Рішення
від 01.04.2024 по справі 718/12/24
КІЦМАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа№ 718/12/24

Провадження 2/718/3/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"01" квітня 2024 р. м.Кіцмань Чернівецька область

Кіцманський районний суд Чернівецької області у складі: головуючої суддіМасюк Л.О., секретаря Харабара А.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Кіцмань цивільну справу № 718/12/24 за позовом начальника Служби у справах дітей Мамаївської сільської ради в інтересах малолітніх дітей: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , до ОСОБА_5 ( АДРЕСА_1 ), зацікавлена особа: Глиницький старостинський округ (с.Глиниця вул..Головна, 10, Чернівецького району Чернівецької області) про відібрання дітей без позбавлення батьківських прав,-

ВСТАНОВИВ:

Начальник Служби у справах дітей Мамаївської сільської ради Ліска Н., яка діє в інтересах малолітніх дітей: ОСОБА_1 , ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , звернулася до суду з позовом до ОСОБА_5 про відібрання малолітніх дітей без позбавлення батьківських прав.

Позовні вимоги мотивовані тим, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканка с. Глиниця Чернівецького району є матір`ю малолітніх: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Вказує, що згідно наказу начальника служби у справах дітей Кіцманської райдержадміністрації від 05.09.2017 № 49, малолітніх: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 поставлено на облік дітей, які опинились в складних життєвих обставинах, у зв`язку з невиконанням батьками батьківських обов`язків.

Згідно наказу начальника служби у справах дітей Мамаївської сільської ради вії 16.12.2022 № 26, малолітнього ОСОБА_4 поставлено на облік дітей, які опинились в складних життєвих обставинах, у зв`язку з невиконанням батькам батьківських обов`язків.

Зазначає, що працівниками служби у справах дітей, неодноразово проводилися перевірки умов проживання дітей в даній сім`ї. З батьками неодноразово проводилися бесіди виховного характеру щодо створення належних умов проживання дітям та їхнього виховання, однак жодного реагування на зауваження з боку батьків не було.

Батько дітей, ОСОБА_6 , 1975 року народження, помер ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Згідно довідки про склад сім`ї виданої Глиницьким старостинським округом від 26.12.2023 № 404, ОСОБА_5 разом з малолітніми дітьми зареєстровані та проживають в житловому будинку, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно характеристики Глиницького старостинського округу від 26.12.2023 № 403, ОСОБА_5 за час проживання в селі зарекомендувала себе посередньо. Після смерті чоловіка неналежним чином виховує дітей. В будинку та на подвір`ї не прибирає, їжу не готує, побутовими питаннями не займається, не приймає активної участі у громадському житті села.

Згідно акту обстеження матеріально-побутових умов сім`ї, складеного старостатом Глиницького старостинського округу від 27.12.2023 року, ОСОБА_5 разом з малолітніми дітьми зареєстровані та проживають в житловому будинку, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 . Будинок загальною площею 64, 6 кв. м., газифікований.

Посилається на те, що на час перевірки 25.12.2023 року старостою села ОСОБА_7 та соціальним працівником ОСОБА_8 було встановлено наступне: діти вдома були самі. Наймолодший ОСОБА_4 , 2022 року народження, сидів на кріслі з обпеченим обличчям з правої сторони та обпеченою правою ручкою до ліктя. На ручці були пухирці від опіку, а праве очко набрякло. Було встановлено, що дитина обпарилася водою з чайника, який стояв на краю стола в кімнаті. Взявши дитину на руки, щоб заспокоїти, членами комісії була виявлено, що підгузок був переповнений. Знявши підгузник було помічено, що дитина випрівша та не підмита.

В будинку було прохолодно, не прибрано, речі розкидані по кімнатах, неприємне повітря. Також, існує загроза пожежі.

Також вказує на те, що за життя батька ОСОБА_6 умови проживання були задовільні, оскільки він намагався виконувати батьківські обов`язки належним чином.

Перебування дітей в сім`ї матері ОСОБА_5 загрожує їхньому життю здоров`ю.

Згідно довідки Глиницького ЗНЗ І-ІІ ст. від 26.12.2023 № 175, малолітня ОСОБА_1 , 2011 року народження навчається в 7 класі даного закладу.

Згідно характеристики Глиницького ЗНЗ І-ІІ ст. від 26.12.2023 № 176, малолітня ОСОБА_9 прийнята до 1 класу у 2017 році. На уроках працює без особливого бажання, відмовчується. Працездатність низька, мотивація навчання відсутня. Наразі їй важко працювати на одному рівні з усім классом, має невеликий словниковий запас, не може дати відповідь на поставлене запитання. У дівчинки низький рівень розвитку загального інтелекту. Вона відчуває труднощі у навчанні, має недостатньо розвинений фонематичний слух, у дівчинки порушена каліграфія. За характером вона спокійна, врівноважена, доброзичлива. Дівчинка навчальні заняття відвідує систематично, пропусків без поважних причин немає. Вона має незадовільний зовнішній вигляд. Простежується неналежне дотримання санітарно-гігієнічних норм.

Згідно довідки Глиницького ЗНЗ І-ІІст. від 26.12.2023 № 174, малолітній ОСОБА_2 . 2012 року народження, навчається в 6 класі даного закладе .

Згідно характеристики Глиницького ЗНЗ І-ІІ ст. від 26.12.2023 № 176, малолітній ОСОБА_10 вступив до 1 класу у 201 8 році. На уроках активний, працює з бажанням, але має певні труднощі у навчанні, у хлопчика середній рівень розвитку загального інтелекту. Достатньо розвинений фонематичний слух. Хлопчик пише аккуратно, товариський, має друзів серед однолітків, неконфлікгний, правила поведінки в закладі дотримується та виконує їх. Навчальні заняття відвідує систематично, пропусків без поважних причин немає. Простежується у дитини неналежне дотримання санітарно-гігієнічних норм.

Згідно довідки Глиницького ЗНЗ І-ІІ ст. від 26.12.2023 № 173, малолітній ОСОБА_3 . 2017 року народження навчається в 1 класі даного закладу.

Згідно характеристики Глиницького ЗНЗ І-ІІ ст. від 26.12.2023 № 176, малолітній ОСОБА_11 регулярно відвідує навчальний заклад, на уроки не запізнюється, пропусків без поважних причин немає. За період навчання в закладі хлопчик показав себе як активний, але не дуже дисциплінований учень. На уроках працює повільно, не завжди самостійно. Виявляє помірну активність під час уроків. Має проблеми з концентрацією уваги. Приймає активну участь у житті класу. Хлопчик має дружні стосунки з однокласниками. До виконання громадських доручень ставиться відповідально, товариський, має друзів серед однолітків, неконфліктний. У дитини простежується неналежне дотримання санітарно-гігієнічних норм.

Згідно довідки сімейного лікаря ТОВ «МАК-МЕДИК» від 30.12.2023 року, малолітня ОСОБА_1 знаходиться на стаціонарному лікуванні в дитячому відділенні КНП «Кіцманська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» з діагнозом: гострий бронхіт.

Згідно довідки сімейного лікаря ТОВ «МАК-МЕДИК» від 30.12.2023 року, малолітній ОСОБА_2 знаходиться на стаціонарному лікуванні в дитячому відділенні КНП «Кіцманська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» з діагнозом: гострий бронхіт.

Згідно довідки сімейного лікаря ТОВ «МАК-МЕДИК» від 26.12.2023 року, малолітній ОСОБА_3 знаходиться на стаціонарному лікуванні в дитячому відділенні КНП «Кіцманська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» з діагнозом гострий бронхіт.

Згідно довідки сімейного лікаря ТОВ «МАК-МЕДИК» від 26.12.2023 року, малолітній ОСОБА_4 на даний час знаходиться на лікуванні в опіковому відділенні обласної клінічної дитячої лікарні м. Чернівці з діагнозом: опіки обличчя І-ІІ ст. та руки, гострий бронхіт.

Згідно акту обстеження умов проживання, складеного службою у справах дітей Мамаївської сільської ради від 25.12.2023 року, ОСОБА_5 разом з малолітніми дітьми зареєстрована та проживає в житловому будинку, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 . Будинок одноповерховий, складається з 2 кімнат, кухні, коридору та ванної. Будинок цигляний, під шифером, водопостачання - криничне. Опалення - дрова та електрообігрівач, на подвір`ї є ще один незавершений будинок. Кімнати облаштовані меблями, однак, все брудне, неохайне. В будинку прохолодно, неприємний запах. В господарстві нічого не утримується, земельна ділянка не обробляється. Для виховання та розвитку дітей не створено відповідних умов. Відсутні продукти харчування, засоби гігієни, діти босі, брудно одягнені, від дівчинки відчутно сильний запах сечі. Ліжко де дівчинка спить мокре (нічний енурез). У молодшого ОСОБА_4 опік на обличчі та правій ручці від гарячої рідини. Умови проживання незадовільні.

Згідно Акту проведення оцінки рівня безпеки дитини від 25.12.2023 року, малолітня ОСОБА_1 брудна, відчувається запах сечі, одягнена в брудний одяг, в будинку прохолодно, відсутня їжа, неприємне повітря. Перебування дитини з матір`ю становить загрозу її життю та здоров`ю. Висновок щодо рівня безпеки дитини - дуже небезпечно.

Згідно Акту проведення оцінки рівня безпеки дитини від 25.12.2023 року, малолітній ОСОБА_2 брудний, має насморок, відчувається неприємний запах, одягнений в брудний одяг, в будинку прохолодно, відсутня їжа. Перебування дитини з матір`ю становить загрозу її життю та здоров`ю. Висновок щодо рівня безпеки дитини - дуже небезпечно.

Згідно Акту проведення оцінки рівня безпеки дитини від 25.12.2023 року, малолітній ОСОБА_3 брудний, має насморок, кашляє, відчувається неприємний запах, одягнений в брудний одяг, в будинку прохолодно, відсутня їжа. Перебування дитинг з матір`ю становить загрозу її життю та здоров`ю. Висновок щодо рівня безпеки дитини - дуже небезпечно.

Згідно Акту проведення оцінки рівня безпеки дитини від 25.12.2023 року, малолітній ОСОБА_4 має сильний опік на обличчі, око припухло, опік на правій ручці з волдирем, сильна попрілість на статевому органі та між ніжками від підгузника. Перебування дитини з матір`ю становить загрозу її життю та здоров`ю. Висновок щодо рівня безпеки дитини - дуже небезпечно.

Згідно Висновку потреб сім`ї № 15 від 25.12.2023 року, складеного фахівцем із соціальної роботи КУ «Центр надання соціальних послуг» Мамаївської сільської ради, основними ознаками та чинниками, що спричинили СЖО в сім`ї ОСОБА_5 є загроза життю та здоров`ю дітей через неналежне виконання батьківських обов`язків та низький батьківських потенціал матері.

Згідно інформації з приводу соціального супроводження сім`ї ОСОБА_5 від 25.12.2023 № 89, ОСОБА_5 перебуває на соціальному супроводженні від 07.11.2023 року, проте, починаючи з 2022 року спільно із службою у справах дітей Мамаївської сільської ради проводили моніторингові візити з метою контролю умов проживання та утримання дітей. В травні 2023 року помер батько дітей, ОСОБА_5 було поміщене разом з дітьми до ОКУ "Чернівецький обласний центр соціально-психологічної допомоги", де з нею працювали соціальний педагог і психолог.

ОСОБА_5 разом з малолітніми дітьми перебуває на соціальному супроводженні з приводу неналежного виконання нею батьківських обов`язків. Підставою є те, що в будинку завжди брудно, діти недоглянуті, іноді буває не отоплено та не приготовлено їжу. В будинку відчутно запах сечі. Члени комісії разом з ОСОБА_5 неодноразове робили прибирання будинку, сортування брудного одягу, складали речі по місцях, однак весь бруд повертався через кілька днів.

З приводу виховання дітей наявні певні проблеми. У старшої дочки ОСОБА_12 є нічний енурез. Мати не зверталася за консультацією до медичного закладу. Постійні зауваження та рекомендації з цього приводу ігнорує. Малолітні ОСОБА_1 та ОСОБА_3 іноді хворіють на сезонні захворювання. У них постійно брудний одяг, вони не миті, не доглянуті. В малолітнього ОСОБА_4 в ході візитів та огляду дитини неодноразово помічалися ознаки попрілості від підгузника. В ході останніх візитів у дітей помічено педикульоз. ОСОБА_13 закуплено препарат для боротьби з паразитами, але вона лише один раз ним скористалася.

Також посилається на те, що згідно повідомлення ОКУ «Чернівецький обласний центр соціально-психологічної допомоги» від 28.12.2023 № 141/01-25, на підставі направлення органу опіки та піклування Мамаївської сільської ради від 23.05.2023 № 2, ОСОБА_5 разом з малолітніми дітьми було поміщено до даного закладу 23.05.2023 року. Причина перебування в ОКУ «ЧОЦСПД» соціальним педагогом з клієнткою проводилася виховна робота щодо догляду за дітьми та їх розвитком, соціально-педагогічна та психологічна підтримка клієнтці, надавалося харчування, медичні, інформаційні, соціально-економічні послуги. ОСОБА_5 надавалася допомога та роз`яснююча інформація, щодо прибирання та підтримки чистоти в кімнаті де проживала дана сім`я. Під наглядом працівників мати прибирала в кімнаті, наступного дня в кімнаті був антисанітарний стан. ОСОБА_5 написала 13.09.2023 року заяву про те, що має бажання повернутися додому. Дана громадянка була відрахована з Центру згідно наказу від 13.09.2023 № 63/01-09 за власним бажанням.

Згідно пояснення ОСОБА_14 , який є братом покійного ОСОБА_6 , останній час від часу навідується в дану сім`ю ОСОБА_5 Приносить продукти харчування, надає необхідні настанови. Однак, бажаного результату це не приносить: в будинку не прибрано, посуд не митий.

Родичами було найнято односельчанку, яка допомагала ОСОБА_13 по господарству, готувала їжу, мила посуд, прала, підмітала.

Згідно пояснення соціального працівника с. Глиниця ОСОБА_8 від 27.12.2023 року, при обстеженні умов проживання даної громадянки було встановлено наступне: в будинку прохолодно, не прибрано, речі розкидані по кімнаті, посуд не митий. Після смерті чоловіка ОСОБА_5 важко виконувати всю домашню роботу, їй потрібна стороння допомога. Самостійно приготувати їжу ОСОБА_13 не вміє, в кімнаті не прибрано. ОСОБА_5 має реальну можливість займатися вихованням та утриманням своїх малолітніх дітей, проте, свідомо ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків.

Орган опіки та піклування Мамаївської сільської ради, керуючись статтею 170 Сімейного кодексу України, вважає за доцільне відібрати малолітніх ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , мешканців с. Глиниця Кіцманського району в матері, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканки с. Глиниця Кіцманського району без позбавлення останньої батьківських прав, оскільки мати не займається вихованням дітей та їх утриманням, шо загрожує їх життю та здоров`ю.

На підставі викладено, просить позов задовольнити, відібрати в ОСОБА_5 . ІНФОРМАЦІЯ_1 мешканки с. Глиниця Кіцманського району малолітніх дітей ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 . ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . ОСОБА_3 . ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_4 . ІНФОРМАЦІЯ_4 , без позбавлення її батьківських прав та стягнути з відповідачки судові витрати.

Представник позивача Служби у справах дітей Мамаївської сільської ради Ліска Н. в судове засідання не зявилася, однак скерувала на адресу суду заяву у якій підтримала позовну заяву, просила її задовольнити та справу розглянути за її відсутності.

Відповідачка ОСОБА_5 судове засідання не зявилася, однак скерувала на адресу суду заяву у якій позовні вимоги визнала повністю та просила справу розглянути за її відсутності.

Представник зацікавленої особи, Глиницького старостинського округу в судове засідання не зявився, однак скерував на адресу суду заяву у якій підтримав позовну заяву, просив справу розглянути за відсутності представника старостинського округу.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про народження серія НОМЕР_1 від 28.04.2011 року, відповідачка ОСОБА_5 є матірю малолітньої ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 (а.с.5).

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 29.11.2022 року, відповідачка ОСОБА_5 є матірю малолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_7 (а.с.6).

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 від 03.10.2012 року, відповідачка ОСОБА_5 є матірю малолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 (а.с.7).

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 від 01.09.2017 року, відповідачка ОСОБА_5 є матірю малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_9 (а.с.8).

Згідно довідки про склад сім`ї, виданої Глиницьким старостинським округом від 26.12.2023 № 404, вбачається, що ОСОБА_5 разом з малолітніми дітьми ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстровані та проживають в житловому будинку, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.10).

Згідно характеристики Глиницького старостинського округу від 26.12.2023 № 403 вбачається, що ОСОБА_5 за час проживання в селі зарекомендувала себе посередньо. Після смерті чоловіка неналежним чином виховує двох малолітніх та двох неповнолітніх дітей. В будинку та на подвір`ї не прибирає, їжу не готує, побутовими питаннями не займається, не приймає активної участі у громадському житті села (а.с.11).

Згідно акту обстеження матеріально-побутових умов сім`ї, складеного старостатом Глиницького старостинського округу від 27.12.2023 року №78, вбачається, що ОСОБА_5 разом з малолітніми дітьми зареєстровані та проживають в житловому будинку, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 . Будинок загальною площею 64, 6 кв. м., газифікований. На час перевірки 25.12.2023 року старостою села ОСОБА_7 та соціальним працівником ОСОБА_8 було встановлено наступне: діти вдома були самі. Наймолодший ОСОБА_4 , 2022 року народження, сидів на кріслі з обпеченим обличчям з правої сторони та обпеченою правою ручкою до ліктя. На ручці були пухирці від опіку, а праве очко набрякло. Було встановлено, що дитина обпарилася водою з чайника, який стояв на краю стола в кімнаті. Взявши дитину на руки, щоб заспокоїти, членами комісії була виявлено, що підгузок був переповнений. Знявши підгузник було помічено, що дитина випрівша та не підмита. В будинку було прохолодно, не прибрано, речі розкидані по кімнатах, неприємне повітря. Також, існує загроза пожежі. За життя батька ОСОБА_6 умови проживання були задовільні, оскільки, він намагався виконувати батьківські обов`язки належним чином (а.с.12-13).

Згідно довідки Глиницького ЗНЗ І-ІІ ст. від 26.12.2023 № 175 вбачається, що малолітня ОСОБА_1 , 2011 року народження навчається в 7 класі даного закладу (а.с.14).

Згідно характеристики Глиницького ЗНЗ І-ІІ ст. від 26.12.2023 № 176 вбачається, що малолітня ОСОБА_9 прийнята до 1 класу у 2017 році. На уроках працює без особливого бажання, відмовчується. Працездатність низька, мотивація навчання відсутня. Наразі їй важко працювати на одному рівні з усім классом, має невеликий словниковий запас, не може дати відповідь на поставлене запитання. У дівчинки низький рівень розвитку загального інтелекту. Вона відчуває труднощі у навчанні, має недостатньо розвинений фонематичний слух, у дівчинки порушена каліграфія. За характером вона спокійна, врівноважена, доброзичлива. Дівчинка навчальні заняття відвідує систематично, пропусків без поважних причин немає. Вона має незадовільний зовнішній вигляд. Простежується неналежне дотримання санітарно-гігієнічних норм (а.с.15).

Згідно довідки Глиницького ЗНЗ І-ІІст. від 26.12.2023 № 174 вбачається, що малолітній ОСОБА_2 . 2012 року народження, навчається в 6 класі даного закладу (а.с.16) .

Згідно характеристики Глиницького ЗНЗ І-ІІ ст. від 26.12.2023 № 176 вбачається, що малолітній ОСОБА_10 вступив до 1 класу у 201 8 році. На уроках активний, працює з бажанням, але має певні труднощі у навчанні, у хлопчика середній рівень розвитку загального інтелекту. Достатньо розвинений фонематичний слух. Хлопчик пише аккуратно, товариський, має друзів серед однолітків, неконфлікгний, правила поведінки в закладі дотримується та виконує їх. Навчальні заняття відвідує систематично, пропусків без поважних причин немає. Простежується у дитини неналежне дотримання санітарно-гігієнічних норм (а.с.17).

Згідно довідки Глиницького ЗНЗ І-ІІ ст. від 26.12.2023 № 173 вбачається, що малолітній ОСОБА_3 . 2017 року народження навчається в 1 класі даного закладу (а.с.18).

Згідно характеристики Глиницького ЗНЗ І-ІІ ст. від 26.12.2023 № 176 вбачається, що , малолітній ОСОБА_11 регулярно відвідує навчальний заклад, на уроки не запізнюється, пропусків без поважних причин немає. За період навчання в закладі хлопчик показав себе як активний, але не дуже дисциплінований учень. На уроках працює повільно, не завжди самостійно. Виявляє помірну активність під час уроків. Має проблеми з концентрацією уваги. Приймає активну участь у житті класу. Хлопчик має дружні стосунки з однокласниками. До виконання громадських доручень ставиться відповідально, товариський, має друзів серед однолітків, неконфліктний. У дитини простежується неналежне дотримання санітарно-гігієнічних норм (а.с.19).

Згідно довідки сімейного лікаря ТОВ «МАК-МЕДИК» від 26.12.2023 року вбачається, що малолітній ОСОБА_4 на даний час знаходиться на лікуванні в опіковому відділенні обласної клінічної дитячої лікарні м. Чернівці з діагнозом: опіки обличчя І-ІІ ст. та руки, гострий бронхіт (а.с.20).

Згідно довідки сімейного лікаря ТОВ «МАК-МЕДИК» від 30.12.2023 року вбачається, що малолітня ОСОБА_1 знаходиться на стаціонарному лікуванні в дитячому відділенні КНП «Кіцманська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» з діагнозом: гострий бронхіт (а.с.21).

Згідно довідки сімейного лікаря ТОВ «МАК-МЕДИК» від 30.12.2023 року вбачається, що малолітній ОСОБА_2 знаходиться на стаціонарному лікуванні в дитячому відділенні КНП «Кіцманська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» з діагнозом: гострий бронхіт (а.с.22).

Згідно довідки сімейного лікаря ТОВ «МАК-МЕДИК» від 26.12.2023 року вбачається, що малолітній ОСОБА_3 знаходиться на стаціонарному лікуванні в дитячому відділенні КНП «Кіцманська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» з діагнозом гострий бронхіт (а.с.23).

Згідно акту обстеження умов проживання, складеного службою у справах дітей Мамаївської сільської ради від 25.12.2023 року вбачається, що ОСОБА_5 разом з малолітніми дітьми зареєстрована та проживає в житловому будинку, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 . Будинок одноповерховий, складається з 2 кімнат, кухні, коридору та ванної. Будинок цигляний, під шифером, водопостачання - криничне. Опалення - дрова та електрообігрівач, на подвір`ї є ще один незавершений будинок. Кімнати облаштовані меблями, однак, все брудне, неохайне. В будинку прохолодно, неприємний запах. В господарстві нічого не утримується, земельна ділянка не обробляється. Для виховання та розвитку дітей не створено відповідних умов. Відсутні продукти харчування, засоби гігієни, діти босі, брудно одягнені, від дівчинки відчутно сильний запах сечі. Ліжко де дівчинка спить мокре (нічний енурез). У молодшого ОСОБА_4 опік на обличчі та правій ручці від гарячої рідини. Умови проживання незадовільні (а.с.24).

Згідно Акту проведення оцінки рівня безпеки дитини від 25.12.2023 року вбачається, що малолітній ОСОБА_2 брудний, має насморок, відчувається неприємний запах, одягнений в брудний одяг, в будинку прохолодно, відсутня їжа. Перебування дитини з матір`ю становить загрозу її життю та здоров`ю. Висновок щодо рівня безпеки дитини - дуже небезпечно (а.с.25-29).

Згідно Акту проведення оцінки рівня безпеки дитини від 25.12.2023 року вбачається, що, малолітня ОСОБА_1 брудна, відчувається запах сечі, одягнена в брудний одяг, в будинку прохолодно, відсутня їжа, неприємне повітря. Перебування дитини з матір`ю становить загрозу її життю та здоров`ю. Висновок щодо рівня безпеки дитини - дуже небезпечно (а.с.30-34).

Згідно Акту проведення оцінки рівня безпеки дитини від 25.12.2023 року вбачається, що малолітній ОСОБА_3 брудний, має насморок, кашляє, відчувається неприємний запах, одягнений в брудний одяг, в будинку прохолодно, відсутня їжа. Перебування дитинг з матір`ю становить загрозу її життю та здоров`ю. Висновок щодо рівня безпеки дитини - дуже небезпечно (а.с.35-39).

Згідно Акту проведення оцінки рівня безпеки дитини від 25.12.2023 року вбачається, що , малолітній ОСОБА_4 має сильний опік на обличчі, око припухло, опік на правій ручці з волдирем, сильна попрілість на статевому органі та між ніжками від підгузника. Перебування дитини з матір`ю становить загрозу її життю та здоров`ю. Висновок щодо рівня безпеки дитини - дуже небезпечно (а.с.40-44).

Згідно інформації з приводу соціального супроводження сім`ї ОСОБА_5 від 25.12.2023 № 89, вбачається, що ОСОБА_5 перебуває на соціальному супроводженні від 07.11.2023 року, проте, починаючи з 2022 року спільно із службою у справах дітей Мамаївської сільської ради проводили моніторингові візити з метою контролю умов проживання та утримання дітей. В травні 2023 року помер батько дітей, ОСОБА_5 було поміщене разом з дітьми до ОКУ «Чернівецький обласний центр соціально-психологічної допомоги), де з нею працювали соціальний педагог і психолог. ОСОБА_5 разом з малолітніми дітьми перебуває на соціальному супроводженні з приводу неналежного виконання нею батьківських обов`язків. Підставою є те, що в будинку завжди брудно, діти недоглянуті, іноді буває не отоплено та не приготовлено їжу. В будинку відчутно запах сечі. Члени комісії разом з ОСОБА_5 неодноразове робили прибирання будинку, сортування брудного одягу, складали речі по місцях, однак весь бруд повертався через кілька днів.

З приводу виховання дітей наявні певні проблеми. У старшої дочки ОСОБА_12 є нічний енурез. Мати не зверталася за консультацією до медичного закладу. Постійні зауваження та рекомендації з цього приводу ігнорує. Малолітні ОСОБА_1 та ОСОБА_3 іноді хворіють на сезонні захворювання. У них постійно брудний одяг, вони не миті, не доглянуті. В малолітнього ОСОБА_4 в ході візитів та огляду дитини неодноразово помічалися ознаки попрілості від підгузника. В ході останніх візитів у дітей помічено педикульоз. Світлані закуплено препарат для боротьби з паразитами, але вона лише один раз ним скористалася (а.с.45-46).

Згідно Висновку потреб сім`ї № 15 від 25.12.2023 року, складеного фахівцем із соціальної роботи КУ «Центр надання соціальних послуг» Мамаївської сільської ради основними ознаками та чинниками, що спричинили СЖО в сім`ї ОСОБА_5 є загроза життю та здоров`ю дітей через неналежне виконання батьківських обов`язків та низький батьківських потенціал матері (а.с.47-59).

Відповідно до повідомлення ОКУ «Чернівецький обласний центр соціально-психологічної допомоги» від 28.12.2023 № 141/01-25 вбачається, що на підставі направлення органу опіки та піклування Мамаївської сільської ради від 23.05.2023 № 2, ОСОБА_5 разом з малолітніми дітьми було поміщено до даного закладу 23.05.2023 року. Причина перебування в ОКУ «ЧОЦСПД» соціальним педагогом з клієнткою проводилася виховна робота щодо догляду за дітьми та їх розвитком, соціально-педагогічна та психологічна підтримка клієнтці, надавалося харчування, медичні, інформаційні, соціально-економічні послуги. ОСОБА_5 надавалася допомога та роз`яснююча інформація, щодо прибирання та підтримки чистоти в кімнаті де проживала дана сім`я. Під наглядом працівників мати прибирала в кімнаті, наступного дня в кімнаті був антисанітарний стан. ОСОБА_5 написала 13.09.2023 року заяву про те, що має бажання повернутися додому. Дана громадянка була відрахована з Центру згідно наказу від 13.09.2023 № 63/01-09 за власним бажанням (а.с.60).

Із пояснень ОСОБА_14 , який є братом покійного ОСОБА_6 , вбачається, що останній час від часу навідується в сім`ю ОСОБА_5 Приносить продукти харчування, надає необхідні настанови. Однак, бажаного результату це не приносить: в будинку не прибрано, посуд не митий. Було найнято односельчанку, яка допомагала ОСОБА_13 по господарству, готувала їжу, мила посуд, прала, підмітала (а.с.61).

Згідно пояснення соціального працівника с. Глиниця ОСОБА_8 від 27.12.2023 року встановлено, що при обстеженні умов проживання даної громадянки було встановлено наступне: в будинку прохолодно, не прибрано, речі розкидані по кімнаті, посуд не митий. Після смерті чоловіка ОСОБА_5 важко виконувати всю домашню роботу, їй потрібна стороння допомога. Самостійно приготувати їжу ОСОБА_13 не вміє, в кімнаті не прибрано, неналежним чном пере одяг (а.с.62).

Згідно наказу начальника служби у справах дітей Кіцманської райдержадміністрації від 05.09.2017 №49 малолітніх: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 поставлено на облік дітей, які опинились в складних життєвих обставинах, у зв`язку з невиконанням батьками батьківських обов`язків (а.с.65).

Згідно наказу начальника служби у справах дітей Мамаївської сільської ради вії 16.12.2022 № 26 малолітнього ОСОБА_4 поставлено на облік дітей, які опинились в складних життєвих обставинах, у зв`язку з невиконанням батькам батьківських обов`язків (а.с.66).

Відповідно до ст.32 Конституції України, ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України.

Статтею 51 Конституції України проголошено, що сім`я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Відповідно до ст.150 СК України, батьки мають переважне право перед іншими особами на особисте виховання дитини.

Згідно з ч.1 ст.153 СК України, мати, батько та дитина мають право на безперешкодне спілкування між собою, крім випадків, коли таке право обмежене законом.

Відповідно ч. 1 ст. 170 СК України, суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них, не позбавляючи їх батьківських прав, у випадках, передбачених пунктами 2-5 частини першої статті 164 цього Кодексу, а також в інших випадках, якщо залишення дитини у них є небезпечним для її життя, здоров`я і морального виховання. У цьому разі дитина передається другому з батьків, бабі, дідові, іншим родичам - за їх бажанням або органові опіки та піклування.

Крім того, відповідно до ч. 2 ст. 170 СК України, у виняткових випадках, при безпосередній загрозі для життя або здоров`я дитини, орган опіки та піклування або прокурор мають право постановити рішення про негайне відібрання дитини від батьків. У цьому разі орган опіки та піклування зобов`язаний негайно повідомити прокурора та у семиденний строк після постановлення рішення звернутися до суду з позовом про позбавлення батьків чи одного з них батьківських прав або про відібрання дитини від матері, батька без позбавлення їх батьківських прав. З таким позовом до суду має право звернутися прокурор.

Відповідно до п. 8 Постанови Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 року № 866 «Про питання діяльності органів опіки та піклування, пов`язаної із захистом прав дитини» в редакції чинній на момент відібрання дитини, визначено, що у разі, якщо виникла безпосередня загроза життю або здоров`ю дитини, орган опіки та піклування, якому стало відомо про це, приймає рішення про негайне відібрання дитини у батьків або осіб, які їх замінюють.

Після вжиття невідкладних заходів до забезпечення безпеки дитини служба у справах дітей в той же день подає районній, районній у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчому органу міської, районної у місті (в разі утворення) ради, сільській, селищній раді об`єднаної територіальної громади клопотання про невідкладене відібрання дитини у батьків або осіб, які їх замінюють. Після надходження клопотання уповноважена особа районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі утворення) ради, сільської, селищної ради об`єднаної територіальної громади протягом одного дня розглядає порушене питання та приймає відповідне рішення

Про відібрання дитини у батьків або осіб, які їх замінюють, орган опіки та піклування того ж дня письмово інформує органи прокуратури за місцем проживання дитини та у семиденний строк після прийняття рішення звертається до суду з позовом про позбавлення батьків чи одного з них батьківських прав, про відібрання дитини в матері, батька без позбавлення батьківських прав.

Служба у справах дітей за участю інших структурних підрозділів районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті, сільської, селищної ради, у тому числі об`єднаної територіальної громади здійснює підготовку документів для звернення органу опіки та піклування до суду про позбавлення батьків чи одного з них батьківських прав або відібрання дитини у матері, батька без позбавлення їх батьківських прав.

У разі прийняття судом рішення про відібрання дитини у батьків без позбавлення їх батьківських прав служба у справах дітей протягом тижня інформує центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді за місцем проживання сім`ї для надання соціальних послуг сім`ї. Результати проведеної центром соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді роботи враховуються службою у справах дітей під час підготовки висновку про доцільність поновлення або позбавлення батьків батьківських прав.

Європейський суд у своєму рішенні у справі Гаазе проти Німеччини (заява від 08 квітня 2004 року № 11057/02) зазначив, що згідно з усталеною прецедентною практикою суду, взаємне почуття втіхи батьків і дитини від того, що вони постійно перебувають разом, становить важливий елемент сімейного життя, тому національні заходи, що перешкоджають реалізації такого почуття, дорівнюють втручанню у право, яке перешкоджають реалізації такого почуття, дорівнюють втручанню у право, яке захищається статтею 8 Конвенції.

Європейський суд з прав людини зауважує, що оцінка загальної пропорційності будь-якого вжитого заходу, що може спричинити розрив сімейних зв`язків, вимагатиме від судів ретельної оцінки низки факторів та залежно від обставин відповідної справи вони можуть відрізнятися. Проте необхідно пам`ятати, що основні інтереси дитини є надзвичайно важливими.

При визначенні основних інтересів дитини у кожному конкретному випадку необхідно враховувати дві умови: по-перше, у якнайкращих інтересах дитини буде збереження її зв`язків із сім`єю, крім випадків, коли сім`я виявляється особливо непридатною або явно неблагополучною; по-друге, у якнайкращих інтересах дитини буде забезпечення її розвитку у безпечному, спокійному та стійкому середовищі, що не є неблагополучним (MAMCHUR v. UKRAINE, № 10383/09, § 100, ЄСПЛ, від 16 липня 2015 року).

З огляду на зазначене, судом відзначається, що підставою відібрання дітей без позбавлення батьківських прав батьків є виникнення в сім`ї небезпечної для дітей обстановки: їх життя, здоров`я і морального виховання.

Частиною 1 статті 12 Закону України "Про охорону дитинства" встановлено, що виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Статтею 8 Законом України "Про охорону дитинства" передбачено, що кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Також судом відзначається, що права та інтереси малолітніх дітей, захищаються Конвенцією про права дитини, ратифікованою Постановою ВР України №789-ХХІІ від 27.02.1991 року, Європейською Конвенцією про здійснення прав дітей(Страсбург, 08.09.1995р), національним законодавством, в тому числі Сімейним Кодексом України.

Європейський суд з прав людини в рішенні у справі "Савіни проти України" від 18 грудня 2008 року звернув особливу увагу на те, що застосовуючи такий захід, як відібрання дитини від батьків без позбавлення їх батьківських прав, необхідно виходити з інтересів дитини й враховувати право на повагу до його сімейного життя, проголошене ст.8 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Право батьків і дітей бути поряд один з одним становить основоположну складову сімейного життя, а заходи національних органів, спрямовані перешкодити цьому, є втручанням у права, гарантовані ст.8 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Розірвання сімейних зв`язків, а відтак позбавлення дитини її коріння виправдане лише за наявності виняткових обставин - необхідність захисту дитини від небезпеки у випадку реального існування такої.

Враховуючи положення ч. 1 ст. 3 Конвенції про права дитини, ч.ч. 7, 8 ст. 7 СК України при вирішення будь-яких питань щодо дітей, суд повинен виходити з якнайкращого забезпечення інтересів дитини.

Оскільки підставою для відібрання дитини у батьків є випадки, при яких залишення дитини у них є небезпечним для її життя, здоров`я і морального виховання, докази існування такої небезпеки мають бути однозначними та беззаперечними.

Аналізуючи зібрані у цій справі докази у їх сукупності, з урахуванням інтересів малолітніх дітей, думки матері, яка не заперечувала щодо відібрання дітей, суд дійшов висновку про необхідність відібрання малолітніх ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , в матері ОСОБА_5 без позбавлення її батьківських прав, оскільки остання свідомо ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню дітей, не цікавиться їх життям, здоров`ям та розвитком, а внаслідок безвідповідального ставлення матері до виконання батьківських обов`язків виникла реальна загроза життю та здоров`ю дітей.

Така міра буде відповідати найкращим інтересам малолітніх ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Оскільки при зверненні з даним позовом до суду позивач був звільнений від сплати судового збору в розмірі 1211,20 грн., а позовні вимоги задоволено, то суд вважає, що згідно вимогст. 141 ЦПК України, ці витрати належить стягнути з відповідача на користь держави.

На підставі викладеного, керуючись ст. 170 Сімейного кодексу України, ст. ст. 4-5, 12, 264-265 ЦПК України суд,

У Х В А Л И В:

Позов задовольнити.

Відібрати у матері ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканки с. Глиниця Чернівецького району Чернівецької області малолітніх дітей ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , без позбавлення її батьківських прав.

Стягнути з ОСОБА_5 на користь держави 1211 гривень 20 коп. судового збору.

Роз`яснити ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що, відповідно до ч. 3 ст. 170 СК України, якщо відпадуть причини, які перешкоджали належному вихованню нею дітей, суд за її заявою може постановити рішення про повернення їй дітей

Судове рішення не проголошувалося в силу ч. 4ст. 268 ЦПК України.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Чернівецького апеляційного суду через Кіцманський районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а в разі якщо рішення було постановлено без участі особи, яка його оскаржує, апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня отримання копії рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Кіцманського

районного суду:Л.О.Масюк

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу118027527
СудочинствоЦивільне
Сутьвідібрання дітей без позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —718/12/24

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Масюк Л. О.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Масюк Л. О.

Ухвала від 03.01.2024

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Масюк Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні