Ухвала
від 28.03.2024 по справі 441/2100/23
ГОРОДОЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

441/2100/23

2-о/441/9/2024

У Х В А Л А

судового засідання

28.03.2024 Городоцький районний суд Львівської області у складі:

головуючого судді - Ференц О.І.,

присяжних - Максимця А.В., Виздри М.М.,

з участю секретаря судового засідання - Пеленської Х.О.,

розглянувши цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа - Опікунська рада при виконавчому комітеті Великолюбінської селищної ради, про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки,

В С Т А Н О В И В:

У провадженніГородоцького районногосуду Львівськоїобласті знаходитьсяцивільна справаза заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,заінтересована особа-Опікунська радапри виконавчомукомітеті Великолюбінськоїселищної ради,про визнанняфізичної особинедієздатною тавстановлення опіки. Судове засідання у даній справі було призначене на 14.00 год. 28.03.2024.

Заявниця в судове засідання не з`явилися, належним чином повідомлялися про час та місце розгляду справи, причини неявки суду невідомі, клопотань про відкладення судового засідання чи проведення такого у його відсутності не надходило. Від представника заінтересованої особи надійшло клопотання про розгляд справи у їх відсутності, вирішення питання залишають на розсуд суду.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, розгляд справи здійснюється у їх відсутності, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, що передбачено ч.2 ст.247 ЦПК України.

Відповідно до ч.1ст.240 ЦПК Українисуд відкладає розгляд справи у випадках, встановлених частиною другоюстатті 223 цього Кодексу.

Пунктом 2 ч.2ст.223 ЦПК Українивизначено, що суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим кодексом строку у разі першої неявки в судове засідання учасника справи, якого повідомлено про дату, час і місце судового засідання, якщо він повідомив про причини неявки, які судом визнано поважними.

Враховуючи наведене, беручи до уваги першу неявку заявниці, відсутність інформації про причини такої, судове засідання у справі необхідно відкласти, про що повідомити учасників судового процесу.

Крім того, згідно ч.1 ст.299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі. Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я. Для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

Із зазначеного вище висновку експертизи вбачається, що ОСОБА_3 хорнічним стійким психічним розладом у вигляді розумової відсталості в ступені імбецильності, не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. З огляду на наведене суд приходить до висновку, що ОСОБА_3 не може правильно сприймати обставини по справі та давати покази по них, а відтак його участь у судовому засіданні не є доцільною.

Відповідно до пункту 24 частини 1 статті 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають такі категорії фізичних осіб, а саме особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Враховуючи те, що розгляд справ, зокрема про визнання фізичної особи недієздатною, проводиться судом за обов`язкової участі адвоката особи, стосовно якої розглядається справа, з метою забезпечення дотримання процесуальних прав та забезпечення процесуальних гарантій відносно фізичної особи у справі про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна, суд відповідно до положень ч.5 ст.293 ЦПК України вважає за необхідне залучити адвоката з метою представництва інтересів ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

З огляду на наведене слід доручити Західному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги призначити адвоката для здійснення представництва ОСОБА_3 і забезпечити його прибуття для участі у судовому засіданні.

Керуючись статтямиКеруючись ст. 223,240,247,258,260 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ :

Судове засідання у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа - Опікунська рада при виконавчому комітеті Великолюбінської селищної ради, про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки - відкласти на 14 год 00 хв 15 квітня 2024.

Доручити Західному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги призначити адвоката для представництва інтересів ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , за призначенням для участі у розгляді заяви ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа - Опікунська рада при виконавчому комітеті Великолюбінської селищної ради, про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки.

Доручити Західному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги забезпечити прибуття адвоката на 14 год. 00 хв. 15 квітня 2024 у приміщення Городоцького районного суду Львівської області (м-н. Гайдамаків, 30, м. Городок Львівської області).

Копію ухвали направити Західному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги для виконання.

У судове засідання викликати учасників справи, направивши їм копію даної ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуюча Ференц О.І.

Присяжні Максимець А.В.

Виздра М.М.

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118030681
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки

Судовий реєстр по справі —441/2100/23

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Ференц О. І.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Ференц О. І.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Ференц О. І.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Ференц О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні