Ухвала
від 28.03.2024 по справі 910/3535/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

28.03.2024Справа № 910/3535/24

Суддя Ягічева Н.І., розглянувши

позовну заяву Київської міської ради

до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Богдана Хмельницького, 12-14"

про визнання права комунальної власності на квартири в частині

ВСТАНОВИВ:

Київська міська рада звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Богдана Хмельницького, 12-14" про визнання права комунальної власності на квартири в частині.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують направлення іншим учасникам справи копій позовної заяви і доданих до неї документів з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Частиною 1 ст.172 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копію та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Таке надсилання може здійснюватися в електронній формі через електронний кабінет з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Отримання позовної заяви та доданих до неї документів усіма учасниками процесу є обов`язковою передумовою розгляду справи судом.

Проте, позивачем до матеріалів позовної зави не долучено документи, які підтверджують направлення іншим учасникам справи копій позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Частиною 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

За змістом п.п. 1, 2 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" ставки судового збору за подання до господарського суду позовної заяви встановлюються у таких розмірах: позовної заяви майнового характеру - 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; позовної заяви немайнового характеру - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ст. 7 Закону України "Про Держаний бюджет України на 2024 рік" установлено, що станом на 01.01.2024 року прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня - 3028 гривні.

Позивач стверджує, що спірні 89/100 частини квартири №6 у будинку №12 та 65/100 частини квартири №6 у будинку №14 на вулиці Богдана Хмельницького в місті Києві знаходиться на балансі ОСББ "Богдана Хмельницького, 12-14". Правовою метою позивача при поданні позову та його подальшому вирішенні в судовому порядку є визнання за територіальною громадою міста Києва в особі Київської мської ради право комунальної власності.

Нормами статті 163 ГПК України встановлено, що ціна позову визначається, зокрема, у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна.

Отже, оскільки у поданій позовній заяві позивачем заявлено вимогу майнового характеру, судовий збір з позовних вимог про передачу спірного нерухомого майна до комунальної власності територіальної громади міста Києва визначається з урахуванням вартості майна - об`єкту набуття у власність позивачем.

Звертаючись до суду з позовом майнового характеру, судовий збір позивач мав обрахувати та сплатити з урахуванням вартості спірного майна на час звернення з позовом до суду.

Судом встановлено, що заявником долучено до позовної заяви платіжну інструкцію№ 282 від 18.03.2024 про сплату судового збору у розмірі 3 028,00 грн

Разом з тим, із тексту позовної заяви не вбачається визначення позивачем вартісних показників об`єктів майна.

Пленум Вищого господарського суду України у п. 2.7 постанови № 7 від 21.02.2013 роз`яснив, що одним з реквізитів позовної заяви є ціна позову, яку зазначає позивач і з якої обчислюється судовий збір.

За приписами ч. 2 ст. 163 ГПК України якщо визначена позивачем ціна позову вочевидь не відповідає дійсній вартості спірного майна або на момент пред`явлення позову встановити точну його ціну неможливо, розмір судового збору попередньо визначає суд з наступним стягненням недоплаченого або з поверненням переплаченого судового збору відповідно до ціни позову, встановленої судом при розгляді справи.

Виходячи зі змісту вищенаведених норм та наявних матеріалів позовної заяви суд наголошує на тому, що ціна даного позову позивачем взагалі не визначена. При формуванні позовних вимог позивачем не визначено вартості спірного майна та не надано належних та допустимих доказів, які б обґрунтовували цю вартість на час подання позову.

Отже, з урахуванням наведених вище вимог законодавства позивач повинен сплатити судовий збір, виходячи з вимог майнового характеру.

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст.174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст.162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин, позовна заява Київської міської ради підлягає залишенню без руху.

Суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до ч.4 ст.174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Враховуючи викладене та керуючись ст.174, ч.2 ст.232, ст.ст.233, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. Запропнувати Київській міській раді протягом п`яти днів з дня вручення даної ухвали надати суду документи:

- які підтверджують відправлення відповідачу копій позовної заяви і доданих до неї документів;

-належних та допустимих доказів сплати судового збору за вимогою майнового характеру з урахування вартості майна, яке позивач просить передати у комунальну власність, станом на час звернення з позовом до суду (пояснення щодо попередньої ціни позову з посиланням на відповідні документи (балансова вартість тощо).

3. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Наталія ЯГІЧЕВА

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118033416
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі) про державну власність щодо визнання права власності

Судовий реєстр по справі —910/3535/24

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ягічева Н.І.

Ухвала від 28.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ягічева Н.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні