Рішення
від 25.03.2024 по справі 683/416/24
СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 683/416/24

2/683/414/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 березня 2024 року Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області:

в складі головуючого - судді Андрощука Є.М.

з участю секретаря Бадаєвої Н.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Старокостянтинові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Староостропільської сільської ради Хмельницького району Хмельницької області про виділення в натурі частки будинковолодіння зі спільної часткової власності, визнання права власності на нерухоме майно, припинення права спільної часткової власності на частку будинковолодіння,

В С Т А Н О В И В:

12 лютого 2024 року ОСОБА_1 звернулась до Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області із позовом до Староостропільської сільської ради Хмельницького району Хмельницької області в якому просила: виділити в натурі із спільної часткової власності в окремий об`єкт нерухомого майна належну їй частки домоволодіння розташовану за адресою: АДРЕСА_1 ,який складаєтьсяз:житловий будинок«А-І»,загальною площею75,5м.кв.,в томучислі житловоюплощею 28,5м.кв.;господарські будівліта споруди:погріб «а1»,ганок 1,ганок 2,хлів «Б-І»,хлів «Г-І»,гараж «Д-І»,хлів «Е-І»,погріб «е»;визнати занеюправо власності в цілому на об`єкт нерухомого майна житловий будинок з господарськими будівлями, що знаходиться з адресою АДРЕСА_1 , який складається з: житловий будинок «А-І», загальною площею 75,5 м.кв., в тому числі житловою площею 28,5 м.кв.; господарські будівлі та споруди: погріб «а1», ганок 1, ганок 2, хлів «Б-І», хлів «Г-І», гараж «Д-І», хлів «Е-І», погріб «е»; припинити її право спільної часткової власності на 1/2 частки будинковолодіння за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування позову посилались на те, що їй належить на праві приватної власності 1/2 частки домоволодіння розташованогоза адресою: АДРЕСА_1 і вона фактично користується приміщеннями житлового будинку загальною площею 75,5 м.кв., в тому числі житловою площею 28,5 м.кв.; господарські будівлі та споруди: погріб «а1», ганок 1, ганок 2, хлів «Б-І», хлів «Г-І», гараж «Д-І», хлів «Е-І», погріб «е» та дана часткабудинковолодіння можебути виділенав окремебудинковолодіння.Право власностіна земельнуділянку відсутнє,однак присвоєнокадастровий №6824288000:03:001:0143, на якій розташована належна їй частина домоволодіння, належить їй на праві приватної власності, на підставі рішення Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області у справі №683/2665/16-ц.

Представник позивача адвокат Кравчук В.М. звернувсь до суду з письмовою заявою про розгляд справи у його та позивача відсутності, позов підтримав повністю, просив його задовольнити з вищенаведених підстав.

Представник відповідача в судове засідання не з`явивсь та звернувсь до суду з заявою про розгляд справи без його участі і відповідно заявлених позовних вимог - заперечень не має.

Суд, дослідивши докази у справі дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що позивачу ОСОБА_1 належить на праві приватної власності частки домоволодіння розташованого за адресою АДРЕСА_1 , що підтверджується даними витягу з Державного реєстру речових прав №363098344 від 24.01.2024р.

Встановлено, що згідно висновку щодо технічної можливості поділу об`єкта нерухомого майна ПП «Проект БТІ» №259 від 26.01.2024р. за технічними показниками 1/2 частини будинковолодіння за адресою АДРЕСА_1 може бути виділено в самостійний об`єкт нерухомого майна,що складаєтьсязприміщеннями житлового будинку загальною площею 75,5 м.кв., в тому числі житловою площею 28,5 м.кв.; господарські будівлі та споруди: погріб «а1», ганок 1, ганок 2, хлів «Б-І», хлів «Г-І», гараж «Д-І», хлів «Е-І», погріб «е» та дана частка будинковолодіння може бути виділена в окреме будинковолодіння.

Згідно з ч.1 ст.356 Цивільного кодексу України власність двох чи більше осіб із визначенням часток кожного з них у праві власності є спільною частковою власністю.

Співвласник має право самостійно розпорядитися своєю часткою у праві спільної часткової власності (ст.361 ЦК України).

Відповідно до ч.ч.1,3 ст.364 ЦК України кожен із співвласників має право на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній частковій власності. У разі виділу співвласником у натурі частки із спільного майна для співвласника, який здійснив такий виділ, право спільної часткової власності на це майно припиняється.

Згідно з роз`ясненнями, що містяться в пункті 6 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 04 жовтня 1991 р. №7 «Про практику застосування судами законодавства, що регулює право приватної власності громадян на жилий будинок», при вирішенні справ про виділ в натурі часток жилого будинку, що є спільною частковою власністю, судам належить мати на увазі, що це можливо, якщо кожній із сторін може бути виділено відокремлену частину будинку з самостійним виходом (квартиру). Виділ також може мати місце при наявності технічної можливості переобладнати приміщення в ізольовані квартири.

Виходячи з вищенаведеного, оскільки частка, що належить позивачу на праві приватної власності будинковолодіння за адресою АДРЕСА_1 є відокремленою частиною будинку з самостійним виходом, вона разом з відповідною часткою надвірних будівель та споруд може бути виділена в натурі.

Керуючись ст.ст. 361, 364 ЦК України, ст.ст. 76-80, 89, 263-265, 280-283 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити. Виділити в натурі із спільної часткової власності належну ОСОБА_1 1/2 частину житлового будинку з відповідною частиною господарських будівель та споруд за адресою АДРЕСА_1 , який складається з: житловий будинок «А-І», загальною площею 75,5 м.кв., в тому числі житловою площею 28,5 м.кв.; господарські будівлі та споруди: погріб «а1», ганок 1, ганок 2, хлів «Б-І», хлів «Г-І», гараж «Д-І», хлів «Е-І», погріб «е».

Визнати за ОСОБА_1 право власності в цілому на об`єкт нерухомого майна житловий будинок з господарськими будівлями, що знаходиться з адресою АДРЕСА_1 , який складається з: житловий будинок «А-І», загальною площею 75,5 м.кв., в тому числі житловою площею 28,5 м.кв.; господарські будівлі та споруди: погріб «а1», ганок 1, ганок 2, хлів «Б-І», хлів «Г-І», гараж «Д-І», хлів «Е-І», погріб «е».

Припинити право спільної часткової власності ОСОБА_1 на 1/2 частки будинковолодіння за адресою: АДРЕСА_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів безпосередньо до Хмельницького апеляційного суду.

У разі проголошення в судовому засіданні лише вступної та резолютивної частини судового рішення, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права, свободи чи обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса проживання: с.Сербинівка Хмельницького району Хмельницької області.

Відповідач: Староостропільська сільська рада Хмельницького району Хмельницької області, 31146 с.Старий Остропіль Хмельницького району Хмельницької області, Код ЄДРПОУ: 04405461.

Суддя Є.М. Андрощук

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118032217
СудочинствоЦивільне
Сутьвиділення в натурі частки будинковолодіння зі спільної часткової власності, визнання права власності на нерухоме майно, припинення права спільної часткової власності на частку будинковолодіння

Судовий реєстр по справі —683/416/24

Рішення від 25.03.2024

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Андрощук Є. М.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Андрощук Є. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні