Рішення
від 19.03.2024 по справі 322/1987/23
НОВОМИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

НОВОМИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

смт Новомиколаївка

Іменем України

РІШЕННЯ

19 березня 2024 рокуСправа № 322/1987/23

Новомиколаївський районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді Гасанбекова С.С.,

при секретарі судового засідання Подріз В.О.,

за участю:

позивача ОСОБА_1 ,

розглянув у відкритому судовому засіданні цивільну справу

за позовом:ОСОБА_1 до:Новомиколаївської селищної ради Запорізького району Запорізької областіпро:визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

04 грудня 2023 року до Новомиколаївського районного суду Запорізької області надійшов вищезазначений цивільний позов, в якому позивач просить суд:

- визначити йому додатковий строк тривалістю три місяці для подання заяви про прийняття спадщини за законом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою судді від 11.12.2023 було відкрито провадження у справі, призначено підготовче засідання.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив таке.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати позивача ОСОБА_2 . У листопаді 2023 року позивач звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини. Нотаріус повідомив позивачу, що ним було пропущено строк для прийняття спадщини, та виніс постанову про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом.

До складу спадщини, що відкрилася після смерті ОСОБА_2 , входить житловий будинок, розташований на території АДРЕСА_1 ), а відтак відповідачем визначено зазначений орган місцевого самоврядування.

Позивач вважає, що він пропустив строк для прийняття спадщини з поважних причин, оскільки кінець строку припав на період активних бойових дій в Україні, у зв`язку з чим він не міг вчасно звернутися до нотаріуса для написання заяви про прийняття спадщини.

Також, позивач зазначає те, що норми постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 164, відповідно до яких на час воєнного стану зупинявся перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття, є такими, що вводять спадкоємців в оману стосовно обчислення цих строків, оскільки відповідні зміни не були внесені до ЦК України.

Виходячи з наведеного, позивач під час судового розгляду підтримав заявлені вимоги.

Відповідач 19.12.2023 подав до суду письмову заяву, в якій зазначив про відсутність заперечень проти задоволення позову, та просив розглянути справу за відсутності його представника, а також просив покласти судові витрати на позивача.

Ухвалою суду від 24.01.2024 було закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

Позивач у судовому засіданні 19.03.2024 заперечив проти задоволення клопотання представника відповідача щодо покладення судових витрат на позивача.

У судовому засіданні 19.03.2024 судом було проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Суд, розглянувши матеріали та з`ясувавши обставини цивільної справи, заслухавши пояснення позивача, та дослідивши наявні в справі докази в їх сукупності,

встановив:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є сином ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження від 06.09.1967 серії НОМЕР_1 .

ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть від 01.10.2016 серії НОМЕР_2 .

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть від 20.07.2022 серії НОМЕР_3 .

30.11.2023 позивач звернувся до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину, що відкрилася після смерті ОСОБА_2 , проте приватним нотаріусом Запорізького районного нотаріального округу Запорізької області Моргуновим О.В. було винесено постанову про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом у зв`язку з пропуском позивачем строку для подання заяви про прийняття спадщини.

З матеріалів спадкової справи № 134/2023 (№ справи у Спадковому реєстрі 71651020), заведеної 30.11.2023 після смерті ОСОБА_2 , не вбачається спадкоємців, які прийняли спадщину, що відкрилася після її смерті.

Вирішуючи питання про наявність підстав для задоволення позову, суд виходить з такого.

Згідно з ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ч. 1 ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Статтею 1223 ЦК України визначено, що: право на спадкування мають особи, визначені у заповіті (ч. 1); у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені устаттях 1261-1265цього Кодексу.

За правиламист.1258ЦК Україниспадкоємці зазаконом одержуютьправо наспадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

Частиною першою статті 1261 ЦК України визначено, що у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно з ч. 1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Частиною першою статті 1270 ЦК України визначено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Отже, шестимісячний строк для прийняття спадщини, що відкрилася ІНФОРМАЦІЯ_1 після смерті ОСОБА_2 , закінчився 17 січня 2023 року.

За змістом статті 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею1270цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її (ч. 1). За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини (ч. 3).

До поважних причин пропуску строку для прийняття спадщини відносяться такі, що створювали об`єктивні, непереборні перешкоди для спадкоємця, через які він не зміг вчасно подати заяву про прийняття спадщини.

Так, згідно з п. 3 постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану», в редакції, чинній по 17.06.2023, було установлено, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини. З 18.06.2023 зазначені норми постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 164 були виключені з неї.

Проте, у даному випадку смерть спадкодавця настала ІНФОРМАЦІЯ_1 , а відтак посилання позивача на те, що норми постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану», ввели його в оману, судом відхиляються оскільки на момент відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2 постанова Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 164 вже не містила вищезазначених норм.

Водночас цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін (ч. 1 ст. 12 ЦПК України). За правилами ч.ч. 3, 4 ст. 12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом, кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідач по справі не заперечив проти задоволення позовних вимог, про що зазначив у поданій до суду письмовій заяві. У зв`язку з цим, суд враховує ту обставину, що закінчення строку для прийняття спадщини, що відкрилася після смерті ОСОБА_2 , припав на період активних бойових дій в Україні, а отже твердження позивача про неможливість з об`єктивних причин подати заяву про прийняття спадщини в останні дні строку, зважаючи на позицію відповідача, суд визнає обґрунтованим.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку про те, що позивач пропустив строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, отже позов є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Згідно з ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

До позовної заяви позивачем додано квитанцію від 04.12.2023 № 15, якою підтверджується сплата ним судового збору в розмірі 1073,60 грн., отже відповідна сума судових витрат підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

Інші судові витрати, понесені учасниками справи, відсутні.

Враховуючи вищезазначене та керуючись ст.ст. 258, 259, 263 265, 268, 273, 282 ЦПК України, суд

вирішив:

1. Позов ОСОБА_1 до Новомиколаївської селищної ради Запорізького району Запорізької області задовольнити повністю.

2. Визначити ОСОБА_1 додатковий строк тривалістю три місяці для подання заяви про прийняття спадщини, що відкрилася ІНФОРМАЦІЯ_2 після смерті ОСОБА_2 .

Додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини обчислювати з дня набрання рішенням суду законної сили.

3. Стягнути з Новомиколаївської селищної ради Запорізького району Запорізької області на користь ОСОБА_1 понесені ним судові витрати по сплаті судового збору в розмірі 1073,60 грн. (одна тисяча сімдесят три гривні 60 коп.).

4. Реквізити учасників справи:

- позивач: ОСОБА_1 , АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 ;

- відповідач: Новомиколаївська селищна рада Запорізького району Запорізької, вул. Українська, 34, смт. Новомиколаївка Запорізького району Запорізької області, 70101, ідентифікаційний код 04352246.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення до Запорізького апеляційного суду.

Повне судове рішення складено 29 березня 2024 року.

Суддя С.С. Гасанбеков

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118030440
СудочинствоЦивільне
Сутьвідсутність заперечень проти задоволення позову, та просив розглянути справу за відсутності його представника, а також просив покласти судові витрати на позивача. Ухвалою суду від 24.01.2024 було закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті. Позивач у судовому засіданні 19.03.2024 заперечив проти задоволення клопотання представника відповідача щодо покладення судових витрат на позивача. У судовому засіданні 19.03.2024 судом було проголошено вступну та резолютивну частини рішення. Суд

Судовий реєстр по справі —322/1987/23

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Гасанбеков С. С.

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Гасанбеков С. С.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Гасанбеков С. С.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Гасанбеков С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні