Ухвала
від 01.04.2024 по справі 308/5139/23
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/5139/23

1-кп/308/434/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 квітня 2024 року м. Ужгород

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області у складі головуючого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , обвинуваченого ОСОБА_4 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду в місті Ужгород кримінальне провадження за № 12023071030000155 від 19 січня 2023 року по обвинуваченню ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 185, ч. 4 ст. 185 КК України, та ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 185 КК України,

В С Т А Н О В И В:

До Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні за № 12023071030000155 від 19 січня 2023 року по обвинуваченню ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 185, ч. 4 ст. 185 КК України, та ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 185 КК України

Захисник обвинуваченого ОСОБА_4 у кримінальному провадженні, адвокат ОСОБА_6 , в судове засідання не з`явився, повідомлявся належним чином.

1.04.2024 року від адвоката ОСОБА_6 , надійшла заява, в якій захисник зазначає, що у зв`язку із його зайнятістю у інших цивільних справах призначених до розгляду в Закарпатському апеяційному суді , просить судове засідання призначене на 1.04.2024року, відкласти на інший термін.

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_7 клопотав про залучення обвинуваченому ОСОБА_4 захисника для участі в судовому засіданні де буде розглядатися клопотання про продовження ОСОБА_4 , строків тримання під вартою. Просив відкласти розгляд справи в межах строку дії попередньої ухвали про тримання обвинуваченого під вартою та призначити захисника обвинуваченому ОСОБА_4 на окрему процесуальну дію, враховуючи що захисник ОСОБА_6 не з`явився . Наголосив на тому, що строки тримання обвинуваченого під вартою закінчуються 04.04.2024 року. Одночасно у звязку з неявкою обвинуваченого ОСОБА_5 , який повідомлявся про розгляд кримінального провадження просив застосувати привід до останнього.

Під час судового засідання було поставлено на обговорення питання про відкладення судового засідання у зв`язку з неявкою захисника обвинуваченого у кримінальному провадженні та можливість призначення захисника обвинуваченому ОСОБА_4 , через центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги на окрему процесуальну дію, з огляду на необхідність вирішення питання щодо продовження строку дії запобіжного заходу, який раніше обирався обвинуваченому, оскільки строк дії такого заходу спливає.

Обвинувачений ОСОБА_4 , вважає неможливим розгляд справи у відсутності захисника за призначенням, підтримав думку про залучення йому захисника через центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги на окрему процесуальну дію.

Прокурор ОСОБА_7 наполягав на залученні обвинуваченому захисника на окрему процесуальну дію, через центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Заслухавши думку учасників судового провадження, дослідивши надані суду клопотання, та матеріали кримінального провадження, суд приходить до наступного висновку.

ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 4 ст.15 -ч.4 ст.185 КК України, за яке передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років, яке у відповідності до ст.12 КК України відноситься до тяжкого злочину.

Та, згідно ч.1 ст. 49 КПК України залучення захисника слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням .

Згідно зі ст. 53 КПК України слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд зобов`язані забезпечити участь захисника у кримінальному провадженні у випадках, якщо: 1) відповідно до вимог статті 52 цього Кодексу участь захисника є обов`язковою, а підозрюваний, обвинувачений не залучив захисника; 2) підозрюваний, обвинувачений заявив клопотання про залучення захисника, але за відсутністю коштів чи з інших об`єктивних причин не може його залучити самостійно; 3) слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд вирішить, що обставини кримінального провадження вимагають участі захисника, а підозрюваний, обвинувачений не залучив його.

А отже, захисник може бути залучений слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом в інших випадках, передбачених законом, що регулює надання безоплатної правової допомоги.

Відповідно до ч. 1 ст. 53 КПК України слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд залучають захисника для проведення окремої процесуальної дії в порядку, передбаченому статтею 49 цього Кодексу, виключно у невідкладних випадках, коли є потреба у проведенні невідкладної процесуальної дії за участю захисника, а завчасно повідомлений захисник не може прибути для участі у проведенні процесуальної дії чи забезпечити участь іншого захисника або якщо підозрюваний, обвинувачений виявив бажання, але ще не встиг залучити захисника або прибуття обраного захисника неможливе.

В зв`язку вищевикладеним, неявкою захисника обвинуваченгої ОСОБА_4 у кримінальному провадженні, враховую заяву подану адвокатом ОСОБА_6 , для недопущення порушення права обвинуваченого ОСОБА_4 на захист, а також дотримання розумних строків розгляду справи, з метою забезпечення безперервності судового процесу щодо особи, яка утримується під вартою, вважає за необхідне з урахуванням клопотань учасників судового засідання, розгляд справи в судовому засіданні відкласти на 2.04.2024 року на 10 годину 00 хвлин.

Згідно зі ст. 53 КПК України слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд залучають захисника для проведення окремої процесуальної дії в порядку, передбаченому статтею 49 цього Кодексу, виключно у невідкладних випадках, коли є потреба у проведенні невідкладної процесуальної дії за участю захисника, а завчасно повідомлений захисник не може прибути для участі у проведенні процесуальної дії чи забезпечити участь іншого захисника або якщо підозрюваний, обвинувачений виявив бажання, але ще не встиг залучити захисника або прибуття обраного захисника неможливе. Запросити захисника до участі в окремій процесуальній дії має право і сам підозрюваний, обвинувачений. Якщо потреби у проведенні невідкладних процесуальних дій за участю захисника немає і коли неможливе прибуття захисника, обраного підозрюваним, обвинуваченим, протягом двадцяти чотирьох годин, слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд мають право запропонувати підозрюваному, обвинуваченому залучити іншого захисника.

Згідно зі ст. 59 Конституції України кожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Для забезпечення права на захист від обвинувачення та надання правової допомоги при вирішенні справ у судах та інших державних органах в Україні діє адвокатура.

Відповідно до ст. 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» безоплатна вторинна правова допомога - вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя. Безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг, як захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складання документів процесуального характеру.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», право на безоплатну вторинну правову допомогу згідно з цим Законом та іншими законами України мають особи, у кримінальних провадженнях стосовно яких відповідно до положень КПК України захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, - на правову послугу, передбачену пунктами 1 і 3 частини другої статті 13 цього Закону.

Відповідно до ст. 6 Європейської Конвенції про захист прав та основних свобод людини від 1950 року кожна людина, обвинувачена у вчиненні кримінального злочину має право захищати себе особисто чи використовувати правову допомогу захисника на свій власний вибір, або, якщо вона не має коштів для оплати правової допомоги захисника, одержувати таку допомогу безкоштовно, якщо цього вимагають інтереси правосуддя.

Для проведення судового засідання та вирішення питання, передбачених статтями 331 КПК України, обвинуваченого ОСОБА_4 , з огляду на необхідність вирішення питання щодо продовження строку дії запобіжного заходу, який раніше обирався обвинуваченому , оскільки строк дії такого заходу спливає необхідно надати послуги захисника для проведення окремої процесуальної дії.

Враховуючи, що участь захисника в судовому засіданні є обов`язковою, оскільки ОСОБА_4 обвинувачується в скоєнні тяжкого злочину, захисник адвокат ОСОБА_6 в судове засідання не з`явився, повідомив суд що зайнятий в іншому провадженні, враховуючи те, що обвинувачений ОСОБА_4 утримується під вартою, строк дії запобіжного заходу, який раніше обирався обвинуваченому, спливає 4.04. 2024 року, іншого захисника за договором у нього не має, він не має юридичної освіти, тому суд приходить до висновку, що з метою захисту прав, свобод та законних інтересів обвинуваченого необхідно, на підставі ст.ст. 49,53 КПК України, залучити до участі в окремій процесуальній дії захисника, визначених відповідним органом, уповноваженим законом на надання безоплатної правової допомоги.

У зв`язку із вищенаведеним, неможливості проведення будь-яких процесуальних дій за відсутності захисника обвинуваченого, зайнятістю його в іншому провадженні , суд вважає за необхідне відкласти судове засідання у зазначеному кримінальному провадженні на 02.04.2024р року на 10.00 годину та додатково повідомити захисника ОСОБА_8 ..

Згідно ст. 323 КПК України, якщо обвинувачений, до якого не застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, не прибув за викликом у судове засідання, суд відкладає судовий розгляд, призначає дату нового засідання і вживає заходів до забезпечення його прибуття до суду. Суд також має право постановити ухвалу про привід обвинуваченого та/або ухвалу про накладення на нього грошового стягнення в порядку, передбаченому главами 11 та 12 цього Кодексу.

Як вбачається з положень ч.1 та ч.2 ст. 139 КПК України, якщо обвинувачений який був у встановленому цим Кодексом порядку викликаний (зокрема, наявне підтвердження отримання ним повістки про виклик або ознайомлення з її змістом іншим шляхом), не з`явився без поважних причин або не повідомив про причини свого неприбуття, до обвинуваченого може бути застосовано привід..

Враховуючи те, що обвинувачений ОСОБА_5 будучи у встановленому порядку викликаний в судове засідання не з`явився, про неможливість прибути за викликом у призначений строк суд не повідомив, а згідно положень КПК України явка обвинуваченого є обов`язковою, суд вважає, що до ОСОБА_5 на даний час слід застосувати примусовий привід через органи поліції за неявку в судове засідання без поважних причин, та після прибуття обвинуваченого в судове засідання та з`ясування причин неявки ОСОБА_5 в судове засідання, слід вирішити питання про вжиття заходів забезпечення кримінального провадження-накладення грошового стягнення

Виконання ухвали в частині приводу доручити Ужгородському районному управлінню поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області.

Керуючись ст. ст. 42, 49, 52, 53, КПК України, ст. 6 Європейської Конвенції про захист прав та основних свобод людини від 1950 року, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Судове засідання у кримінальному провадженні за №12023071030000155 від 19 січня 2023 року по обвинуваченню ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 185, ч. 4 ст. 185 КК України, та ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 185 КК України, відкласти на 2 квітня 2024 року на 10 годину 00 хвилин.

Доручити керівнику Західного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги призначити захисника ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 185, ч. 4 ст. 185 КК України, для здійснення захисту та забезпечити його явку на 2 квітня 2024 року на 10 год. 10 хв. до Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області для участі у розгляді клопотання про продовження дії запобіжного заходу у вигляді тримання під артою.

Копію даної ухвали направити до Західного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги для негайного виконання.

Доставити приводом в судове засідання на вказаний день і час 22 квітня 2024 року на 10 годину 00хв. обвинуваченого: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що проживає за адресою АДРЕСА_1 .

Виконання ухвали доручити органу Національної поліції, а саме Ужгородському районному управлінню поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області.

Копію ухвали направити до Ужгородської окружної прокуратури для здійснення контролю за виконанням.

Ухвала окремому апеляційному оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали буде оголошено 1 квітня 2024 року о 13 год. 30 хв.

Суддя Ужгородського

міськрайонного суду ОСОБА_1

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118030092
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Крадіжка

Судовий реєстр по справі —308/5139/23

Ухвала від 17.05.2024

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Крегул М. М.

Ухвала від 10.05.2024

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Лемак О. В.

Ухвала від 10.05.2024

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Лемак О. В.

Ухвала від 17.05.2024

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Крегул М. М.

Ухвала від 17.05.2024

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Крегул М. М.

Ухвала від 14.05.2024

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Бисага Т. Ю.

Ухвала від 08.05.2024

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Бисага Т. Ю.

Ухвала від 02.04.2024

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Крегул М. М.

Ухвала від 02.04.2024

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Крегул М. М.

Ухвала від 01.04.2024

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Крегул М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні