Ухвала
від 01.04.2024 по справі 918/317/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

01 квітня 2024 р.м. РівнеСправа № 918/317/24

Господарський суд Рівненської області у складі судді А.Качура,

розглянув матеріали позовної заяви

за позовом: Острозької міської ради Рівненської області

до відповідача: фізичної особи - підприємця Матвійчук Наталії Григорівни

про: стягнення в сумі 644 712,35 грн.

Острозька міська рада Рівненської області звернулась до Господарського суду Рівненської області з позовом до відповідача фізичної особи - підприємця Матвійчук Наталії Григорівни про стягнення 644 712,35 грн., з яких: 520 345,09 грн. борг та 124 367,26 грн. пеня.

Суд встановив, що подана позовна заява не відповідає вимогам Господарського процесуального кодексу України.

Частиною 1 статті 172 ГПК України встановлено, що позивач зобов`язаний до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Згідно з вимогами статті 164 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Так, пунктом 61 Правил надання послуг поштового зв`язку, які затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270, зазначено, що у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

В якості доказів направлення на адресу відповідача копії позовної заяви та доданих до неї документів позивачем надано суду квитанцію, при цьому опис вкладення відсутній.

За відсутності опису вкладення суд позбавлений можливості встановити дійсні обставини направлення відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів.

При цьому, оскільки документи подані не через систему "Електронний Суд", в суду відсутні підстави для застосування положень частини 7 статті 42 ГПК України.

Таким чином, доказів направлення відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів за належною адресою позивачем суду не надано.

Згідно з правилами статті 164 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Частиною 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір" встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно з приписами частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" ставка судового збору за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. За подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру ставка судового збору становить - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

За нормами статті 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2024 рік", з 01 січня 2024 року розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить 3 028,00 грн.

Таким чином, позивачу необхідно надати суду докази сплати судового збору в розмірі 9 670.69 грн.

Проте доказів сплати судового збору позивачем не надано.

У пункті 13 додатків до позовної заяви вказано про долучення доказів сплати судового збору до позовної заяви, проте 28 березня 2024 року відділом канцелярії та документального забезпечення складено акт про те, що у позовній заяві від 25 березня 2024 року №1547/01-1724 яка надійшла від Острозької міської ради Рівненської області були відсутні додатки до позовної заяви, а саме: документ про сплату судового збору.

Згідно з правилами статті 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

А тому, позивачу необхідно подати господарському суду у 10-денний строк з дня отримання даної ухвали докази направлення відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів.

Суд звертає увагу позивача, що за умовами статті 174 ГПК України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись статтями 164, 174, 234, 235 ГПК України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. Позивачу у 7-денний строк з дня отримання даної ухвали подати до Господарського суду Рівненської області:

- докази направлення на адресу відповідача копії позовної заяви та доданих до неї документів (квитанція з описом вкладення);

- докази сплати судового збору в розмірі 9 670.69 грн..

Роз`яснити позивачу, що в разі не усунення недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається позивачу згідно з п. 5 ст. 174 ГПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://rv.arbitr.gov.ua.

Суддя Андрій КАЧУР

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118034922
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань оренди

Судовий реєстр по справі —918/317/24

Ухвала від 14.05.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні