Рішення
від 28.03.2024 по справі 469/1583/23
БЕРЕЗАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

28.03.2024 Справа № 469/1583/23

2-о/469/7/24

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

28 березня 2024 року смт.Березанка

Березанський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючого судді Тавлуя В.В.,

за участю секретаря судового засідання Якубець С.В.,

заявниця ОСОБА_1 не з`явилась,

представник заявниці ОСОБА_2 не з`явилась,

заінтересовані особи ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 не з`явились,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Березанський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Миколаївському районі Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , про надання права на шлюб,-

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 30 жовтня 2023 року звернулась до Березанського районного суду із зазначеною заявою, у якій просила надати їй право на шлюб з ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , посилаючись на те, що їй не виповнилося 18 років, але визнання права на укладення шлюбу для заявниці є необхідним і цілковито відповідає її інтересам, оскільки ІНФОРМАЦІЯ_2 вона народила дитину ОСОБА_8 , батьком якої є ОСОБА_7 ; разом із ОСОБА_7 у них фактично створена сім`я, протягом останніх двох років вони проживають разом у будинку її батьків і ведуть спільне господарство; батьки проти їх шлюбу не заперечують. Крім цього, укладення шлюбу заявниці необхідне для зростання їх спільної дитини у повноцінній сім`ї.

Заявниця, її представник ОСОБА_2 та заінтересовані особи ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 в судове засідання не з`явились, надали заяви про розгляд справи за їх відсутності та підтримання заявлених вимог.

Представник заінтересованої особи Березанського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Миколаївській області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) в судове засідання не з`явилась, надала суду заяву про розгляд справи за її відсутності, щодо вирішення заявлених вимог поклалася на розсуд суду.

Оскільки неявка учасників справи, які висловили свою позицію щодо заявлених вимог, не перешкоджає розгляду справи по суті, суд на підставі ст.223 ЦПК України постановив розглянути справу без їх участі.

З матеріалівсправивбачається,що ОСОБА_1 народилась ІНФОРМАЦІЯ_3 , щопідтверджуєтьсякопією паспортагромадянинаУкраїни(а.с.5) і на час розгляду справи в суді досягла шістнадцятирічного віку.

Заявниця та ОСОБА_7 є батьками малолітньої дитини ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданим Березанським відділом ДРАЦС у Миколаївському районі Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) 30 серпня 2023 року (а.с.10).

Як вбачається з довідки Березанської селищної ради Миколаївської області від 12 жовтня 2023 року, заявниця ОСОБА_1 проживає за адресою: АДРЕСА_1 , і разом з нею поживають співмешканець ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , та донька ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с.12).

За правилами статті 293 ЦПК України окреме провадження це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно з ч.2 п.2 ст.293 ЦПК України, у порядку окремого провадження розглядаються також справи про надання права на шлюб.

Згідно зі ст.22 СК України, шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років. Особи, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу.

Відповідно до ст.23 СК України право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

Відповідно до ч.1 ст.27 СК України державна реєстрація шлюбу встановлена для забезпечення стабільності відносин між жінкою та чоловіком, охорони прав та інтересів подружжя, їхніх дітей, а також в інтересах держави та суспільства.

З матеріалів справи вбачається, що батьки заявниці ОСОБА_3 та ОСОБА_4 не заперечують проти укладення шлюбу її доньки ОСОБА_1 з ОСОБА_7 ; заінтересована особа ОСОБА_7 підтвердив своє бажання укласти шлюб з ОСОБА_1 .

Судом не встановлено будь-яких обставин, які б вказували, що шлюб може зашкодити інтересам заявниці.

Враховуючи викладене, суд вважає, що укладення шлюбу між неповнолітньою ОСОБА_1 та ОСОБА_7 відповідає їх законним інтересам та інтересам їхньої малолітньої дитини ОСОБА_8 , оскільки вони бажають створити сім`ю та офіційно зареєструвати шлюб, а тому суд дійшов висновку про те, що подана заява підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.7 ст.294 ЦПК України судові витрати не відшкодовуються.

На підставі викладеного, керуючись ст.23 СК України, ст.ст. 264-268, 293, 294, 315, 319 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 про надання права на шлюб задовольнити.

Надати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , право на укладення шлюбу з ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене у апеляційному порядку протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги до Миколаївського апеляційного суду.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу118029055
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи, що виникають із сімейних правовідносин, з них: про надання права на шлюб

Судовий реєстр по справі —469/1583/23

Рішення від 28.03.2024

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Тавлуй В. В.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Тавлуй В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні