Ухвала
від 29.03.2024 по справі 296/13049/23
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/13049/23

2-о/296/27/24

У Х В А Л А

Іменем України

29 березня 2024 рокум. Житомир

Корольовський районний суд м.Житомира у складі:

головуючого судді Драча Ю.І.,

присяжних Шелестюк С.М., Черних Ж.А.

за участю секретаря судового засідання Алексеєнко В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання представника заявника ОСОБА_1 про призначення судово-психіатричної експертизи, заявлене в межах розгляду цивільної справи за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Житомирської міської ради про визнання особи недієздатною та призначення опікуна

ВСТАНОВИВ:

В провадженні суду перебуває цивільна справа за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Житомирської міської ради про визнання особи недієздатною та призначення опікуна.

Представник заявника подав заяву про розгляд клопотання за його відсутності. Клопотання підтримує та просить задовольнити.

Відповідно до ч.1 ст.298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу» судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом у судовому засіданні, як це передбачено ст.ст. 103-105 ЦПК України.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про судову експертизу» виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз.

Як зазначається в п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 28 березня 1972 року №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання:

1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу;

2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Відповідно до п. 5 ч.1ст.252 ЦПК України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

З огляду на відсутність достатніх даних про психічний розлад здоров`я ОСОБА_3 , суд вважає обґрунтованим заявлене клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи.

Керуючись ст.ст.103-105, 252, 298, 259, 260, 353 ЦПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Призначити по справі судово-психіатричну експертизу, виконання якої доручити Житомирській обласній психіатричній лікарні № 1 (с. Зарічани, шосе Бердичівське,3, Житомирський район, Житомирська обл.).

На вирішення експерта поставити питання:

Чи хворіє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 психічною хворобою?

Чи здатна ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 в силу своєї психічної хвороби усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України.

Зобов`язати заявника ОСОБА_2 з`явитись у визначений експертом день та час разом з підекспертною особою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 для проведення експертного дослідження.

Провадження у справі зупинити на час проведення судово-психіатричної експертизи експертами Житомирської обласної психіатричної лікарні № 1

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Ю. І. Драч

Присяжні: Шелестюк С.М.

Ж.А. Черних

Дата ухвалення рішення29.03.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118035626
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —296/13049/23

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Драч Ю. І.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Драч Ю. І.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Драч Ю. І.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Драч Ю. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні