Ухвала
від 01.04.2024 по справі 921/187/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

01 квітня 2024 року м. ТернопільСправа № 921/187/24 Господарський суд Тернопільської області у складі судді Руденко О.В.

розглянувши позовну заяву №б/н (вх.№218 від 27.03.2024) від 15.03.2024

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Захід-Інвест-сервіс Трейд Компані", вул. Сколівська, 14, м. Стрий, Львівська область, 82400

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "БМБУД", вул. Текстильна, 30, м. Тернопіль, 46000

про стягнення заборгованості в сумі 140 905 грн 96 коп

ВСТАНОВИВ :

До Господарського суду Тернопільської області поступила позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Захід-Інвест-сервіс Трейд Компані" до ТОВ "БМБУД" про стягнення боргу.

Форма та зміст позовної заяви, а також порядок звернення до господарського суду унормовано у розділі III ГПК України.

Перевіряючи поданий позов на відповідність приписам процесуального законодавства, суддя прийшов до висновку, що він не в повній мірі відповідає його вимогам, з наступних підстав.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно із п.п. 2 п. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру справляється судовий збір у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; за подання до господарського суду позовної заяви не майнового характеру справляється судовий збір у розмірі 1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до статті 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2024 рік" з 1 січня 2024 року прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 3 028 грн 00 коп.

Таким чином, позивачем при зверненні до господарського суду з даним позовом мав сплатити 3028 грн судового збору, однак ним сплачено лише 2684 грн, що підтверджується платіжною інструкцією №851 від 20.03.2024.

Таким чином, судовий збір за подання даної позовної заяви сплачений не в повному обсязі, а тому позивачу необхідно доплатити 344 грн судового збору.

Згідно з п. 8 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити, зокрема, перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності).

Так, при ознайомленні із позовними матеріалами судом встановлено, що у переліку додатків позивачем зазначено під пунктами 8-9 копії наступних документів:

- оригінал квитанції про оплату юридичних послуг;

- копія договору про надання юридичних послуг.

Однак, вказані вище додатки у позовних матеріалах відсутні, про що відповідальними працівниками канцелярії суду 27.03.2024 складено відповідний Акт.

Згідно ст.ст. 164, 172 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують, зокрема, відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Суд інформує позивача, що таким доказом надіслання є оригінал поштової квитанції з описом вкладення про надсилання відповідачеві рекомендованою поштою копії позовної заяви та доданих до неї документів, які додається до позову. Згідно з "Правилами надання послуг поштового зв`язку", затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 №270, належним доказом направлення саме копії позовної заяви стороні у справі є бланк опису вкладення, який згідно пункту 61 Правил заповнюється відправником у 2-х примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення.

В переліку додатків до позовної заяви міститься "опис вкладення", однак, у матеріалах позовної заяви такий доказ відсутній, про що складено відповідний Акт від 27.03.2024 відповідальними працівниками суду.

Відповідно до пунктів 8, 9 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити, зокрема зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи.

Разом з тим, зазначені вище відомості у самій позовній заяві відсутні.

Пунктом 10 ч. 3 ст. 162 ГПК України визначено, що позовна заява має містити підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Проте, позовна заява не містить зазначення про те, що позивачем не подано іншого позову до відповідача.

Відповідно до ч. 2 ст. 164 ГПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Позивач у позовній заяві вказує, що з метою досудового врегулювання спору 15.03.2024 ним було направлено на адресу відповідача претензію №б/н. Однак доказів у підтвердження наведеного позивачем до позовної заяви не подано.

Відповідно до ч.1 ст.174 ГПК суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня її надходження до суду постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно ч.2 ст.174 в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З наведених обставин суддя дійшов висновку, що позовну заяву слід залишити без руху, надавши позивачу час для усунення недоліків позовної заяви шляхом подання:

1) докази сплати судового збору в повному обсязі; 2) оригінал квитанції про оплату юридичних послуг; 3) копія договору про надання юридичних послуг; 4) докази відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів листом з описом вкладення; 5) зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів; 6) попереднього (орієнтовного) розрахунку сум судових витрат, які позивач очікує понести у зв`язку із розглядом даної справи; 7) письмового підтвердження про те, що позивачем не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав; 8) належним чином засвідченої копії претензії №б/н від 15.03.2024 з доказами її надіслання відповідачу.

Якщо позивач усуне недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо ж позивач ці недоліки не виправить у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою (ч.ч.3,4 ст.174 ГПК).

Відповідно до статей 162,164,174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. Встановити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви шляхом надання протягом 10-ти днів з дня одержання цієї ухвали: 1) докази сплати судового збору в повному обсязі; 2) оригінал квитанції про оплату юридичних послуг; 3) копія договору про надання юридичних послуг; 4) докази відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів листом з описом вкладення; 5) зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів; 6) попереднього (орієнтовного) розрахунку сум судових витрат, які позивач очікує понести у зв`язку із розглядом даної справи; 7) письмового підтвердження про те, що позивачем не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав; 8) належним чином засвідченої копії претензії №б/н від 15.03.2024 з доказами її надіслання відповідачу.

3. У разі невиконання вимог цієї ухвали позовна заява буде вважатись неподаною і буде повернута заявникові.

4. Відповідно до статті 6 ГПК України копію ухвали у даній справі направити ТОВ "Захід-Інвест-сервіс Трейд Компані" на його адресу виключно в електронній формі.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання (суддею) та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду у справі.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб - адресою: https://te.court.gov.ua/sud5022.

Суддя О.В. Руденко

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118035020
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості в сумі 140 905 грн 96 коп

Судовий реєстр по справі —921/187/24

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні