Рішення
від 01.04.2024 по справі 274/397/24
БЕРДИЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 274/397/24

Провадження № 2/0274/537/24

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

"01" квітня 2024 р. м. Бердичів

БЕРДИЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

в складі: головуючого судді Хуторної І.Ю.,

за участю секретаря судового засідання Дерманської О.В.,

розглянувши у судовому засіданні цивільну справу за позовом Комунального підприємства"Бердичівтеплоенерго" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги з постачання теплової енергії, -

в с т а н о в и в :

15.01.2024 КП "Бердичівтеплоенерго" звернулось до суду з позовом, у якому просить стягнути з ОСОБА_1 заборгованість за постачання теплової енергії у розмірі 60 640, 62 грн та витрати по сплаті судового збору.

Короткий виклад позиції позивача, заперечень відповідача

Позовні вимоги КП "Бердичівтеплоенерго" обґрунтовані тим, що КП «Бердичівтеплоенерго» надає послуги з теплопостачання у м. Бердичеві.

ОСОБА_1 є споживачем послуг з постачання теплової енергії, оскільки він є власником квартири за адресою: АДРЕСА_1 .

За період з 01.03.2013 до 30.11.2023 відповідач невчасно здійснював оплату за отримані послуги з постачання теплової енергії. Станом на 01.12.2023 виникла заборгованість у розмірі 60 640,62 грн.

Відзив на позовну заяву не надходив.

Заяви, клопотанні, інші процесуальні дії у справі

Ухвалою судді від 31.01.2024 справу прийнято до розгляду та відкрито провадження.

Сторони в судове засідання не з`явились.

Представник позивача Коломієць Ю. до суду спрямувала заяву, в якій позовні вимоги підтримала у повному обсязі, просить розглянути справу без її участі, надала згоду на ухвалення рішення при заочному розгляді.

Відповідач про час і місце слухання справи повідомлений належним чином, за адресою зареєстрованого місця проживання відповідно до п. 4 ч. 8 ст. 128 ЦПК України.

У зв`язку із неявкою в судове засідання учасників справи, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального пристрою не здійснювалося.

Судом, відповідно до статті 280 ЦПК України ухвалено проводити заочний розгляд справи.

Фактичні обставини, встановлені судом

Судом встановлено,що відповідачє власникомквартири АДРЕСА_2 на підставі договору купівлі-продажу від 05.02.1998, р.№ 474, що підтверджується Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна від 22.11.2023 та копією повідомлення КП "Бердичівське МБТІ" Житомирскої обласної ради від 29.11.2023 (а.с. 7, 8).

Відповідно до довідки від 15.01.2024, виданої КП «Бердичівтеплоенерго» станом на 15.01.2024 дане підприємство постачає теплову енергію до будинку за адресою: АДРЕСА_3 (а.с. 16).

Відповідно до розрахунку заборгованості за адресою: АДРЕСА_1 , особовий рахунок № НОМЕР_1 , відкритий на ім`я ОСОБА_1 . За період з березня 2013 року до листопада 2023 року сума боргу складає 60 640, 62 грн (а.с. 6).

14.07.2017 у спецвипуску газети «РІО-БЕРДИЧІВ» опублікований у новій редакції Договір про надання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води (а.с. 10-12).

Типовий індивідуальний договір про надання послуг із постачання теплової енергії від 23.10.2021 опубліковано на офіційному сайті КП «Бердичівтеплоенерго» (а.с. 13-15).

Норми права, застосовані судом

Відповідно до п.п. 6, 13 ч.1 ст.1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач - фізична чи юридична особа, яка отримує або має намір отримати житлово-комунальну послугу; індивідуальний споживач - фізична або юридична особа, яка є власником (співвласником) нерухомого майна, або за згодою власника інша особа, яка користується об`єктом нерухомого майна і отримує житлово-комунальну послугу для власних потреб та з якою або від імені якої укладено відповідний договір про надання житлово-комунальної послуги.

Комунальні послуги - це послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами ( ст. 5 Закону України "Про житлово-комунальні послуги").

Згідно ч. 7 ст. 21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», послуга з постачання теплової енергії надається згідно з умовами договору, що укладається з урахуванням особливостей, визначених цим Законом, та вимогами правил надання послуг з постачання теплової енергії, що затверджуються Кабінетом Міністрів України, якщо інше не передбачено законом.

Пунктом 1 ч. 2 ст. 7 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" споживач зобов`язаний укладати договори про надання житлово-комунальних послуг у порядку і випадках, визначених законом.

У частині 5 ст. 13 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" зазначено, що у разі якщо співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали з виконавцем комунальної послуги відповідний договір (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і послуг з постачання та розподілу електричної енергії), з ними укладається індивідуальний договір про надання комунальної послуги, що є публічним договором приєднання.

Такі договори вважаються укладеними, якщо протягом 30 днів з дня опублікування тексту договору на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування та/або на веб-сайті виконавця послуги співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали відповідний договір з виконавцем комунальної послуги. При цьому розміщується повідомлення про місце опублікування тексту договору у загальнодоступних місцях на інформаційних стендах та/або рахунках на оплату послуг.

Крім того, відповідно до статті 19 Закону України «Про теплопостачання» споживач повинен щомісячно здійснювати оплату теплопостачальній організації за фактично отриману теплову енергію.

Пунктом 13 Правил надання послуги з постачання теплової енергії, затверджених Постанови КМУ № 830 від 21 серпня 2019 року визначено, що індивідуальний договір вважається укладеним із споживачем, якщо протягом 30 днів з дня опублікування тексту договору на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування та/або на веб-сайті виконавця співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали відповідний договір з виконавцем. Фактом приєднання споживача до умов індивідуального договору (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які свідчать про його бажання укласти договір, зокрема надання виконавцю підписаної заяви-приєднання, сплата рахунка за надані послуги, факт отримання послуги.

Відповідно до ст. ст. 1, 19 Закону України "Про теплопостачання" теплова енергія - товарна продукція, що виробляється на об`єктах сфери теплопостачання для опалення, підігріву питної води, інших господарських і технологічних потреб споживачів, призначена для купівлі-продажу. Вироблена теплова енергія постачається споживачу згідно з договором купівлі-продажу. Споживач повинен щомісячно здійснювати оплату теплопостачальній організації за фактично отриману теплову енергію. Згідно Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживачі зобов`язані оплачувати житлово-комунальні послуги у строки встановлені договором або законом.

Приписами статті 25 цього Закону визначено, що теплогенеруюча, теплотранспортна та теплопостачальна організації мають право укладати договори купівлі-продажу теплової енергії із споживачами, водночас приписами статті 24 Закону встановлено, що своєчасне укладання договору з теплопостачальною організацією на постачання теплової енергії є основними обов`язками споживача теплової енергії.

У відповідності до ст. ст. 67, 68 ЖК України та Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення затверджених Постановою КМУ № 630 від 21.07.2005 року (чинної на момент надання послуг) споживач зобов`язаний оплачувати послуги в установленні строки. Плата за послуги вноситься не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим, плата за надані послуги вноситься споживачем відповідно до показань засобів обліку води і теплової енергії або затверджених нормативів (норм) споживання на підставі платіжного документа. Відповідно до п.40 Правил користування тепловою енергією затверджених постановою КМУ від 03.10.2007 р. № 1198 споживач теплової енергії зобов`язаний вчасно проводити розрахунки за спожиту теплову енергію та здійснювати інші платежі.

У відповідності до ст. ст. 525, 526, 530 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, при чому зобов`язання має виконуватися належним чином і у встановлений строк відповідно до умов договору.

Зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку ( ст. 509 ЦК України).

Висновки суду

Суд встановив, що між Комунальним підприємством "Бердичівтеплоенерго" та ОСОБА_1 виникли договірні правовідносини, з приводу надання відповідачу Комунальним підприємством «Бердичівтеплоенерго» житлово-комунальних послуг із постачання теплової енергії, за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідачем за період з березня 2013 року до листопада 2023 року не у повному обсязі вносилася плата за постачання теплової енергії та сума боргу за цей період складає 60 640, 62грн.

Розмір заборгованості доводиться розрахунком боргу, який не оспорений відповідачем.

За таких обставин, суд задовольняє позовні вимоги повністю та стягує із відповідача заборгованість за надані послуги із постачання теплової енергії у квартирі АДРЕСА_2 в розмірі 60 640, 62 грн.

Розподіл судових витрат

Відповідно до статті 141 ЦПК України сплачений позивачем судовий збір у розмірі 3028 гривні належить стягнути із відповідача на користь позивача.

Керуючись статтями 141, 259, 263, 265, 280-283 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов Комунального підприємства «Бердичівтеплоенерго» задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користьКомунального підприємства «Бердичівтеплоенерго» заборгованість за надані комунальні послуги з постачання теплової енергії у розмірі 60 640 гривень 62 копійки.

Стягнути з ОСОБА_1 на користьКомунального підприємства «Бердичівтеплоенерго» витрати по сплаті судового збору в розмірі 3028 гривень.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга.

Позивач має право оскаржити заочне рішення шляхом подання апеляційної скарги до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його складення.

Позивач, якому рішення не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його складення.

Відповідач, якому заочне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Відомості про учасників справи:

позивач: Комунальне підприємство «Бердичівтеплоенерго», адреса: 13312, Житомирська область, м. Бердичів, вул. Шевченка 23, код 32794899;

відповідач - ОСОБА_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Суддя І.Ю. Хуторна

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118035450
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за послуги з постачання теплової енергії

Судовий реєстр по справі —274/397/24

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Хуторна І. Ю.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Хуторна І. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні