Рішення
від 19.03.2024 по справі 925/128/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 березня 2024 року

м. Черкаси

Справа № 925/128/24

за позовом Комунального підприємства "Смілакомунтеплоенерго"

до Фізичної особи-підприємця Редчиць Валентини Миколаївни

про стягнення 46106,96 грн

Представники учасників справи:

Позивач - Лук`яненко Г.О. , адвокат;

Відповідач - Тараненко О.Я.

Секретар судового засідання Щокань В.М.

Суддя Гладун А.І.

1. Позиції учасників справи, процесуальні дії суду та учасників справи.

1.1. 30.01.2024 Комунальне підприємство "Смілакомунтеплоенерго" звернулось до Господарського суду Черкаської області з позовом до Фізичної особи-підприємця Редчиць Валентини Миколаївни .

1.2. Змістом позову є майнова вимога про стягнення заборгованості за теплову енергію у розмірі 46106,96 грн, зокрема 43241,87 основного боргу, 1004,99 грн 3% річних, 1229,40 грн інфляційних нарахувань, 630,70 грн пені.

1.3. Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивач стверджує, що відповідач неналежно виконав зобов`язання з оплати послуг за поставлену теплову енергію.

1.4. 01.02.2024 суддя ухвалив позовну заяву Комунального підприємства "Смілакомунтеплоенерго"залишити без руху. Установив Комунальному підприємству "Смілакомунтеплоенерго"строк та спосіб для усунення недоліків позовної заяви шляхом подання до Господарського суду Черкаської області протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху: відомості про наявність або відсутність у позивача електронного кабінету.

1.5. 05.02.2024 Комунальне підприємство "Смілакомунтеплоенерго" подало до суду відомості про наявність у позивача електронного кабінету (а.с. 47-48).

1.6. 05.02.2024 суд ухвалив позовну заяву прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі №925/128/24. Справу ухвалив розглядати за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін. Судовий розгляд справи призначив о 10 год. 30 хв. 27.02.2024.

1.7. Ухвалу суду від 05.02.2024 про відкриття провадження у справі суд надіслав позивачу на офіційну електронну адресу в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, яку 06.02.2024 доставлено до електронного кабінету (а.с. 54), відповідачу - рекомендованим листом з повідомленнями про вручення, який 16.02.2024 вручено відповідачу (а. с. 55).

1.8. 22.02.2024 відповідач подала до суду відзив на позовну заяву, у якому просила відмовити у позові повністю та зобов`язати позивача надати рахунки на оплату постачання теплової енергії згідно з показниками вузла комерційного обліку (а.с. 56-59).

1.9. В обґрунтування заперечень проти позову відповідач зазначила, що визнає борг за постачання теплової енергії згідно з показниками вузла комерційного обліку, навіть хоче його сплатити, але заперечує проти предмету договору та суми основного боргу, оскільки позивач виставив рахунки відповідачу за надання послуг. Сума основного боргу не відповідає фактичній спожитій відповідачем тепловій енергії. Відповідач заперечила проти стягнення пені, 3% річних та інфляційних втрат за прострочення виконання грошового зобов`язання.

Між сторонами у справі існували договірні відносини на підставі договору №ПТ-168, згідно з яким позивач зобов`язався постачати теплову енергію. Відповідач, фіксуючі показники через вузол комерційний обліку ULTRAHEATT350/2WR6 (зав. №68 239 100) постачання теплової енергії, отримав теплову енергію. Але замість рахунків на оплату за постачання теплової енергії позивач виставив рахунки за послугу надання теплової енергії, проти яких відповідач заперечує.

Відповідач зазначила, що комплекс обладнання (пристроїв) для потреб опалення об`єкту споживання теплової енергії забезпечується приєднанням пристроїв до зовнішньої теплової мережі та обладнаний вузлом комерційного обліку до вузла комерційного обліку багатоквартирного будинку. Індивідуальний тепловий пункт відповідача - нежитлове приміщення площею 103, кв. м, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , не є спільним з системою автономного теплопостачання будинку. Отже, не є спільним з внутрішньобудинковою системою опалення, яка використовується для теплозабезпечення багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_1 , та не використовує опалення з будинку.

Відповідач зверталася з листами до позивача про визнання діючою договору нікчемним. Оскільки предметом договору є постачання теплової енергії, а не надання послуги теплової енергії, просила переоформити договір та виставити рахунки за постачання теплової енергії. Позивач надав відповідачу відповідь про відмову в переоформленні договору та не виставив рахунки за постачання теплової енергії.

1.10. У судове засідання 27.02.2024 з`явилась представник позивача адвокат Лук`яненко Г.О. Відповідач у судове засідання не з`явилася.

1.11. Суд ухвалив відкласти розгляд справи на 04.03.2024 о 14 год. 30 хв.

1.12. 29.02.2024 позивач подав до суду заяву, у якій просив позов задовольнити та заперечив проти доводів відповідача, викладених у відзиві на позов (а.с. 80-83).

1.13. В обґрунтування заяви позивач зазначив, що відповідач є індивідуальним споживачем у розумінні Закону України "Про житлово-комунальні послуги", обов`язковою ознакою якого є приєднання або технічна можливість приєднання обладнання його приміщення до внутрішньобудинкових систем. Система теплопостачання нежитлового приміщення відповідача приєднана до внутрішньобудинкової системи багатоквартирного будинку між загальнобудинковим лічильником теплової енергії та зовнішньою поверхнею стіни багатоквартирного будинку, що підтверджується робочим проектом обладнання комерційного вузла обліку теплової енергії в нежитловому приміщенні по АДРЕСА_1 , виготовленим на замовлення відповідача та актом розмежування експлуатаційної відповідальності сторін, межа продажу теплової енергії від 01.01.2024, укладеним між позивачем та ОСББ "НЕЗАЛЕЖНА, 45". Нарахування відбувались згідно з Методикою розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, що затверджена наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 22.11.2018 №315. Позивач разом з позовом подав інформацію про покази загально будинкового вузла обліку теплової енергії багатоквартирного будинку житлового будинку по АДРЕСА_1 , зокрема у місячному розрізі, та інформацію про покази лічильника теплової енергії, встановленого у приміщенні відповідача, як вузла розподільного обліку.

Відповідно до розділу 6 Методики відповідачу донараховано обсяг споживання теплової енергії до мінімальної частки середнього питомого споживання теплової енергії. Мінімальна частка середнього питомого споживання теплової енергії дорівнює 50 % від середнього питомого споживання теплової енергії на опалення приміщень.

1.14. 04.03.2024 позивач подав до суду письмові пояснення, які за своїм змістом є ідентичними заяві позивача, поданій до суду 29.02.2024 (а.с. 88-90).

1.15. У судове засідання 04.03.2024 з`явились представник позивача адвокат Лук`яненко Г.О. та представник відповідача Тараненко О.Я.

1.16. 04.03.2024 суд ухвалив надати дозвіл позивачу на подання додаткових пояснень. Встановив відповідачу строк протягом 5 днів на подання пояснень щодо додаткових пояснень позивача.

1.17. Представник позивача адвокат Лук`яненко Г.О. у судовому засіданні просила позов задовольнити повністю.

1.18. Представник відповідача Тараненко О.Я. у судовому засіданні просила відмовити у задоволенні позову повністю, визнала договір укладеним про постачання теплової енергії, зазначила, що відповідач не сплачує ні за послуги постачання теплової енергії, ні за теплову енергію як товар. Зазначила, що відповідач зверталась до позивача з пропозицією укласти новий договір, оскільки вважає, що діючий договір про постачання теплової енергії є нікчемним. Позивач виставляє рахунки за послугу надання теплової енергії. Відповідач вважає, що такі рахунки не відповідають дійсності, оскільки позивач повинен виставити відповідачу рахунки на оплату за постачання теплової енергії. Місце розташування вузла комерційного обліку у нежитловому приміщенні відповідача (кафе "Окна") впливає на вартість нарахування теплової енергії.

1.19. 04.03.2024 суд ухвалив оголосити перерву в судовому засіданні до 19.03.2024 о 14 год. 00 хв.

1.20. 11.03.2024 відповідач подала до суду письмові пояснення, у яких просила відмовити у задоволенні позову повністю, зобов`язати позивача надати рахунки на оплату постачання теплової енергії відповідно до показників вузла комерційного обліку відповідача (а.с. 109-113).

1.21. В обґрунтування письмових пояснень відповідач зазначила, що не згідна з предметом договору, оскільки отримала теплову енергію як товарну продукцію. Акт розмежування експлуатаційної відповідальності сторін, межа продажу теплової енергії, укладений та підписаний 01.01.2024 КП "Смілакомунтеплоенерго" та ОСББ "Незалежності, 45", не погоджений з відповідачем. На балансі відповідача знаходяться теплові мережі до будівлі та всередині будівлі. Комплекс обладнання (пристроїв) нежитлового приміщення площею 103, кв. м за адресою: АДРЕСА_1 , що орендує відповідач, для потреб опалення об`єкту споживання теплової енергії забезпечується приєднанням пристроїв до зовнішньої теплової мережі позивача. Отже, не є спільним з внутрішньобудинковою системою опалення, яка використовується для теплозабезпечення багатоквартирного будинку. Відповідач не має відношення до показників лічильника ТОВ "Управлінська компанія Сміла-Дім". Позивач замість рахунків на оплату спожитої теплової енергії виставляв рахунки за послугу надання теплової енергії. Відповідач неодноразово звертався до позивача щодо переукладання договору та виставлення рахунків на оплату відповідно до показників вузла комерційного обліку відповідача. На законодавчому рівні відсутнє поняття та визначення тарифу на послугу з постачання теплової енергії. Ціна послуги з постачання теплової енергії формується та встановлюється окремо для кожного багатоквартирного будинку з урахуванням собівартості виробництва надання цієї послуги, рентабельності суб`єкта господарювання, що провадить таку діяльність та погоджується з кожним споживачем окремо. Ціна послуги з постачання теплової енергії є істотною умовою договору. Відповідач погоджується сплатити за постачання теплової енергії відповідно до показників вузла комерційного обліку. Однак позивач виставляє рахунки за надання послуг теплової енергії. Отже, сума основного боргу не відповідає фактичній спожитій тепловій енергії. Нараховані позивачем пеня, три відсотки річних та інфляційні втрати за прострочення виконання грошового зобов`язання, відповідач не визнає та просить відмовити у їх стягненні.

1.22. У судове засідання 19.03.2024 з`явились представник позивача адвокат Лук`яненко Г.О. та представник відповідача Тараненко О.Я.

1.23. Представник позивача адвокат Лук`яненко Г.О. у судовому засіданні позов підтримала повністю.

1.24. Представник відповідача Тараненко О.Я. у судовому засіданні просила відмовити у задоволенні позову повністю, пояснила, що відповідач визнає укладеним договір поставки теплової енергії, що відповідач не під`єднаний до внутрішньобудинкової системи, не є споживачем послуг, а є споживачем теплової енергії, яку позивач повинен обліковувати на підставі показників вузла комерційного обліку відповідача та виставляти рахунки за постачання теплової енергії. Вузол комерційного обліку відповідача розташований у підвалі багатоквартирного будинку житлового будинку.

1.25. 19.03.2024 суд завершив розгляд справи по суті та видалився до нарадчої кімнати для прийняття рішення.

1.26. Керуючись частиною 1 статті 240 Господарського процесуального кодексу України, суд проголосив вступну та резолютивну частини судового рішення у справі №925/128/24.

Вислухавши пояснення учасників справи, з`ясувавши обставини справи та дослідивши письмові докази, що містяться у справі, суд

ВСТАНОВИВ:

2. Перелік обставин, які є предметом доказування у справі.

2.1. Предметом позову позивача до відповідача є майнова вимога про стягнення заборгованості за поставлену теплову енергію, 3% річних, інфляційних втрат, пені за прострочення виконання грошового зобов`язання.

2.2. Підставами позову є обставини, якими позивач обґрунтовує неналежне виконання відповідачем зобов`язання з оплати послуг за поставлену теплову енергію та плати за абонентське обслуговування.

2.3. Відповідно до частини 2 статті 76 Господарського процесуального кодексу України предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

2.4. Предметом доказування у даній справі є виникнення між сторонами майнового господарського зобов`язання на підставі договору про надання послуги з постачання теплової енергії; виконання позивачем свого зобов`язання за договором та поставки відповідачу теплової енергії за період з жовтня 2022 року по грудень 2023 року; невиконання відповідачем зобов`язання з оплати за поставлену теплову енергію та плати за абонентське обслуговування за період з жовтня 2022 року по грудень 2023 року; розмір невиконаного грошового зобов`язання відповідача; період прострочення виконання грошового зобов`язання, за який позивач нарахував 3% річних, інфляційні втрати, пеню, порушення суб`єктивного права, за захистом якого позивач звернувся до суду.

3. Обставини, які не підлягають доказуванню у справі.

3.1. Відповідно до частини першої статті 75 Господарського процесуального кодексу України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованих підстав вважати їх недостовірними або визнаними у зв`язку з примусом. Обставини, які визнаються учасниками справи, можуть бути зазначені в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їх представників.

3.2. Позивач та відповідач визнають обставини укладення індивідуального договору про надання послуги з постачання теплової енергії від 01.10.2022 №ПТ-168.

4. Перелік доказів, якими сторони підтверджують або спростовують наявність кожної обставини, яка є предметом доказування у справі.

4.1. На підтвердження обставин, які є предметом доказування, позивач подав письмові докази, дослідивши які, суд встановив:

4.1.1. 23.02.2018 Виконавчий комітет Смілянської міської ради Черкаської області прийняв рішення №70, яким визначив виконавців житлово-комунальних послуг з централізованого опалення та послуг з постачання теплової енергії для об`єктів усіх форм власності КП "Смілакомунтеплоенерго" з 01.02.2018, ТОВ "Смілаенергопромтранс" та ТОВ "Сміла-тепло-2017" з 01.01.2018 (а.с. 20).

4.1.2. Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 20.09.2022 проведено державну реєстрацію Комунальне підприємство "Смілакомунтеплоенерго" (ідентифікаційний код 33648312), з видами економічної діяльності, зокрема постачання пари, гарячої води та кондиційованого повітря (основний) (а.с. 6).

4.1.3. Відповідно до Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 04.02.2021 №243080447 про право власності на вбудовані нежитлові приміщення магазину " ІНФОРМАЦІЯ_1 " від 04.02.2021 за адресою: АДРЕСА_1 , площею 103 кв. м, на підставі договору купівлі - продажу від 04.02.2021, посвідченого приватним нотаріусом Новіковим І.М. та 15.12.2014 право власності ОСОБА_5 зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за номером 40406388, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 27564371105 (а.с. 8).

4.1.4. 01.12.2021 Фізична особа-підприємець ОСОБА_5 (орендодавець) та Фізична особа-підприємець Редчиць Валентина Миколаївна (орендар) уклали договір оренди нерухомого майна, на підставі п. 1.1 якого орендодавець передає орендарю у тимчасове платне користування та володіння нежитлове приміщення, що розташоване на І (першому) поверсі будівлі площею 103,00 кв. м, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , а також обладнання, яке зазначене у акті прийому-передачі строком до 01.11.2024 на умовах, визначених даним договором. Все інше майно є власністю орендаря та є його інтелектуальною власністю (а.с. 9-11).

4.1.5. На виконання договору оренди 01.12.2021 Фізична особа-підприємець ОСОБА_5 (орендодавець) та Фізична особа-підприємець Редчиць Валентина Миколаївна (орендар) склали та підписали акт прийому-передачі об`єкту оренди по договору оренди нерухомого майна від 01.12.2021 (додаток №1), згідно з пунктом 1 якого орендодавець передав, а орендар прийняв нежитлове приміщення, що розташоване на І (першому) поверсі будівлі площею 103,00 кв. м, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , а також обладнання: кондиціонер побутовий "Mystery" -1 шт., кондиціонер побутовий "Leberg" -1 шт., лічильник води (КВ-1,5 №072417) - 1 шт., лічильник електроенергії - 1 шт., лічильник тепла - 1 шт. Все інше майно (в т.ч. інтер`єр та зовнішній вигляд приміщення) є власністю орендаря та є його інтелектуальною власністю (а.с. 12).

4.1.6. Комунальне підприємство "Смілакомунтеплоенерго" Смілянської міської ради Черкаської області прийняло накази "Про встановлення плати за абонентське обслуговування":

- від 21.10.2021 №242, у якому встановив розмір плати за абонентське обслуговування на постачання теплової енергії щомісячно протягом року на одного абонента, що надається споживачам багатоквартирних будинків за індивідуальними договорами:

1.1 абонентське обслуговування для споживачів без вузлів комерційного обліку ТЕ - 16,78 грн (з ПДВ);

1.2 абонентське обслуговування для споживачів з вузлами комерційного обліку ТЕ, які обліковуються на балансі КП "Смілакомунтеплоенерго" з урахуванням обслуговування ВКО ТЕ - 30,48 грн з ПДВ;

1.3 абонентське обслуговування для споживачів з вузлами комерційного обліку, які є власністю споживачів з урахуванням обслуговування ВКО ТЕ - 20,17 грн з ПДВ (а.с.21);

- від 30.09.2022 №80, у якому встановив розмір плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для послуги постачання теплової енергії, що надається споживачам багатоквартирних будинків за індивідуальними договорами щомісяця протягом року:

1.1. плата за абонентське обслуговування без урахування обслуговування та заміни вузлів комерційного обліку теплової енергії - 13,49 грн з ПДВ;

1.2. плата за абонентське обслуговування з урахування обслуговування та заміни вузлів комерційного обліку теплової енергії, які обліковуються на балансі КП "Смілакомунтеплоенерго" - 25,54 грн з ПДВ;

1.3. плата за абонентське обслуговування з урахуванням обслуговування вузлів комерційного обліку, які є власністю споживачів - 16,61 грн з ПДВ (а.с.21);

- від 12.09.2023 №80, у якому встановив розмір плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для послуги постачання теплової енергії, що надається споживачам багатоквартирних будинків за індивідуальними договорами щомісяця протягом року:

1.1. плата за абонентське обслуговування без урахування обслуговування та заміни вузлів комерційного обліку теплової енергії - 11,80 грн з ПДВ;

1.2. плата за абонентське обслуговування з урахування обслуговування та заміни вузлів комерційного обліку теплової енергії, які обліковуються на балансі КП "Смілакомунтеплоенерго" - 23,77 грн з ПДВ;

1.3. плата за абонентське обслуговування з урахуванням обслуговування вузлів комерційного обліку, які є власністю споживачів - 14,52 грн з ПДВ (а.с.21 на звороті).

4.1.7. 30.09.2022 Виконавчий комітет Смілянської міської ради Черкаської області прийняв рішення №392 "Про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії для потреб населення, бюджетних установ та організацій, інших споживачів для КП "Смілакомунтеплоенерго", у якому вирішив, зокрема у п. 6 застосувати протягом опалювального періоду 2022-2023 років для кінцевих споживачів категорії "Інші споживачі" розмір тарифу на послуги з постачання теплової енергії на рівні тарифу, що встановлений рішенням Виконавчого комітету Смілянської міської ради від 25 листопада 2021 року №539, у розмірі 6054,90 грн/Гкал з ПДВ (а.с. 20 на звороті).

4.1.8. 01.10.2022 Комунальне підприємство "Смілакомунтеплоенерго" (виконавець) та Фізична особа-підприємець Редчиць Валентина Миколаївна (споживач) уклали індивідуальний договір про надання послуги з постачання теплової енергії від 01.10.2022 №ПТ-168 (а.с. 13-17).

Відповідно до істотних умов договору про надання послуги з постачання теплової енергії сторони домовилися:

п.1 - виконавець зобов`язується надавати споживачеві послугу з постачання теплової енергії для потреб опалення/на індивідуальний тепловий пункт для потреб опалення (далі - послуга) відповідної якості та в обсязі відповідно до теплового навантаження, а споживач зобов`язується своєчасно та в повному обсязі оплачувати надану послугу в строки і на умовах, що визначені цим договором.

Предмет закупівлі: ДК 021:2015 код 09320000-8 - пара, гаряча вода та пов`язана продукція (теплова енергія).

Обсяг спожитої споживачем послуги визначається як частина обсягу теплової енергії, спожитої у будинку, визначена та розподілена згідно з вимогами Закону України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання", та складається з:

- обсягу теплової енергії на опалення приміщення споживача;

- частини обсягу теплової енергії на задоволення загальнобудинкових потреб на опалення, який складається з обсягу теплової енергії на опалення місць загального користування та допоміжних приміщень будинку;

- обсягу теплової енергії на забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення.

Обсяг закупівлі та її ціна можуть змінюватися лише у законному порядку, зокрема, відповідно до Закону України "Про публічні закупівлі", у редакції чинній на час дії цього договору;

п. 27 - споживач вносить однією сумою плату виконавцю, яка складається з:

- плати за послугу, визначеної відповідно до Правил надання послуги з постачання теплової енергії, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. №830 (Офіційний вісник України. 2019 р, №71, ст. 2507) - у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2021 р. №1022, та Методики розподілу, що розраховується, виходячи з розміру затвердженого уповноваженим органом тарифу та обсягу її споживання;

- плати за абонентське обслуговування у розмірі, визначеному виконавцем, але не вище граничного розміру, визначеного Кабінетом Міністрів України, інформація про яку розміщується на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування та/або на веб-сайті виконавця https://smila- rada.gov.ua/content/nakaz-vid-21102021-no-242;

п. 30 - виконавець формує та надає рахунок на оплату спожитої послуги споживачу не пізніше ніж за десять днів до граничного строку внесення плати за спожиту послугу разом з актом наданих послуг. Рахунок надається на паперовому носії. На вимогу або за згодою споживача рахунок може надаватися в електронній формі, у тому числі за допомогою доступу до електронних систем обліку розрахунків споживачів;

п. 31 - споживач здійснює оплату за цим договором щомісяця не пізніше 20-го числа місяця, що настає за розрахунковим періодом, що є граничним строком внесення плати за спожиту послугу;

п. 37 - споживач зобов`язаний, зокрема оплачувати спожиту послугу за ціною/тарифом, встановленими відповідно до законодавства, а також вносити плату за абонентське обслуговування у строки, встановлені цим договором у строки, встановлені цим договором;

п. 39 - виконавець зобов`язаний, зокрема забезпечувати своєчасність надання, безперервність і відповідну якість послуги згідно із законодавством та умовами цього договору, зокрема шляхом створення системи управління якістю відповідно до національних або міжнародних стандартів; без додаткової оплати надавати споживачу в установленому законодавством порядку необхідну інформацію про ціну/тариф, загальну вартість місячного платежу, структуру ціни/тарифу, норми споживання та порядок надання послуги, її споживчі властивості, а також іншу інформацію, передбачену законодавством; здійснювати розподіл загальнобудинкового обсягу послуг між співвласниками багатоквартирного будинку у передбаченому законодавством та цим договором порядку;

п. 41 - у разі несвоєчасного здійснення платежів споживач зобов`язаний сплатити пеню в розмірі не більше 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу. Нарахування пені починається з першого робочого дня, що настає за останнім днем граничного строку внесення плати за послугу. Пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії та/або наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтвердженої належним чином;

4.1.9. До договору №ПТ-168 від 01.10.2022 сторони склали та підписали:

- додаток №1, у якому передбачили, що об`єкт споживання - нежитлове приміщення (кафе " ІНФОРМАЦІЯ_2 "), адреса: АДРЕСА_1 , площа 103 кв. м., лічильник тип.зав.№ULTRAHEAT T350/2WR6, зав. №68 239 100, місце встановлення: АДРЕСА_1 , макс.погодинне навантаження, ккал/год.: 7693,358 (а.с. 18);

- додаток №2 - Акт розмежування балансової приналежності теплових мереж між теплопостачальною організацією КП "Смілакомунтеплоенерго" і споживачем ФОП Редчиць Валентиною Миколаївною (а.с. 18 на звороті);

- додаток №3 - Методика розрахунку кількості теплоти у Гкал, отриманої споживачем, що не має засобів обліку теплової енергії (а.с. 19).

4.1.10. 01.11.2022 КП "Смілакомунтеплоенерго" та балансоутримувач будинку АДРЕСА_1 співвласників багатоквартирного будинку "Управлінська компанія Сміла дім" склали та підписали акти про подачу теплоносія (а.с. 22).

4.1.11. Відповідно до показників теплового лічильника, встановленого в житловому будинку АДРЕСА_1 " використало теплової енергії згідно загальнобудинкового вузла обліку відповідно до актів зняття показників засобів комерційного обліку теплової енергії та довідок про спожиту теплову енергію: у грудні 2022 року - 1202,583 Гкал, у січні 2023 року - 1247,597 Гкал, у лютому 2023 року - 1285,067 Гкал, у березні 2023 року - 1314,383 Гкал, у листопаді 2023 року - 1341,656 Гкал, у грудні 2023 року - 1382,699 Гкал (а.с. 23-24) та ФОП Редчиць В.М. у приміщенні (кафе "Окна") у листопаді 2022 року - 79,00 Гдж, у січні 2023 року - 72,0 Гдж, у березні 2023 року - 73,754 Гдж, у березні 2023 року - 34,251 Гкал, у листопаді 2023 року - 0,335 Гкал, у грудні 2023 року - 0,277 Гкал (а.с. 25-26).

4.1.12. Відповідно до актів прийому-передачі теплової енергії від 30.11.2022 №1790, від 31.12.2022 №2030, від 31.01.2023 №159, від 28.02.2023 року №372, від 31.03.2023 №588, від 30.11.2023 №817, від 31.12.2023 №1049 (а.с. 28-29), актів про надання послуг від 31.10.2022 №1783, від 30.11.2022 №1927, від 31.12.2022 №2076, від 31.01.2023 №90, від 28.02.2023 №246, від 31.03.2023 №395, від 30.04.2023 №550, від 31.05.2023 №695, від 30.06.2023 №839, від 31.07.2023 №986, від 31.08.2023 №1131, від 30.09.2023 №1275, від 31.10.2023 №1418, від 30.11.2023 №1572, від 31.12.2023 №1728 (а.с. 30-33) та рахунків (а.с. 34-39) від 31.10.2022 №1783, від 30.11.2022 №1927 та №1790, від 31.12.2022 №2076 та №2030, від 31.01.2023 №90 та №159, від 28.02.2023 №246 та №372, від 31.03.2023 №395 та №588, від 30.04.2023 №550, від 31.05.2023 №695, від 30.06.2023 №839, від 31.07.2023 №986, від 31.08.2023 №1131, від 30.09.2023 №1275, від 31.10.2023 №1418, від 30.11.2023 №1572 та №817, від 31.12.2023 №1728 та №1049 позивач нарахував відповідачу до сплати 43291,70 грн, зокрема за теплову енергію 43048,82 грн та 242,88 грн за абонентське обслуговування за період з жовтня 2022 р. по грудень 2023 р., зокрема: за жовтень 2022 року 16,61 грн за абонентське обслуговування, за листопад 2022 року 6502,96 грн за теплову енергію та 16,61 грн за абонентське обслуговування, за грудень 2022 року 10638,46 грн за теплову енергію та 16,61 грн за абонентське обслуговування, за січень 2023 року 6981,30 грн за теплову енергію та 16,61 грн за абонентське обслуговування, за лютий 2023 року 5842,98 грн за теплову енергію та 16,61 грн за абонентське обслуговування, за березень 2023 року 4535,12 грн за теплову енергію та 16,61 грн за абонентське обслуговування, за квітень 2023 року 16,61 грн за абонентське обслуговування, за травень 2023 року 16,61 грн за абонентське обслуговування, за червень 2023 року 16,61 грн за абонентське обслуговування, за липень 2023 року 16,61 грн за абонентське обслуговування, за серпень 2023 року 16,61 грн за абонентське обслуговування, за вересень 2023 року 16,61 грн за абонентське обслуговування, за жовтень 2023 року 14,52 грн за абонентське обслуговування, за листопад 2023 року 3519,64 грн за теплову енергію та 14,52 грн за абонентське обслуговування, за грудень 2023 року 5028,36 грн за теплову енергію та 14,52 грн за абонентське обслуговування.

4.1.13. 30.11.2022 відповідач сплатив позивачу 49,83 грн.

4.1.14. 26.04.2023 позивач надіслав відповідачу претензію №745 з вимогою сплатити 34600,48 грн, зокрема 34500,82 грн за постачання теплової енергії у кількості 5,698 Гкал за тарифом 6054,90 грн за 1 Гкал та 99,66 грн за абонентське обслуговування. У до претензії додав акти прийому-передачі теплової енергії та надання послуг від 31.10.2022, від 30.11.2022, від 31.12.2022, від 31.01.2023, від 28.02.2023, від 31.03.2023 (а.с. 27).

4.1.15. За розрахунком позивача заборгованість відповідача становить 43241,87 грн, зокрема 43048,82 грн боргу за поставлену теплову енергію за період з листопада 2022 року по грудень 2023 року включно, 193,05 грн боргу з плати за абонентське обслуговування за період з жовтня 2022 року по грудень 2023 року включно, 1229,40 грн інфляційних втрат за період з 31.10.2022 по 26.01.2024, 1004,99 грн 3% річних за період з 21.11.2022 по 26.01.2024 та 630,70 грн пені за період з 27.01.2023 по 26.01.2024 (а.с. 40).

4.1.16. 01.01.2024 сторони склали акт розмежування експлуатаційної відповідальності сторін, межа продажу теплової енергії від (а.с. 87, 91)

4.1.17. Відповідно до даних опалювальних площ (а.с. 93) опалювальна площа приміщень, що займає відповідач становить 103 кв.м. Лічильник встановлений після загально будинкового ЗВТ.

4.1.18. Приватне підприємство «Сміла Тепло-Комфорт» у 2015 році розробило Робочий проект «Обладнання комерційного вузла обліку теплової енергії в нежитловому приміщенні по АДРЕСА_1 (а.с. 85, 91 на звороті-92),

4.2. Заперечуючи проти позову, відповідач подав письмові докази, дослідивши які, суд встановив:

4.2.1. 03.04.2023 відповідач надіслав позивачу лист №04/04 про переоформлення нікчемного договору про надання послуги з постачання теплової енергії №ПТ-168 від 01.10.2022 (а.с. 61).

4.2.2. 05.04.2023 позивач надіслав відповідачу лист №641 про відсутність підстав для виконання позивачем вимог відповідача, викладених у листі від 03.04.2023 №04/04. У листі позивач запропонував відповідачу розірвати за взаємною згодою індивідуальний договір №ПТ-168 про надання послуги з постачання теплової енергії від 01.10.2022 та здійснювати договірні відносини на підставі публічного договору приєднання від 25.10.2021 із змінами (а.с. 62).

4.2.3. 07.06.2023 відповідач надіслала позивачу відзив на претензію про оплату 34600,48 грн, у якому заперечила проти боргу та вказала, що погоджується сплатити борг відповідно до показників свого лічильника, просила переоформити договір та виставити їй рахунки згідно з показами її лічильника (а.с. 63-64).

4.2.4. 04.08.2023 відповідач надіслала позивачу лист №04/08 про неотримання відповіді на відзив на претензію та не виставлення рахунку на оплату згідно з показами її вузла обліку теплової енергії (а.с. 66).

4.2.5. 23.08.2023 позивач надіслав відповідачу листа №1456 щодо відсутності підстав у позивача для проведення будь-яких перерахунків (а.с. 67-68).

4.2.6. 13.09.2023 відповідач надіслала позивачу лист №13/09 про відповідь на його лист №1456 від 23.08.2023, у якому просила надати їй документи на оплату за поставлену теплову енергію згідно показників її теплового лічильника (а.с. 69).

4.2.7. 15.09.2023 позивач надіслав відповідачу лист №1706, у якому повідомив, що за опалювальний період 2022-2023рр. розрахунок загально будинкових потреб опалення по кафе відповідача проводився за сумою показань двох лічильників пропорційно площі її приміщення, розрахунок теплової енергії проводився відповідно показників її лічильника за мінусом кількості спожитих Гкал на загальнобудинкові потреб опалення, але не менше середньо питомого споживання теплової енергії по даному будинку. У листі позивач зазначив, що не передбачених чинним законодавством донарахувань не проводить, а проводить розподіл послуг та нарахування виключно на підставі Методики, затвердженої наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 22.11.2018 №315, у редакції наказу Міністерства розвитку громад та територій України від 28.12.2021 №358 (а.с. 70-71) .

4.2.8. 03.10.2023 відповідач надіслала позивачу лист №3/10 про надіслання їй документів на оплату за поставлену теплову енергію згідно з показниками її вузла комерційного обліку (а.с. 72).

4.2.9. Робочий проект обладнання комерційного вузла обліку теплової енергії в нежитловому приміщенні по АДРЕСА_1 (а.с. 114-121).

4.2.10. 09.10.2015 відповідач та ТОВ "Сміла Енергоінвест" склали та підписали акт виконаних робіт (наданих послуг) щодо опломбування теплового лічильника за адресою АДРЕСА_2 (а.с. 122).

4.2.11. 16.10.2023 відповідач та позивач склали та підписали акт опломбування приладу обліку теплової енергії у приміщенні кафе "Окна" за адресою АДРЕСА_1 (а.с. 123).

4.3. Відповідно до частини першої та другої статті 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами:1) письмовими, речовими і електронними доказами;2) висновками експертів;3) показаннями свідків.

4.4. Відповідно до частини 1 статті 76 Господарського процесуального кодексу України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

4.5. На підставі поданих сторонами доказів, можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Подані сторонами докази суд визнає належними.

4.6. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Докази, одержані з порушенням закону, судом не приймаються (стаття 77 Господарського процесуального кодексу України "Допустимість доказів").

4.7. На підтвердження обставин, якими позивач обґрунтовує підстави позову, а відповідач заперечує проти позову, сторони подали письмові докази, які є належним засобом доказування обставин, що є предметом доказування у справі. Суд не встановив, що докази подані сторонами отримані з порушенням закону. Докази подані сторонами суд визнає допустимими.

4.8. Згідно з статтею 78 Господарського процесуального кодексу достовірними є докази, створені (отримані) за відсутності впливу, спрямованого на формування хибного уявлення про обставини справи, які мають значення для справи

4.9. Подані сторонами докази, на переконання суду, створені (отримані) за відсутності впливу, спрямованого на формування хибного уявлення про обставини справи, які мають значення для справи. Докази, подані сторонами, суд визнає достовірними.

4.10. Відповідно до статті 129 Конституції України та статті 2 Господарського процесуального кодексу України однією з основних засад судочинства є змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

4.11. Зміст принципу змагальності господарського судочинства наведений у статтях 13 та 74 Господарського процесуального кодексу України, відповідно норм яких судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

4.12. Сумніву у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів у суду не виникло.

5. Висновок суду про те, яка обставина, що є предметом доказування у справі, визнається судом встановленою або спростованою з огляду на більшу вірогідність відповідних доказів. Мотиви визнання доказів більш вірогідними щодо кожної обставини, яка є предметом доказування у справі.

5.1. Відповідно до частин 1 статті 79 Господарського процесуального кодексу України наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування.

5.2. Тлумачення змісту цієї статті свідчить, що нею покладено на суд обов`язок оцінювати докази, обставини справи з огляду на їх вірогідність, яка дозволяє дійти висновку, що факти, які розглядаються скоріше були (мали місце), аніж не були. Тобто обставину треба доказувати таким чином, аби реалізувати стандарт більшої переконливості, за яким висновок про існування стверджуваної обставини з урахуванням поданих доказів видається вірогіднішим, ніж протилежний.

5.3. З огляду на відсутність у справі доказів, які б водночас доводили та спростовували одні й ті ж обставини, суд не наводить у рішенні суду мотивів визнання доказів більш вірогідними щодо кожної обставини, яка є предметом доказування у справі.

5.4. Відповідно до частини 1-3 статті 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

5.5. Враховуючи обставини, що не підлягають доказуванню, належність, допустимість та достовірність доказів, поданих сторонами, суд, оцінивши зібрані у справі докази в цілому та кожен доказ окремо, визнає доведеними обставини, на які позивач посилається як на підставу своїх вимог, та визнає встановленими наступні обставини:

5.5.1. 01.12.2021 відповідач уклав договір оренди нерухомого майна - нежитлового приміщення, що розташоване на І (першому) поверсі будівлі площею 103,00 кв. м, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 .

5.5.2. 01.10.2022 сторони уклали індивідуальний договір про надання послуги з постачання теплової енергії №ПТ-168.

5.5.3. Система теплопостачання нежитлового приміщення відповідача приєднана до внутрішньобудинкової системи багатоквартирного будинку між загальнобудинковим лічильником теплової енергії та зовнішньою поверхнею стіни багатоквартирного будинку.

5.5.4. Затверджений виконавчим комітетом Смілянської міської ради тариф на послуги з постачання теплової енергії протягом опалювального періоду 2022-2023 років становить 6054,90 грн/Гкал з ПДВ.

5.5.5. За період з листопада 2022 по грудень 2023 року згідно з приладом обліку теплової енергії відповідача позивач надав відповідачу послуги з постачання теплової енергії в обсязі 2,194 Гкал вартістю 13580,18 грн.

5.5.6. За період з листопада 2022 по грудень 2023 року згідно з приладу загальнобудинкового вузла обліку теплової енергії позивач надав відповідачу послуги з постачання теплової енергії на загальнобудинкові потреби, пропорційно до займаної відповідачем площі, в обсязі 2,5 Гкал вартістю 14186,69 грн.

5.5.7. У січні, лютому, березні, листопаді та грудні 2023 року позивач донарахував позивачу обсяг спожитої теплової енергії до мінімальної частки питомого споживання теплової енергії на підставі Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженої наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 22.11.2018 № 315. Обсяг донарахованої відповідачу теплової енергії становить 2,753 Гкал вартістю 15281,94 грн.

5.5.8. За період з жовтня 2022 по грудень 2023 року позивач нарахував відповідачу 242,88 грн плати за абонентське обслуговування.

5.5.9. За надані позивачем послуги відповідач сплати 49,83 грн.

5.5.10. Відповідач зобов`язання з оплати наданих послуг за поставлену теплову енергію та абонентське обслуговування на підставі виставлених позивачем рахунків не виконав.

5.5.11. Розмір невиконаного грошового зобов`язання відповідача становить 43048,82 грн за послуги з постачання теплової енергії, 193,05 грн за абонентське обслуговування.

6. Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування. Норми права, на які посилалися учасники справи, які суд не застосував, та мотиви їх незастосування.

6.1. Відповідно до частини другої статті 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є: договори та інші правочини.

6.2. Господарські зобов`язання можуть виникати безпосередньо із закону або іншого нормативно-правового акта, що регулює господарську діяльність (пункт 1 частини 1 статті 174 Господарського кодексу України).

6.3. Наведеними вище нормами господарського законодавства врегульовано правові підстави виникнення господарських зобов`язань, до яких, зокрема, належить господарський договір.

6.4. Дослідивши зміст укладеного між сторонами договору, суд дійшов висновку, що між сторонами виникли майново-господарські зобов`язання.

6.5. Відповідно до частини першої статті 173 Господарського кодексу України господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

6.6. Відповідно до частини першої статті 175 Господарського кодексу України майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов`язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов`язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку. Майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

6.7. Зобов`язання, що виникли між сторонами за своїм правовим змістом опосередковують відносини з надання послуг.

6.8. Основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між їхніми виробниками, виконавцями і споживачами, а також їхні права та обов`язки, регулюються Законом України "Про житлово-комунальні послуги".

6.9. Відповідно до частини 1 статті 12 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", надання житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах.

6.10. Договори про надання житлово-комунальних послуг укладаються відповідно до типових або примірних договорів, затверджених Кабінетом Міністрів України або іншими уповноваженими законом державними органами відповідно до закону. Договори про надання комунальних послуг можуть затверджуватися окремо для різних моделей організації договірних відносин (індивідуальний договір, індивідуальний договір з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем, колективний договір) та для різних категорій споживачів (індивідуальний споживач (співвласник багатоквартирного будинку, власник будівлі, у тому числі власник індивідуального садибного житлового будинку), колективний споживач) (частина 2 статті 12 Закону України "Про житлово-комунальні послуги").

6.11. Відповідно до статті 4 Правил користування тепловою енергією, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 03.10.2007 №1198, користування тепловою енергією допускається лише на підставі договору купівлі - продажу теплової енергії між споживачем і теплопостачальною організацією (далі - договір), крім підприємств, що виробляють та використовують теплову енергію для цілей власного виробництва. Договори укладаються відповідно до типових договорів. Форми типових договорів затверджуються центральним органом виконавчої влади у сфері теплопостачання.

6.12. Споживач повинен щомісячно здійснювати оплату теплопостачальній організації за фактично отриману теплову енергію (абзац 6 статті 19 Закону України "Про теплопостачання").

6.13. Відповідно до статті 24 Закону України "Про теплопостачання" основними обов`язками споживача теплової енергії є: своєчасне укладання договору з теплопостачальною організацією на постачання теплової енергії; додержання вимог договору та нормативно-правових актів; забезпечення безпечної експлуатації систем теплоспоживання; забезпечення безперешкодного доступу до власного теплового обладнання, вузлів обліку представникам теплогенеруючої чи теплопостачальної організації, за умови пред`явлення відповідного посвідчення при виконанні службових обов`язків; недопущення провадження будь-яких видів господарської діяльності в охоронних зонах теплових мереж без погодження з власником об`єкта теплопостачання.

6.14. Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

6.15. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (стаття 525 Цивільного кодексу України).

6.16. Згідно зі статтею 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

6.17. Відповідно до частини першої статті 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

6.18. Згідно з частиною 1 статті 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

6.19. Відповідно до частини 1 статті 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

6.20. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства (частина 2 статті 530 Цивільного кодексу України).

6.21. Відповідно частини 3 статті 509 Цивільного кодексу України зобов`язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

6.22. Відповідно до частини 1 статті 526 зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

6.23. Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

6.24. Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання (стаття 549 Цивільного кодексу України).

6.25. Відповідно до частини 2 статті 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

6.26. При виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування норм права (статті 625 ЦК України), викладені в постановах Об`єднаної палати Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 26.06.2020 у справі №905/21/19, Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 29.07.2019 у справі №756/3966/17, Великої Палати Верховного Суду від 14.12.2021 у справі №643/21744/19, від 13.02.2019 у справі № 320/5877/17, від 23.05.2018 у справі № 629/4628/16-ц, від 20.11.2018 у справі № 922/3412/17.

7. Мотивована оцінка кожного аргументу, наведеного учасниками справи, щодо наявності чи відсутності підстав для задоволення позову. Висновок суду про порушення, не визнання або оспорення права чи інтересу, за захистом яких мало місце звернення до суду, та мотиви такого висновку. Висновки суду щодо наявності чи відсутності підстав для задоволення позову.

7.1. Передумовою виникнення спору є укладення сторонами індивідуального договору про надання послуги з постачання теплової енергії від 01.10.2022 №ПТ-168 .

7.2. Причиною виникнення спору є невиконання відповідачем обов`язку з оплати послуг за спожиту теплову енергію та абонентське обслуговування відповідно до умов укладеного сторонами договору за період з жовтня 2022 року по грудень 2023 року.

7.3. Звертаючись з позовом, позивач прагне захистити своє майнове право та отримати плату за наданні відповідачу послуги.

7.4. Правовідносини між учасниками справи є приватноправовими, врегульовані нормами цивільного права. Зобов`язання, що виникли між сторонами, за своїм правовим змістом опосередковують відносини з надання послуг.

7.5. Позивач та відповідач визнають обставини укладення індивідуального договору про надання послуги з постачання теплової енергії від 01.10.2022 №ПТ-168.

7.6. Укладений між позивачем та відповідачем індивідуальний договір про надання послуги з постачання теплової енергії від 01.10.2022 №ПТ-168, не визнаний судом недійсним та не розірваний сторонами.

7.7. Відповідач є споживачем теплової енергії, що подається у багатоквартирний будинок на опалення місць загального користування та допоміжних приміщень для функціонування системи опалення та споживачем у нежитловому приміщенні - кафе "Окна", у якому облік теплової енергії здійснюється на підставі вузла комерційного обліку.

7.8. Відповідач, як орендар нежитлового приміщення, яке знаходиться у будинку АДРЕСА_1 , уклав з постачальником послуг з теплопостачання (позивачем) договір від 01.10.2022 про надання послуги з постачання теплової енергії.

7.9. Відповідно до частини 2 статті 382 Цивільного кодексу України усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.

7.10. Правилами надання послуги з постачання теплової енергії, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 №830, регулюють відносини між суб`єктом господарювання, що провадить господарську діяльність з постачання теплової енергії та індивідуальним і колективним споживачем, який отримує або має намір отримати послугу з постачання теплової енергії, та визначають вимоги до якості послуги, одиниці вимірювання обсягу спожитої споживачем теплової енергії, порядок оплати.

7.11. Згідно з пунктом 38 Правил надання послуги з постачання теплової енергії споживач не звільняється від оплати послуги у частині відшкодування витрат за частину обсягу теплової енергії на задоволення загальнобудинкових потреб на опалення, який складається з обсягу теплової енергії на опалення місць загального користування і допоміжних приміщень будинку та обсягу теплової енергії на забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення та гарячого водопостачання (за наявності циркуляції), у разі відключення (відокремлення) його квартири або нежитлового приміщення від мереж (систем) централізованого опалення (теплопостачання).

7.12. Методикою розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженою наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 22.11.2018 №315, встановлено порядок розподілу між споживачами спожитих у будівлі/будинку послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання (далі - комунальні послуги), обсяг споживання яких визначений за допомогою вузла (вузлів) комерційного обліку або розрахунково у разі його (їх) відсутності, тимчасового виходу з ладу або втрати, та послуги з централізованого водовідведення, обсяг споживання якої визначається відповідно до обсягу споживання інших комунальних послуг (пункт 1 розділу 1 Методики).

7.13. У розділі 1 Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг визначено:

п.2 - загальнобудинкові потреби на опалення - витрати на опалення місць загального користування та допоміжних приміщень, функціонування внутрішньобудинкових систем опалення будівлі/будинку, без врахування обсягу теплової енергії, витраченої на функціонування внутрішньобудинкової системи гарячого водопостачання, та обсягу теплової енергії, який надходить від ділянок транзитних трубопроводів до приміщень з індивідуальним опаленням та/або окремих приміщень з транзитними мережами опалення;

п. 3 - розподіл обсягів спожитих у будівлі/будинку комунальних послуг здійснюється між споживачами для житлових та нежитлових приміщень (в тому числі приміщень з індивідуальним опаленням, вбудованих, вбудовано-прибудованих або прибудованих приміщень, а також приміщень, які обладнані окремим входом), які є самостійними об`єктами нерухомого майна, не є самостійними об`єктами нерухомого майна, але перебувають у користуванні різних споживачів відповідних комунальних послуг, та власниками майнових прав на об`єкти нерухомого майна у завершеній будівництвом будівлі, право власності на які не зареєстровано.

Згідно з пунктом 12 розділу IV Методики, обсяг теплової енергії, витрачений на загальнобудинкові потреби опалення будівлі/будинку, розподіляється між усіма власниками (співвласниками) приміщень будівлі/будинку (включаючи приміщення з індивідуальним опаленням та окремі приміщення з транзитними мережами опалення) пропорційно до загальних/опалюваних площ/об`ємів їх житлових/нежитлових приміщень.

Визначення обсягу теплової енергії, витраченої на опалення МЗК та допоміжних приміщень (QМЗК), здійснюється відповідно до розділу III цієї Методики. Розподіл цього обсягу здійснюється серед споживачів за категоріями приміщень згідно з додатком 1 до цієї Методики пропорційно до їх загальних/опалюваних площ/об`ємів.

7.14. Відповідно до п. 27 індивідуального договору про надання послуги з постачання теплової енергії від 01.10.2022 №ПТ-168 споживач вносить однією сумою плату виконавцю, яка складається з плати за послугу, визначеної відповідно до Правил надання послуги з постачання теплової енергії, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. №830 (Офіційний вісник України. 2019 р, №71, ст. 2507) - у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2021 р. №1022, та Методики розподілу, що розраховується, виходячи з розміру затвердженого уповноваженим органом тарифу та обсягу її споживання; плати за абонентське обслуговування у розмірі, визначеному виконавцем, але не вище граничного розміру, визначеного Кабінетом Міністрів України, інформація про яку розміщується на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування та/або на веб-сайті виконавця https://smila- rada.gov.ua/content/nakaz-vid-21102021-no-242.

7.15. Виконавець формує та надає рахунок на оплату спожитої послуги споживачу не пізніше ніж за десять днів до граничного строку внесення плати за спожиту послугу разом з актом наданих послуг. Рахунок надається на паперовому носії. На вимогу або за згодою споживача рахунок може надаватися в електронній формі, у тому числі за допомогою доступу до електронних систем обліку розрахунків споживачів (п. 30 договору).

7.16. Споживач зобов`язаний, зокрема оплачувати спожиту послугу за ціною/тарифом, встановленими відповідно до законодавства, а також вносити плату за абонентське обслуговування у строки, встановлені цим договором у строки, встановлені цим договором (пункт 37 договору).

7.17. Позивач відповідно до показань двох лічильників пропорційно площі приміщення відповідача здійснив розрахунок теплової енергії за вирахуванням кількості спожитих Гкал на загальнобудинкові потреби опалення, але не менше середньо питомого споживання теплової енергії по даному будинку на підставі Методики, затвердженої наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 22.11.2018 №315, у редакції наказу Міністерства розвитку громад та територій України від 28.12.2021 №358.

7.18. Відповідно до умов договору розподіл обсягу теплової енергії, спожитої в будинку, здійснює виконавець.

7.19. Споживач вносить однією сумою плату виконавцю, яка складається з плати за послугу з постачання теплової енергії, що розраховується виходячи з розміру, затвердженого уповноваженим органом тарифу та обсягу її споживання та плати за абонентське обслуговування в розмірі.

7.20. Розрахунковим періодом для оплати обсягу спожитої послуги є календарний місяць.

7.21. Плата за абонентське обслуговування нараховується щомісяця.

7.22. Споживач здійснює оплату за цим договором щомісяця не пізніше 20-го числа місяця, що настає за розрахунковим періодом, що є граничним строком внесення плати за спожиту послугу.

7.23. Позивач надав відповідачу послуги з постачання теплової енергії за період з жовтня 2022 року по грудень 2023 року та виставив відповідачу рахунки на оплату вартості наданих ним послуг.

7.24. Відповідач за спожиту теплову енергію та за абонентське обслуговування не сплатив.

7.25. Борг відповідача перед позивачем становить 43048,82 грн за теплову енергію, 193,05 грн за абонентське обслуговування.

7.26. Твердження відповідача про відсутність підстав для сплати коштів за спожиту теплову енергію та абонентське обслуговування через нікчемність договору про постачання теплової енергії суд визнає необґрунтованими з огляду на фактичне споживання відповідачем теплової енергії відповідно до укладеного сторонами договору від 01.10.2022 №ПТ-168, який є чинним, не розірваний сторонами та не визнаний судом недійсним. Недійсність укладеного сторонами договору законом не встановлена.

7.27. Нежитлове приміщення, яке орендує відповідач, не є відокремленим від житлового будинку, у якому воно розташоване. Система теплопостачання нежитлового приміщення відповідача приєднана до внутрішньобудинкової системи багатоквартирного будинку між загальнобудинковим лічильником теплової енергії та зовнішньою поверхнею стіни багатоквартирного будинку.

7.28. Відповідно до умов укладеного сторонами договору обсяг спожитої споживачем послуги визначається як частина обсягу теплової енергії, спожитої у будинку, визначена та розподілена згідно з вимогами Закону України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання", та складається з: обсягу теплової енергії на опалення приміщення споживача; частини обсягу теплової енергії на задоволення загальнобудинкових потреб на опалення, який складається з обсягу теплової енергії на опалення місць загального користування та допоміжних приміщень будинку; обсягу теплової енергії на забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення.

7.29. Відповідно до частини 6 статті 25 Закону України "Про теплопостачання", у разі відмови споживача оплачувати споживання теплової енергії заборгованість стягується в судовому порядку.

7.30. Однією з основоположних засад цивільного законодавства є добросовісність. Дії учасників цивільних правовідносин мають бути добросовісними, відповідати певному стандарту поведінки, що характеризується чесністю, відкритістю і повагою інтересів іншої сторони договору або відповідного правовідношення. Учасники цивільних відносин при здійсненні своїх прав зобов`язані діяти добросовісно, утримуватися від дій, які могли б порушити права інших осіб.

7.31. Договір є обов`язковим для виконання сторонами.

7.32. Порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

7.33. Однією із загальних засад цивільного законодавства є судовий захист цивільного права та інтересу. Кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожний суб`єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів.

7.34. Передумовою для захисту прав та охоронюваних законом інтересів особи є наявність такого права або інтересу та порушення або оспорювання їх іншою особою (іншими особами).

7.35. Невиконання відповідачам свого обов`язку у зобов`язанні порушує право позивача на належне виконання зобов`язаною стороною свого обов`язку у зобов`язанні зі сплати за поставлену теплову енергію та абонентське обслуговування.

7.36. Вимогу позивача про стягнення з відповідача заборгованості у розмірі 43241,87 грн, зокрема 43048,82 грн за послуги з постачання теплової енергії та 193,05 грн за абонентське обслуговування за період з жовтня 2022 року по грудень 2023 року включно суд визнає обґрунтованою, спосіб захисту обраний позивачем є належний та ефективний, та доходить висновку про наявність підстав для задоволення позову у цій частині.

7.37. За прострочення виконання грошового зобов`язання позивач нарахував та просив суд стягнути з відповідача 1229,40 грн інфляційних втрат та 1004,99 грн 3% річних за період з 01.10.2022 по 31.12.2023.

7.38. Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

7.39. Відповідно до п. 31 індивідуального договору про надання послуги з постачання теплової енергії споживач здійснює оплату за цим договором щомісяця не пізніше 20-го числа місяця, що настає за розрахунковим періодом, що є граничним строком внесення плати за спожиту послугу.

7.40. За спожиту теплову енергію у жовтні 2022 року відповідач повинен був сплатити до 20.11.2022 на підставі акту надання послуг від 31.10.2022 №1783.

7.41. Статтею 625 Цивільного кодексу України визначені загальні правила відповідальності за порушення будь-якого грошового зобов`язання незалежно від підстав його виникнення. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням установленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлено договором або законом.

7.42. Прострочення виконання грошового зобов`язання настало у відповідача з 21.11.2022.

7.43. За змістом статей 524, 533 - 535 і 625 Цивільного кодексу України грошовим є зобов`язання, виражене у грошових одиницях (національній валюті України чи у грошовому еквіваленті зобов`язання, вираженого в іноземній валюті), що передбачає обов`язок боржника сплатити гроші на користь кредитора, який має право вимагати від боржника виконання цього обов`язку.

7.44. Грошовим є будь-яке зобов`язання, в якому праву кредитора вимагати від боржника виконання певних дій кореспондує обов`язок боржника сплатити гроші на користь кредитора.

7.45. На суму 43241,87 грн заборгованості за спожиту теплову енергію за період з жовтня 2022 року по грудень 2023 року включно позивач нарахував відповідачу інфляційні втрати та 3 % річних.

7.46. Розмір інфляційних втрат за період з 01.12.2022 по 31.12.2023 включно за прострочення виконання грошового зобов`язання становить 1229,40 грн (а.с. 40) (0,97 грн за період з 01.12.2022 по 31.12.2022 (16,61 грн (сума боргу) х 1,05819 - 16,61) + 328,92 грн за період з 01.01.2023 по 31.12.2023 (6469,74 грн (сума боргу) х 1.05084 - 6469,74) + 452,84 грн за період з 01.02.2023 по 31.12.2023 (10655,07 грн (сума боргу) х 1.0425 - 10655,07) + 246,68 грн за період з 01.03.2023 по 31.12.2023 (6997,91 грн (сума боргу) х 1.003525 - 6997,91) +116,90 грн за період з 01.04.2023 по 31.12.2023 (5859,59 грн (сума боргу) х 1.01995 - 5859,59) +81,57 грн за період з 01.05.2023 по 31.12.2023 (4551,73 грн (сума боргу) х 1.01792 - 4551,73) + 0,21 грн за період з 01.06.2023 по 31.12.2023 (16,61 грн (сума боргу) х 1.0012850 - 16,61) + 0,08 грн за період з 01.07.2023 по 31.12.2023 (16,61 грн (сума боргу) х 1.00481 - 16,61) + 0,18 грн за період з 01.08.2023 по 31.12.2023 (16,61 грн (сума боргу) х 1.01088 - 16,61) + 0,42 грн за період з 01.09.2023 по 31.12.2023 (16,61 грн (сума боргу) х 1.02523 - 16,61) +0,33 грн за період з 01.10.2023 по 31.12.2023 (16,61 грн (сума боргу) х 1.02013 - 16,61) + 0,20 грн за період з 01.11.2023 по 31.12.2023 (16,61 грн (сума боргу) х 1.01204 - 16,61) + 0,10 грн за період з 01.12.2023 по 31.12.2023 (14,52 грн (сума боргу) х 1.0070 - 14,52).

7.47. Розмір 3 % річних за період з 21.11.2022 по 26.01.2024 за прострочення виконання грошового зобов`язання становить 1004,99 грн (а.с. 40) (0,59 грн за період з 21.11.2022 по 26.01.2024 (16,61 грн (сума боргу) х 3 % x 432 : 365 : 100) + 5,36 грн за період з 21.12.2022 по 30.12.2022 (1619,57 грн (сума боргу) х 3 % x 10 : 365 : 100) + 208,45 грн за період з 31.12.2022 по 26.01.2024 (6469,74 грн (сума боргу) х 3 % x 392 : 365 : 100) + 324,91 грн за період з 21.01.2023 по 26.01.2024 (10655,07 грн (сума боргу) х 3 % x 371 : 365 : 100)+ 195,56 грн за період з 21.02.2023 по 26.01.2024 (6997,91 грн (сума боргу) х 3 % x 340 : 365 : 100)+ 150,26 грн за період з 21.03.2023 по 26.01.2024 (5859,59 грн (сума боргу) х 3 % x 312 : 365 : 100)+ 105,13 грн за період з 21.04.2023 по 26.01.2024 (4551,73 грн (сума боргу) х 3 % x 281 : 365 : 100) + 0,34 грн за період з 21.05.2023 по 26.01.2024 (16,61 грн (сума боргу) х 3 % x 251 : 365 : 100) + 0,30 грн за період з 21.06.2023 по 26.01.2024 (16,61 грн (сума боргу) х 3 % x 220 : 365 : 100) + 0,26 грн за період з 21.07.2023 по 26.01.2024 (16,61 грн (сума боргу) х 3 % x 190 : 365 : 100) + 0,22 грн за період з 21.08.2023 по 26.01.2024 (16,61 грн (сума боргу) х 3 % x 159 : 365 : 100) + 0,17 грн за період з 21.09.2023 по 26.01.2024 (16,61 грн (сума боргу) х 3 % x 128 : 365 : 100) + 0,13 грн за період з 21.10.2023 по 26.01.2024 (16,61 грн (сума боргу) х 3 % x 98 : 365 : 100) + 0,08 грн за період з 21.11.2023 по 26.01.2024 (14,52 грн (сума боргу) х 3 % x 67 : 365 : 100)+ 10,75 грн за період з 21.12.2023 по 26.01.2024 (3534,16 грн (сума боргу) х 3 % x 37 : 365 : 100)+ 2,49 грн за період з 21.01.2022 по 26.01.2024 (5042,88 грн (сума боргу) х 3 % x 6 : 366 : 100).

7.48. Перевіривши розрахунок позивача щодо нарахування 3% річних та інфляційних втрат, суд дійшов висновку про його відповідність періоду нарахування та сумі боргу, а методика нарахування відповідає висновку щодо застосування статті 625 ЦК України, викладеному у постанові Об`єднаної палати Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 26.06.2020 у справі №905/21/19.

7.49. За прострочення виконання грошового зобов`язання відповідач за період з 21.11.2022 по 26.01.2024 включно повинен сплатити позивачу 1229,40 грн інфляційних втрат та 1004,99 грн 3% річних.

7.50. Вимогу позивача про стягнення з відповідача 1229,40 грн інфляційних втрат та 1004,99 грн 3% річних, суд визнає обґрунтованою, спосіб захисту обраний позивачем є належним та ефективним та доходить висновку про наявність підстав для задоволення позову у цій частині.

7.51. Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

7.52. Відповідно до пункту 41 індивідуального договору про надання послуги з постачання теплової енергії у разі несвоєчасного здійснення платежів споживач зобов`язаний сплатити пеню в розмірі не більше 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу. Нарахування пені починається з першого робочого дня, що настає за останнім днем граничного строку внесення плати за послугу. Пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії та/або наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтвердженої належним чином.

7.53. Відповідно до частини 2 статті 193 Господарського кодексу України, порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

7.54. Учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором (стаття 216 Господарського кодексу України).

7.55. У разі порушення зобов`язання настають наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки (стаття 611 Цивільного кодексу України).

7.56. Штрафні санкції за порушення грошових зобов`язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором (частина 6 статті 231 Господарського кодексу України).

7.57. Відповідно до статті 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

7.58. Звертаючись із позовом, позивач нарахував та просив суд стягнути з відповідача 630,70 грн пені у розмірі 0,01 % від суми заборгованості за кожен день прострочення за період з 26.01.2023 по 26.01.2024 включно на підставі п. 41 індивідуального договору про надання послуги з постачання теплової енергії.

7.59. Розмір нарахованої пені за кожен період прострочення становить: 0,08 грн за період з 27.01.2023 по 16.03.2023 за 49 днів (16,61 (сума боргу) x 0.01 x 49 днів (прострочення): 100); 0,07 грн за період з 17.03.2023 по 27.04.2023 за 42 дні (16,61 (сума боргу) x 0.01 x 42 днів (прострочення) : 100); 0,04 грн за період з 28.04.2023 по 20.05.2023 за 23 дні (16,61 грн x 0,01 : x 23 дні (прострочення) : 100); 6,52 грн за період з 21.12.2022 по 30.12.2022 за 10 днів (6519,57 (сума боргу) x 0,01 x 10 днів (прострочення) : 100); 0,65 грн за 26.01.2023 за 1 день (6469,74 (сума боргу) x 0,01 x 1 день (прострочення) : 100); 31,70 грн за період з 27.01.2023 по 16.03.2023 за 49 днів (6469,74 (сума боргу) x 0,01 x 49 днів (прострочення) : 100); 27,17 грн за період з 17.03.2023 по 27.04.2023 за 42 дні (6469,74 (сума боргу) x 0,01 x 42 дні (прострочення) : 100); 31,70 грн за період з 28.04.2023 по 15.06.2023 за 49 днів (6469,74 (сума боргу) x 0,01 x 49 днів (прострочення) : 100); 9,70 грн за період з 16.06.2023 по 30.06.2023 за 15 днів (6469,74 (сума боргу) x 0,01 x 15 днів (прострочення) : 100); 1,07 грн за 26.01.2023 за 1 день (10655,07 (сума боргу) x 0,01 x 1 день (прострочення) : 100); 52,21 грн за період з 27.01.2023 по 16.03.2023 за 49 днів (10655,07 (сума боргу) x 0,01 x 49 днів (прострочення) : 100); 44,75 грн за період з 17.03.2023 по 27.04.2023 за 42 днів (10655,07 (сума боргу) x 0,01 x 42 дні (прострочення) : 100); 52,21 грн за період з 28.04.2023 по 15.06.2023 за 49 днів (10655,07 (сума боргу) x 0,01 x 49 днів (прострочення) : 100); 37,29 грн за період з 16.06.2023 по 20.07.2023 за 35 днів (10655,07 (сума боргу) x 0,01 x 35 днів (прострочення) : 100); 16,79 грн за період з 21.02.2023 по 16.03.2023 за 24 дні (6997,91 (сума боргу) x 0,01 x 24 дні (прострочення) : 100); 29,39 грн за період з 17.03.2023 по 27.04.2023 за 42 днів (6997,91 (сума боргу) x 0,01 x 42 дні (прострочення) : 100); 34,29 грн за період з 28.04.2023 по 15.06.2023 за 49 днів (6997,91 (сума боргу) x 0,01 x 49 дні (прострочення) : 100) + 29,39 грн за період з 16.06.2023 по 27.07.2023 за 42 дні (6997,91 (сума боргу) x 0,01 x 42 дні (прострочення) : 100); 16,79 грн за період з 28.07.2023 по 20.08.2023 за 24 дні (6997,91 (сума боргу) x 0,01 x 24 дні (прострочення) : 100); 22,27 грн за період з 21.03.2023 по 27.04.2023 за 38 днів (5859,59 (сума боргу) x 0,01 x 38 дні (прострочення) : 100); 28,71 грн за період з 28.04.2023 по 15.06.2023 за 49 днів (5859,59 (сума боргу) x 0,01 x 49 днів (прострочення) : 100); 24,61 грн за період з 16.06.2023 по 27.07.2023 за 42 дні (6997,91 (сума боргу) x 0,01 x 42 дні (прострочення) : 100); 28,71 грн за період з 28.07.2023 по 14.09.2023 за 49 днів (5859,59 (сума боргу) x 0,01 x 49 днів (прострочення) : 100); 3,52 грн за період з 15.09.2023 по 20.09.2023 за 6 днів (5859,59 (сума боргу) x 0,01 x 6 дні (прострочення) : 100); 3,19 грн за період з 21.04.2023 по 27.04.2023 за 7 днів (4551,73 (сума боргу) x 0,01 x 7 днів (прострочення) : 100); 22,30 грн за період з 28.04.2023 по 15.06.2023 за 49 днів (4551,73 (сума боргу) x 0,01 x 49 днів (прострочення) : 100); 19,12 грн за період з 16.06.2023 по 27.07.2023 за 42 дні (4551,73 (сума боргу) x 0,01 x 42 дні (прострочення) : 100); 22,30 грн за період з 28.07.2023 по 14.09.2023 за 49 днів (4551,73 (сума боргу) x 0,01 x 49 днів (прострочення) : 100); 16,39 грн за період з 15.09.2023 по 20.10.2023 за 36 днів (4551,73 (сума боргу) x 0,01 x 36 днів (прострочення) : 100); 0,04 грн за період з 21.05.2023 по 15.06.2023 за 26 днів (16,61 (сума боргу) x 0.01 x 26 днів (прострочення): 100); 0,07 грн за період з 16.06.2023 по 27.07.2023 за 42 дні (16,61 (сума боргу) x 0.01 x 42 днів (прострочення) : 100); 0,08 грн за період з 28.07.2023 по 14.09.2023 за 49 днів (16,61 грн x 0,01 : x 49 днів (прострочення) : 100); 0,07 грн за період з 15.09.2023 по 26.10.2023 за 42 дні (16,61 (сума боргу) x 0.01 x 42 дні (прострочення): 100); 0,04 грн за період з 27.10.2023 по 20.11.2023 за 25 днів (16,61 (сума боргу) x 0.01 x 25 днів (прострочення) : 100); 0,06 грн за період з 21.06.2023 по 27.07.2023 за 37 днів (16,61 грн x 0,01 : x 37 днів (прострочення) : 100); 0,08 за період з 28.07.2023 по 14.09.2023 за 49 днів (16,61 (сума боргу) x 0.01 x 49 днів (прострочення): 100); 0,07 грн за період з 15.09.2023 по 26.10.2023 за 42 дні (16,61 (сума боргу) x 0.01 x 42 дні (прострочення) : 100); 0,08 грн за період з 27.10.2023 по 14.12.2023 за 49 днів (16,61 грн x 0,01 : x 49 днів (прострочення) : 100); 0,01 грн за період з 15.12.2023 по 20.12.2023 за 6 днів (16,61 (сума боргу) x 0.01 x 6 днів (прострочення): 100); 0,01 грн за період з 21.07.2023 по 27.07.2023 за 7 днів (16,61 (сума боргу) x 0.01 x 7 днів (прострочення) : 100); 0,08 грн за період з 28.07.2023 по 14.09.2023 за 49 днів (16,61 грн x 0,01 : x 49 дні (прострочення) : 100); 0,07 грн за період з 15.09.2023 по 26.10.2023 за 42 дні (16,61 (сума боргу) x 0.01 x 42 дні (прострочення): 100); 0,08 грн за період з 27.10.2023 по 14.12.2023 за 49 днів (16,61 (сума боргу) x 0.01 x 49 днів (прострочення) : 100); 0,03 грн за період з 15.12.2023 по 31.12.2023 за 17 днів (16,61 грн x 0,01 : x 17 днів (прострочення) : 100); 0,03 грн за період з 01.01.2024 по 20.01.2024 за 20 днів (16,61 грн x 0,01 : x 20 днів (прострочення) : 100); 0,04 грн за період з 21.08.2023 по 14.09.2023 за 25 днів (16,61 грн x 0,01 : x 25 днів (прострочення) : 100) + 0,07 грн за період з 15.09.2023 по 26.10.2023 за 42 дні (16,61 (сума боргу) x 0.01 x 42 дні (прострочення): 100); 0,08 грн за період з 27.10.2023 по 14.12.2023 за 49 днів (16,61 (сума боргу) x 0.01 x 49 днів (прострочення) : 100); 0,03 грн за період з 15.12.2023 по 31.12.2023 за 17 днів (16,61 грн x 0,01 : x 17 днів (прострочення) : 100); 0,04 грн за період з 01.01.2024 по 26.01.2024 за 26 днів (16,61 грн x 0,01 : x 26 днів (прострочення) : 100); 0,06 грн за період з 21.09.2023 по 26.10.2023 за 36 днів (16,61 грн x 0,01 : x 36 днів (прострочення) : 100); 0,08 грн за період з 27.10.2023 по 14.12.2023 за 49 днів (16,61 (сума боргу) x 0.01 x 49 днів (прострочення) : 100); 0,03 грн за період з 15.12.2023 по 31.12.2023 за 17 днів (16,61 грн x 0,01 : x 17 днів (прострочення) : 100) + 0,04 грн за період з 01.01.2024 по 26.01.2024 за 26 днів (16,61 грн x 0,01 : x 26 днів (прострочення) : 100); 0,01 грн за період з 21.10.2023 по 26.10.2023 за 6 днів (16,61 (сума боргу) x 0.01 x 6 днів (прострочення): 100); 0,08 грн за період з 27.10.2023 по 14.12.2023 за 49 днів (16,61 (сума боргу) x 0.01 x 49 днів (прострочення) : 100); 0,03 грн за період з 15.12.2023 по 31.12.2023 за 17 днів (16,61 грн x 0,01 : x 17 днів (прострочення) : 100); 0,04 грн за період з 01.01.2024 по 26.01.2024 за 26 днів (16,61 грн x 0,01 : x 26 днів (прострочення) : 100); 0,03 грн за період з 21.11.2023 по 14.12.2023 за 24 дні (16,61 (сума боргу) x 0.01 x 24 дні (прострочення) : 100); 0,02 грн за період з 15.12.2023 по 31.12.2023 за 17 днів (16,61 грн x 0,01 : x 17 днів (прострочення) : 100); 0,04 грн за період з 01.01.2024 по 26.01.2024 за 26 днів (16,61 грн x 0,01 : x 26 днів (прострочення) : 100); 3,89 грн за період з 21.12.2023 по 31.12.2023 за 11 днів (3534,16 грн x 0,01 : x 11 днів (прострочення) : 100); 9,19 грн за період з 01.01.2024 по 26.01.2024 за 26 днів (3534,16 грн x 0,01 : x 26 днів (прострочення) : 100); 3,03 грн за період з 21.01.2024 по 26.01.2024 за 6 днів (5042,88 грн x 0,01 : x 6 днів (прострочення) : 100).

7.60. Перевіривши розрахунок пені, суд дійшов висновку, що позивач виконав розрахунок правильно з урахуванням п. 41 індивідуального договору про надання послуги з постачання теплової енергії, періоду прострочення та розміру боргу.

7.61. Вимогу позивача про стягнення з відповідача 630,70 грн пені за період з 27.01.2023 по 26.01.2024 суд визнає обґрунтованою, спосіб захисту обраний позивачем є належним та ефективним, та доходить висновку про наявність підстав для задоволення позову у цій частині.

8. Розподіл судових витрат.

8.1. Відповідно до частини першої статті 123 Господарського процесуального кодексу України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

8.2. У позові позивач просить стягнути з відповідача на його користь понесені витрати на сплату судового збору у розмірі 3028,00 грн.

8.3. За подання позовної заяви до суду позивач сплатив судовий збір у розмірі 3028,00 грн на підставі платіжної інструкції від 24.01.2024 №8897 (а. с. 5).

8.4. Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України, судовий збір покладається, зокрема, у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

8.5. Оскільки позовні вимоги позивача задоволено повністю судовий збір у розмірі 3028,00 грн, сплачений позивачем за подання позовної заяви, суд покладає на відповідача.

Керуючись статтями 129, 233, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Фізичної особи-підприємця Редчиць Валентини Миколаївни (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , адреса місцезнаходження: АДРЕСА_3 ) на користь Комунального підприємства "Смілакомунтеплоенерго" (ідентифікаційний код 33648312, адреса місцезнаходження: 20701, Черкаська область, м. Сміла, вул. В`ячеслава Чорновола, 72-а) 43241,87 грн (сорок три тисячі двісті сорок одну гривню 87 копійок) боргу, 1004,99 грн (тисячу чотири гривні 99 копійок) 3% річних, 1229,40 грн (тисячу двісті двадцять дев`ять гривень 40 копійок) інфляційних нарахувань, 630,70 грн (шістсот тридцять гривень 70 копійок) пені, 3028,00 грн (три тисячі двадцять вісім гривень 00 копійок) витрат зі сплати судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення суду, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду протягом двадцяти днів з дня складення повного рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Північного апеляційного господарського суду.

Повне рішення складене 29.03.2024.

Суддя А.І. Гладун

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118035198
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 46106,96 грн

Судовий реєстр по справі —925/128/24

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Шапран В.В.

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Шапран В.В.

Рішення від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А. І.

Рішення від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А. І.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А. І.

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А. І.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А. І.

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні