Ухвала
від 28.03.2024 по справі 372/5019/23
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/5019/23

Провадження № 2-п-9/24

У Х В А Л А

28 березня 2024 року Суддя Обухівського районного суду Київської області Сташків Т.Г., розглянувши заяву представника відповідача ОСОБА_1 ОСОБА_2 про перегляд заочного рішення у цивільній справі за позовом Приватного акціонерного товариства «Обухівське» до ОСОБА_1 про стягнення грошових коштів,

В С Т А Н О В И В :

У провадженні Обухівського районного суду Київської області перебувала цивільна справа №372/5019/23 за позовом Приватного акціонерного товариства «Обухівське» до ОСОБА_1 про стягнення грошових коштів.

Заочним рішенням суду від 31.01.2024 року позовні вимоги Приватного акціонерного товариства «Обухівське» задоволено частково, стягнуто з ОСОБА_1 на користь Приватного акціонерного товариства «Обухівське» кошти у розмірі 35 000 гривень грошової винагороди та 10 000 гривень штрафу, а також судовий збір у розмірі 2684 гривень.

07.03.2024 року до суду надійшла заява від представника відповідача ОСОБА_1 ОСОБА_2 про перегляд заочного рішення.

Відповідно до ст. 284 Цивільного процесуального кодексу України (надалі за текстом - ЦПК України), заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Згідно із вимогами ст. 285 ЦПК України, заява про перегляд заочного рішення повинна бути подана у письмовій формі. У заяві про перегляд заочного рішення повинно бути зазначено: 1) найменування суду, який ухвалив заочне рішення; 2) ім`я (найменування) відповідача або його представника, які подають заяву, їх місце проживання чи місцезнаходження, номер засобів зв`язку; 3) обставини, що свідчать про поважність причин неявки в судове засідання та (або) неповідомлення їх суду, а також причин неподання відзиву, і докази про це; 4) посилання на докази, якими відповідач обґрунтовує свої заперечення проти вимог позивача; 5) клопотання про перегляд заочного рішення; 6) перелік доданих до заяви матеріалів. Заява про перегляд заочного рішення підписується особою, яка її подає. До заяви про перегляд заочного рішення додаються її копії за кількістю учасників справи та копії всіх доданих до неї матеріалів. До заяви про перегляд заочного рішення, поданої представником відповідача, додається довіреність або інший документ, який підтверджує його повноваження. До заяви про перегляд заочного рішення додається документ про сплату судового збору, докази, на які посилається заявник. До неналежно оформленої заяви про перегляд заочного рішення застосовуються правила статті 185 цього Кодексу.

Заочне рішення, яке просить переглянути представник відповідача ухвалено 31.01.2024, а заяву про його перегляд представник відповідача подав до суду 07.03.2024, тобто з пропуском встановленого строку.

Водночас у вказаній заяві представник відповідача просить поновити пропущений строку на подання вказаної заяви, оскільки відповідач не отримав копію рішення суду.

Вивчивши матеріали заяви встановлено, що вона подана без додержання вимог, викладених у ст.ст. 175, 177 ЦПК України, а саме:

- не сплачено судовий збір за подання заяви про перегляд заочного рішення у сумі 605 грн. 60 коп. (відповідно до ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання фізичною особою до суду заяви по перегляд заочного рішення ставка судового збору - 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто 605 грн. 60 коп.).

Частиною 8 ст. 285 ЦПК України встановлено, що до неналежно оформленої заяви про перегляд заочного рішення застосовуються положення статті 185 цього Кодексу.

Згідно із ч. 1-3 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст. 175 і 177 ЦПК України, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

За таких обставин заява про перегляд заочного рішення підлягає залишенню без руху, а заявник у установлений судом строк повинен усунути зазначені недоліки, в іншому випадку заява буде вважатися неподаною і буде повернута заявнику.

Керуючись ст.ст. 185, 258, 260-261, 285 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В :

Клопотання про поновлення пропущеного строку на подання заяви про перегляд заочного рішення, - задовольнити.

Заяву представника відповідача ОСОБА_1 адвоката Клапчука Федора Петровича, про перегляд заочного рішення, - залишити без руху.

Копію ухвали направити заявнику.

Запропонувати заявнику протягом десяти днів з дня отримання цієї ухвали усунути недоліки заяви про перегляд заочного рішення шляхом надання до суду належним чином оформленого документу, що підтверджує оплату судового збору за подання до суду заяви про перегляд заочного рішення у сумі 605 грн. 60 коп..

Роз`яснити заявнику, що у випадку не усунення зазначених недоліків у встановлений строк, заява про перегляд заочного рішення вважатиметься неподаною і буде повернута заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя : Т.Г. Сташків

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118036273
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення грошових коштів

Судовий реєстр по справі —372/5019/23

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Сташків Т. Г.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Сташків Т. Г.

Рішення від 31.01.2024

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Сташків Т. Г.

Рішення від 31.01.2024

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Сташків Т. Г.

Ухвала від 17.11.2023

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Сташків Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні