Рішення
від 01.04.2024 по справі 904/188/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.04.2024м. ДніпроСправа № 904/188/24

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ОСНОВА-АГРО", м. Гуляйполе, Запорізька область

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Схід Агро", с. Зоряне, Синельниківський район, Дніпропетровська область

про стягнення заборгованості за договором оренди сільськогосподарської техніки з екіпажем

Суддя Красота О.І.

Без участі представників сторін

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "ОСНОВА-АГРО" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Схід Агро" і просить суд стягнути заборгованість у розмірі 415 867,94 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням Відповідачем умов Договору оренди сільськогосподарської техніки з екіпажем № К-052-СА від 20.04.2023 в частині повної та своєчасної оплати орендованого майна.

Ухвалою суду від 22.01.2024 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі; вирішено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Відповідач відзив на позов, а також докази повної оплати до суду не надав, про розгляд справи був повідомлений належним чином, що підтверджується довідкою про доставку електронного листа (а.с. 25).

З урахуванням викладеного, господарський суд вважає можливим розглянути справу за наявними в ній матеріалами, відповідно до ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ч. 5 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

Справу відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод розглянуто судом протягом розумного строку.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши надані докази в їх сукупності, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

20.04.2023 між Товариством з обмеженою відповідальністю "ОСНОВА-АГРО" (далі Позивач, Орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Схід Агро" (далі Відповідач, Орендар) укладено Договір оренди сільськогосподарської техніки з екіпажем № К-052-СА (далі Договір).

Відповідно до п. 1.1 Договору у порядку та на умовах, визначених Договором, Орендодавець зобов`язується передати Орендарю у тимчасове платне користування сільськогосподарську техніку з екіпажем (два спеціаліста Орендодавця, які забезпечують безперебійну роботу техніки, керування нею та виконання технічних завдань Орендаря) (далі техніка), а Орендар зобов`язується прийняти у тимчасове платне користування техніку з екіпажем і зобов`язується сплачувати Орендодавцю орендну плату.

Згідно з п. 1.2 Договору ознаки техніки, кількість та марка, її характеристики визначаються у Додатку № 1 до Договору, який є його невід`ємною частиною.

За умовами п. 2.2 Договору техніка передається в оренду Орендарю з метою проведення збирання врожаю.

Згідно з п. 3.1 Договору доставка техніки з екіпажем до Орендаря та повернення техніки з екіпажем після закінчення строку оренди здійснюється силами та за рахунок Орендодавця.

За умовами п. 3.2 Договору передача техніки в оренду здійснюється за актом приймання-передачі, який є невід`ємною частиною Договору.

Відповідно до п. 3.3 Договору сторони погодили, що при передачі техніки в оренду Орендодавець повинен надати Орендарю копію свідоцтва про реєстрацію машини (техталон).

Згідно з п. 4.1 Договору передача сільськогосподарської техніки з екіпажем в оренду, а також повернення її з оренди здійснюється на підставі актів приймання-передачі техніки.

Пунктом 4.2 Договору передбачено, що строк оренди техніки з екіпажем орієнтовно складає з 20.06.2023 по 31.07.2023. Фактичні строки оренди техніки з екіпажем визначаються відповідно до актів приймання-передачі техніки, без внесення змін до умов Договору. Техніка вважається переданою в оренду з дати підписання сторонами відповідного акту приймання-передачі.

Згідно з п. 5.1 Договору орендна плата становить загальну вартість наданих послуг з оренди, сплачених Орендарем Орендодавцеві протягом дії Договору на підставі актів виконаних робіт. Вартість орендної плати погоджується сторонами Додатковими угодами до Договору, які є його невід`ємною частиною.

Відповідно до п. 5.2 Договору орендна плата визначається в акті виконаних робіт, що підписується сторонами протягом 5 робочих днів з моменту отримання його від Виконавця або в цей же строк направити Виконавцю обґрунтовану мотивовану відмову від підписання акту.

За умовами п. 5.3 Договору виплата орендної плати проводиться протягом 20 банківських днів після підписання сторонами акту виконаних робіт. Орендар має право здійснити попередню оплату, яка здійснюється на підставі виставленого Орендодавцем рахунку.

Згідно з пп. 6.3.2 п. 6.3 Договору Орендар зобов`язується своєчасно сплачувати орендні платежі відповідно до умов Договору.

За умовами п. 7.1 Договору повернення техніки проводиться за актом приймання-передачі за місцезнаходженням Орендаря.

Відповідно до п. 9.1 Договору цей Договір набирає чинності з моменту його підписання уповноваженими особами сторін та укладається на строк до 31.12.2024, а в частині виконання до повного виконання сторонами своїх зобов`язань за Договором.

Перелік техніки, що передається в оренду згідно з Договором, вказано у Додатку № 1 від 20.04.2023 до Договору, а саме комбайн зернозбиральний New Holland CS6090, реєстраційний/заводський номер НОМЕР_1 , № двигуна 5561, 2008 року випуску.

Додатковою угодою № 2 від 20.09.2023 до Договору сторони встановили, що техніка передається в оренду Орендарю з метою проведення збирання врожаю соняшника; розрахунок орендної плати складає 1 300,00 грн. з ПДВ за 1 га зібраної площі соняшника однією одиницею техніки; загальна кількість наданих послуг з оренди фіксується актом виконаних робіт.

20.09.2023 Позивач передав, а Відповідач прийняв в оренду техніку з екіпажем за актом приймання-передачі техніки № 2.

На виконання умов Договору Позивачем надано Відповідачу послуги з оренди техніки з екіпажем за період з 14.10.2023 по 06.12.2023 на суму 415 867,94 грн., що підтверджується актом виконаних робіт № 155 від 06.12.2023, підписаним сторонами без будь-яких зауважень і заперечень.

При цьому, Позивачем складено податкову накладну № 147 від 06.12.2023, а також виставлено рахунок № 149 від 06.12.2023 на суму 415 867,94 грн.

Однак Відповідач не здійснив оплату наданих послуг з оренди техніки з екіпажем у розмірі 415 867,94 грн., що і є причиною виникнення спору.

Ухвалюючи рішення, господарський суд виходив з таких підстав.

Згідно зі ст. 283 Господарського кодексу України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у володіння та користування майно для здійснення господарської діяльності. За договором оренди передається індивідуально визначене майно виробничо-технічного призначення (або єдиний майновий комплекс), що не втрачає у процесі використання своєї споживчої якості (неспоживна річ). До відносин оренди застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 762 Цивільного кодексу України за найм (оренду) майна з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за найм (оренду) майна вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

За приписами ч. 3 ст. 285 Господарського кодексу України орендар зобов`язаний берегти орендоване майно відповідно до умов договору, запобігаючи його псуванню або пошкодженню, та своєчасно і в повному обсязі сплачувати орендну плату.

Відповідно до ст. 286 Господарського кодексу України орендна плата це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Орендна плата встановлюється у грошовій формі. Строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

Згідно з ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим до виконання.

За приписів ч. 1 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Згідно зі ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Враховуючи умови п. 5.3 Договору, кінцевим строком здійснення орендної плати є 03.01.2024.

Як встановлено судом вище, Відповідач не здійснив оплату наданих послуг з оренди техніки з екіпажем у розмірі 415 867,94 грн.

З огляду на викладене, позовні вимоги підлягають задоволенню повністю зі стягненням з Відповідача заборгованості у розмірі 415 867,94 грн.

Відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір за подання позовної заяви покладається на Відповідача.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 76-79, 86, 129, ч. 9 ст. 165, ст.ст. 232, 233, 236-238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Схід Агро" (52910, Дніпропетровська область, Синельниківський район, с. Зоряне, вул. Центральна, 27, ідентифікаційний код в ЄДРПОУ 30506220) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ОСНОВА-АГРО" (70202, Запорізька область, м. Гуляйполе, вул. Цвітна, 12, кв. 84, ідентифікаційний код в ЄДРПОУ 32626612) заборгованість у розмірі 415 867,94 грн. та 6 238,02 грн. судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення до Центрального апеляційного господарського суду.

Суддя О.І. Красота

Повне рішення складено

01.04.2024

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118033014
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості за договором оренди сільськогосподарської техніки з екіпажем

Судовий реєстр по справі —904/188/24

Судовий наказ від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

Рішення від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

Ухвала від 22.01.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні