Ухвала
від 13.03.2024 по справі 496/1756/24
БІЛЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 496/1756/24

Провадження № 2/496/1543/24

У Х В А Л А

13 березня 2024 року Суддя Біляївськогорайонного судуОдеської областіПендюра Л.О., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 до ОСОБА_2 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , третя особа: Орган опіки та піклування Великодальницької сільської ради Одеського району Одеської області про позбавлення батьківських прав,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся з позовною заявою до суду в якій просить позбавити відповідачку батьківських прав відносно її сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , посилаючись на те, що відповідачка ухиляється від виконання батьківських обов`язків, життям його не цікавиться, не проявляє до нього турботи та уваги, це цікавиться станом здоров`я, матеріально не забезпечує, дитина знаходиться на утриманні позивача та його цивільної дружини.

Позовна заява відповідає вимогам статей 175-177 ЦПК України. Підстави, визначені статтями 185-186 ЦПК України, для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження у справі відсутні, справа підсудна Біляївському районного суду Одеської області, а тому її слід прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

Справа буде розглядатися в порядку загального позовного провадження зі стадії підготовчого судового засідання.

Крім того, позивач подав до суду клопотання про витребування з Органу опіки та піклування Великодальницької сільської ради Одеського району Одеської області висновку щодо доцільності позбавлення батьківських права ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 відносно її малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ч. ч. 4, 5ст. 19 Сімейного кодексу Українипри розгляді судом спорів, зокрема, щодо позбавлення та поновлення батьківських прав, обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою. Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Водночас, відповідний письмовий висновок органу опіки та піклування в матеріалах, доданих до позовної заяви, відсутній.

Складення висновку є повноваженням органу опіки та піклування і не може бути делегований іншим органам. Таким чином, жодним органом, включаючи суд, не може бути виконана імперативна вимога ч. 5ст. 19 Сімейного кодексу України, оскільки розгляд справи без встановлення думки (волі) дитини і без висновку органу опіки і піклування є неможливим.

Враховуючи те, що рішення по справі впливає на інтереси малолітньої дитини, з метою повного, всебічного з`ясування обставин справи, ухвалення обґрунтованого та законного рішення, суд вважає за необхідне клопотання задовольнити, зобов`язати третю особу - Орган опіки та піклування Великодальницької сільської ради Одеського району Одеської області на виконання своїх повноважень надати суду письмовий висновокщодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 відносно її малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись ст. ст. 76, 91, 175, 187 ЦПК України,ст. 19 Сімейного кодексу України,

ПОСТАНОВИВ:

Прийняти дорозгляду та відкрити провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 до ОСОБА_2 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , третя особа: Орган опіки та піклування Великодальницької сільської ради Одеського району Одеської області про позбавлення батьківських прав.

Розгляд справи проводити в порядку загального позовного провадження.

Підготовче судове засідання з урахуванням часу для надання висновку органом опіки призначити на 04 червня 2024 року о 09 год. 30 хв.

В підготовче судове засідання викликати сторони.

Визначити відповідачці п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копію відзиву та доданих до нього документів відповідачка зобов`язана надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачкою відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідачка має право пред`явити зустрічний позов.

Зобов`язати третю особу: Орган опіки та піклування Великодальницької сільської ради Одеського району Одеської області на виконання своїх повноважень надати суду письмовий висновокщодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 ., ІНФОРМАЦІЯ_2 відносно її малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1

Сторони можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України, за наступним посиланням: http://bl.od.court.gov.ua/sud1506/.

Копію ухвали про відкриття провадження у справі разом з копією позовної заяви та копіями доданих до неї матеріалів надіслати сторонам.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Л.О. Пендюра

Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу118028217
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —496/1756/24

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні