Ухвала
від 01.04.2024 по справі 904/1310/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про відмову у відкритті провадження у справі

01.04.2024 Справа № 904/1310/24

Суддя Золотарьова Я.С., розглянувши матеріали

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД", м. Львів

до Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків, м.Дніпро

про стягнення заборгованості

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД" звернулося з позовом до Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків, в якому просить суд стягнути з відповідача на свою користь заборгованість в розмірі 41864,25 грн та судовий збір.

В обґрунтування позову Позивач посилається на неналежне виконання Відповідачем своїх грошових зобов`язань за Договором №8/2023 про закупівлю електричної енергії від 29.05.2023.

Так, дослідивши позовну заяву, суд дійшов висновку про наявність підстав для відмови у відкритті провадження з огляду на таке.

Відповідно до статті 45 Господарського процесуального кодексу України сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу. Позивачами є особи, які подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного, невизнаного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу. Відповідачами є особи, яким пред`явлено позовну вимогу.

Як вбачається з позовної заяви, позивач зазначив відповідачем Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків.

У прохальній частині позову позивач просить стягнути заявлену суму саме з Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків (код ЄДРПОУ 43968079).

Статтею 80 Цивільного кодексу України унормовано, що юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Відповідно до статті 95 Цивільного кодексу України філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Представництвом є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи. Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення. Керівники філій та представництв призначаються юридичною особою і діють на підставі виданої нею довіреності. Відомості про філії та представництва юридичної особи включаються до єдиного державного реєстру.

Юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов`язаннями (ч.1 ст. 96 ЦК України).

Судом встановлено, що згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 01.04.2024, за кодом 43968079 (який зазначено у позовній заяві як код відповідача), в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань знайдено запис про найменування та місцезнаходження відокремленого підрозділу юридичної особи - Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків (49600, м. Дніпро, пр. Поля Олександра, буд. 57) та зазначено відомості щодо юридичної особи - Державна податкова служба України.

Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків не є юридичною особою, а тому не може бути відповідачем у даній справі.

У спірних правовідносинах, за правилами встановленими процесуальним законодавством, відповідачем може виступати юридична особа, або юридична особа в особі її філії (якщо філія наділена відповідними повноваженнями і це підтверджується посиланням на належні докази).

Відтак, позов має бути спрямований саме до юридичної особи, тому позовна заява не підлягає розгляду в господарських судах України, оскільки відповідач не є юридичною особою в розумінні ст. 80 Цивільного кодексу України і не може бути стороною в судовому процесі згідно ст. 4, 45 ГПК України.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 175 Господарського процесуального кодексу України, суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

З урахуванням вищенаведеного, враховуючи те, що позивач звернувся з позовними вимогами до особи, яка не має статусу юридичної особи, суд вважає за необхідне відмовити у відкритті провадження у справі.

Керуючись п.1 ч.1 ст. 175, ст. 234, 235 ГПК України, господарський суд -

УХВАЛИВ:

Відмовити у відкритті провадження у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД" до Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків про стягнення 41 864,25 грн та судового збору.

Повернути Товариству з обмеженою відповідальністю "ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД" позовну заяву з доданими до неї документами.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені статтями 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Я.С. Золотарьова

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118033024
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —904/1310/24

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні