Ухвала
від 29.03.2024 по справі 727/2987/24
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЧЕРНІВЦІВ

Справа № 727/2987/24

Провадження № 2/727/870/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 березня 2024 року Суддя Шевченківського районного суду м. Чернівці Одовічен Я.В., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Головного Управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області про визнання права власності, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до Головного Управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області про визнання права власності.

Відповідно до ч.4 статті 10Цивільного процесуальногокодексу України передбачено, що суд застосовує при розгляді справКонвенцію про захист прав людини і основоположних свобод1950 року і протоколи до неї, згоду на обов`язковість яких надано Верховною Радою України, та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Так, згідно з рішеннями Європейського суду з прав людини від 20.05.2010 у справі "Пелевін проти України" та від 30.05.2013 у справі "Наталія Михайленко проти України", право на доступ до суду не є абсолютним та може підлягати обмеженням, оскільки право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання державою, регулювання може змінюватися у часі та місці відповідно до потреб те ресурсів суспільства та окремих осіб. Отже, кожна держава встановлює правила судової процедури, зокрема й процесуальної заборони та обмеження, зміст яких - не допустити судовий процес у безладний рух.

Отже, доступ до правосуддя здійснюється шляхом точного, послідовного і неухильного дотримання процесуального алгоритму, що передбачений, зокрема,Цивільним процесуальним кодексом України.

Вимоги щодо змісту та форми позовних заяв визначені статтями 175, 177 Цивільного процесуального України.

При цьому, якщо подана позовна заява не відповідає таким вимогам, приписами частини 1статті 185 Цивільного процесуального кодексу Українизаконодавець передбачив механізм залишення позовної заяви без руху задля забезпечення позивачу можливості у встановлений судом строк усунути недоліки позовної заяви, що забезпечить можливість вважати її такою, що подана у день її первинного подання та прийняття її судом до розгляду.

Відповідно до п.5 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Згідно ч.1 ст.177 ЦПК України позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

Відповідно до ч.5 ст.177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Зазначена позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки подана з порушенням вимог ст. 175, ст. 177 ЦПК України.

В порушення п.5 ч.3 ст.175, ч.1, ч.5 ст.177 ЦПК України позивачем на підтвердження обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, не додано до позовної заяви доказів відмови Головним управлінням Держпродспоживслужби в Чернівецькій області в реєстрації транспортного засобу за позивачем. До позовної заяви долучено лише заяву позивача до відповідача, в якій просить здійснити реєстрацію транспортного засобу - трактора марки ЮМ36КЛ, 1980 року випуску, кузов № НОМЕР_1 , двигун № НОМЕР_2 , д.н.з. НОМЕР_3 за ОСОБА_1 .

Оскільки, до позову не додано відмови управління, тому суд немає можливості перевірити наявність спору між сторонами, оскільки суд розглядає справи в порядку цивільного судочинства на підставі спору.

Також, позивачем до матеріалів справи долучено копію свідоцтва про реєстрацію технічного транспортного засобу № НОМЕР_4 , відповідно до якого трактор марки ЮМ36КЛ, 1980 року випуску, кузов № НОМЕР_1 , двигун № НОМЕР_2 , д.н.з. НОМЕР_3 належить тресту «Криворожжилстрой» ЗАТ «Будлізинг».

При цьому, згідно долученої позивачем копії розписки від 01.10.2023 року він купив трактор у ОСОБА_2 . Однак, доказів того, що трактор марки ЮМ36КЛ, 1980 року випуску, кузов № НОМЕР_1 , двигун № НОМЕР_2 , д.н.з. НОМЕР_3 належить ОСОБА_2 та він на праві власності його продав, матеріали справи не містять.

Відповідно до ст. 185 ЦПК України позовна заява, подана без додержання вимог, викладених у ст. ст. 175, 177 ЦПК України підлягає залишенню без руху, з наданням строку для усунення недоліків.

На підставі викладеного, керуючись ст.185 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Головного Управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області про визнання права власності залишити без руху.

Повідомити позивача про необхідність виправити вказані недоліки, надавши йому 5 днів для усунення зазначених недоліків з дня вручення копії ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Роз`яснити, що в іншому випадку позовна заява буде вважатися неподаною та повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Одовічен Я.В.

Дата ухвалення рішення29.03.2024
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу118027595
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності

Судовий реєстр по справі —727/2987/24

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Одовічен Я. В.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Одовічен Я. В.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Одовічен Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні