Рішення
від 29.03.2024 по справі 496/7064/23
БІЛЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 496/7064/23

Провадження № 2-о/496/22/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 березня 2024 року м. Біляївка

Біляївський районний суд Одеської області у складі:

головуючого судді - Дранікова С.М.

за участю секретаря - Мірошнікової О.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Усатівська сільська рада Одеського району Одеської області про встановлення факту проживання однією сім`єю, -

ВСТАНОВИВ:

Представник заявниці звернулась до суду з вказаною заявою та просить встановити факт проживання заявниці та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , однією сім`єю в період часу з січня 2000 року по січень 2005 року. Свої вимоги мотивує тим, що заявниця протягом багатьох років товаришувала з ОСОБА_2 . Оскільки їхні житлові будинки розташовані поруч, а ОСОБА_2 була особою похилого віку та хворою людиною, потребувала стороннього догляду, то ОСОБА_3 у 2000 році переїхала до ОСОБА_2 , з якою стала проживати однією сім`єю, та вести спільне господарство. ОСОБА_2 постійно хворіла, що стало саме і причиною її смерті у 2005 році. ОСОБА_3 весь цей час допомагала та доглядала за ОСОБА_2 , оскільки остання потребувала необхідного догляду, який вона їй надавала. Крім того, вона готувала їжу, прала, прибирала, купувала продукти та ліки, сплачувала комунальні послуги та несла інші витрати за свій рахунок. У померлої була рідна дочка ОСОБА_4 , але при житті матері, нею не опікувалася, оскільки постійно проживала за кордоном у Німеччині та не навідувалась до матері. У січні 2005 року дочка ОСОБА_2 - ОСОБА_4 забрала матір до Німеччини, оскільки заявниця повідомила, що матір перебуває вже у дуже важкому стані, де ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 померла. Домоволодіння, в якому проживали заявниця з ОСОБА_2 належало останній на праві власності, яке вона отримала у спадок від своєї сестри. Для прийняття спадщини, що залишися після смерті ОСОБА_2 , зокрема домоволодіння, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , заявниці необхідно встановити факт проживання однією сім`єю з ОСОБА_2 . Факт проживання ОСОБА_3 з ОСОБА_2 в період з січня 2000 року по січень 2005 року за адресою: АДРЕСА_1 , підтверджується актом, виданим Усатівською сільською радою Одеського району Одеської області. За час їх спільного проживання вони вели спільне господарство, робили частковий ремонт в будинку АДРЕСА_1 , замінювали вікна та двері, встановлювали лічильники, купували меблі, побутову техніку. У зв`язку з викладеним, представник заявниці звернулась до суду з вказаною заявою.

Представник заявниці в судове засідання не з`явилась, надіславши на електронну адресу суду клопотання про розгляд справи без її участі, в якій заначила, що заяву про встановлення факту підтримує в повному обсязі та просить її задовольнити. В попередньому судовому засіданні представник заявниці заявлені вимоги підтримала.

Представник Усатівської сільської ради Одеського району Одеської області в судове засідання не з`явився, згідно поданої до суду заяви просив розгляд справи проводити без представника заінтересованої особи, проти задоволення заявлених вимог не заперечує.

Свідки ОСОБА_5 та ОСОБА_6 в судовому засіданні підтвердили факт того, що заявниця проживала разом з ОСОБА_2 з 2000 року по 2005 рік.

Заслухавши пояснення представника заявника, допитавши свідків, дослідивши матеріали справи, оцінивши надані докази, суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть, яке перекладене з німецької мови на українську перекладачем ОСОБА_7 та засвідчене приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Поведьонковою І.І.

Після її смерті відкрилася спадщина на нерухоме майно, а саме на домоволодіння, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , яке належало померлій на підставі рішення Біляївського районного суду Одеської області від 11.11.2002 року.

Відповідно до інформаційного листа державного нотаріуса Грабовенко-Ворсуляк Д.М. від 23.01.2024 року №122/01-16, спадкова справа до майна ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , Біляївською державною нотаріального контролю Одеської області, згідно даних Спадкового реєстру не заводилась.

Відповідно до акту, виданим Усатівською сільською радою Одеського району Одеської області, ОСОБА_3 , зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , та ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживали разом у домоволодіння за адресою по АДРЕСА_1 у період з січня 2000 року по січень 2005 року.

Таким чином, заявницею доведено той факт, що вона проживала зі спадкодавцем однією сім`єю не менше п`яти років.

Згідно з ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому ЦПК України, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За змістом частини першої статті 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Пленум Верховного Суду України в п. 2 постанови №7 «Про судову практику у справах про спадкування» від 30.05.2008 року роз`яснив, що якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, прийняття спадщини, яка відкрилася до 1 січня 2004 року тощо.

Статтею 3 СК України передбачено, що сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також інших підставах не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Відповідно до ст.1264 ЦК України у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Відповідно до вимог ч.3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Згідно із вимогами ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Частиною 1 статті 89 ЦПК України передбачено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Метою встановлення факту проживання однією сім`єю заявниці зі спадкодавцем є необхідність реалізації права заявниці на оформлення спадкового майна, отже встановлення даного факту має для неї юридичне значення.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що заява ОСОБА_3 підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 13, 81, 89, 263, 265, 293-294, 315, 319 ЦПК України, ст. 1264, 1268 ЦК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Усатівська сільська рада Одеського району Одеської області про встановлення факту проживання однією сім`єю - задовольнити.

Встановити факт проживання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , однією сім`єю в період часу з січня 2000 року по січень 2005 року.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Одеського апеляційного суду через Біляївський районний суд Одеської області протягом тридцяти днів з дня складання його повного тексту.

Суддя С.М. Драніков

Дата ухвалення рішення29.03.2024
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу118028226
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту проживання однією сім`єю

Судовий реєстр по справі —496/7064/23

Рішення від 29.03.2024

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Драніков С. М.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Драніков С. М.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Драніков С. М.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Драніков С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні