Ухвала
від 01.04.2024 по справі 589/1268/24
ШОСТКИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 589/1268/24

Провадження № 2-о/589/82/24

УХВАЛА

про відкриття провадження

01 квітня 2024 року

Суддя Шосткинського міськрайонного суду Сумської області Прачук О.В., вивчивши заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Виконавчий комітет Середино-Будської міської ради Шосткинського району Сумської області про визнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки і призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, у якій просить визнати ОСОБА_2 недієздатним, встановити над ним опіку та призначити його опікуном.

Заява відповідає вимогам статей 316, 318 ЦПК України, підлягає розгляду за правилами цивільного судочинства в порядку окремого провадження, підсудна Шосткинському міськрайонному суду Сумської області. Підстави для відмови у відкритті провадження відсутні.

Справа буде розглядатися в порядку окремого провадження на підставі ст.293 ЦПК України у складі одного судді і двох присяжних.

Крім того, згідно з п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Згідно з ч. 5 ст. 293 ЦПК України у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Відповідно до п. 24 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають такі категорії фізичних осіб: особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Зважаючи на категорію даної справи участь адвоката особи, щодо якої ставиться питання про визнання її недієздатною, є обов`язковою, однак, адвокат у ОСОБА_2 відсутній.

За таких обставин суд вважає за необхідне залучити адвоката для представництва інтересів ОСОБА_2 в межах даної справи через орган, уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги.

Керуючись ст. ст. 187, 9293, 294, 316, 318 ЦПК України

УХВАЛИВ:

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Виконавчий комітет Середино-Будської міської ради Шосткинського району Сумської області про визнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки і призначення опікуна.

Розгляд справи здійснювати в порядку окремого провадження.

Призначити судове засідання на 25 квітня 2024 року о 09 год. 45 хв., яке відбудеться в залі судових засідань Шосткинського міськрайонного суду Сумської області за адресою: 41100, м. Шостка, вул. Свободи, 63.

Доручити Шосткинському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги вирішити питання про призначення адвоката для надання безоплатної вторинної правничої допомоги ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , щодо якого розглядається питання про визнання його недієздатним, та забезпечити прибуття адвоката у судове засідання 25 квітня 2024 року о 09 год. 45 хв.

Роз`яснити заінтересованій особі, що після отримання копії ухвали про відкриття провадження у справі вони мають право надати суду заперечення на заяву та всі наявні докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою - https://court.gov.ua/sud1819/.

Копію ухвали про відкриття провадження надіслати заявнику та заінтересованій особі, яким також направити копію заяви з доданими до неї документами.

Копію ухвали направити Шосткинському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомог для виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Шосткинського міськрайонного суду

Сумської області О.В.Прачук

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118031776
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —589/1268/24

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Прачук О. В.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Прачук О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні