, суддя -

У Х В А Л И В:

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Вікнянська територіальна громада в особі Вікнянської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області про встановлення факту проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Розглядати справу за правилами окремого провадження.

Призначити іпровестисудове засіданняпо данійцивільній справіо 09-45годині 16.04.2024 в залі судових засідань №2 Заставнівського районного суду Чернівецької області, який розташований в м.Заставна Чернівецької області, вул. Незалежності, 95.

Копію ухвали про відкриття провадження та призначення справи до судового розгляду надіслати особам, які беруть участь у справі. Одночасно, з копією ухвали про відкриття провадження та призначення справи до судового розгляду надіслати заінтересованій особі копію заяви з копіями доданих до неї документів.

Запропонувати заінтересованій особі подати до суду в строк до 09-45години 16.04.2024 заяви по суті справи (заперечення) відповідно до умов ст.ст.174, 180 ЦПК України.

Витребувати відприватного нотаріусаЧернівецького районногонотаріального округуЧернівецької областіМалітовської ТетяниМиколаївни ( адреса місцезнаходження: м.Заставна Чернівецької області, вул. Чорновола, 4) копію спадкової справи № 27/2024 щодо майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Онут Чернівецького району Чернівецької області спадкодавиці ОСОБА_3 . Вказані документи подати суду не пізніше 09-45 години 16.04.2024.

Сторони можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі Судової Влади України - https://court.gov.ua/sud2404/gromadyanam/csz.

Копію ухвали про прийняття заяви до розгляду та відкриття провадження по справі разом з копією заяви та копіями доданих до неї матеріалів надіслати заінтересованій особі.

В судове засідання викликати сторони по справі та свідків ОСОБА_5 та ОСОБА_4 , жителів с. Онут Чернівецького району Чернівецької області.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Ярослав СТРІЛЕЦЬ

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу118027508
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини

Судовий реєстр по справі —716/605/24

Рішення від 16.04.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Я. С.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Я. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні