Рішення
від 01.04.2024 по справі 752/2647/24
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/2647/24

Провадження № 2/752/3406/24

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

01 квітня 2024 року Голосіївський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді Хоменко В.С.

при секретарі Павлюх П.В.,

розглянувши в порядку спрощеного провадження без повідомлення сторін в приміщенні Голосіївського районного суду м. Києва цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Деміївська Слобода» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості зі сплати внесків на управління та утримання будинку та прибудинкової території, ремонтного та резервного фонду, фонду на проведення заходів з безпеки (охоронні заходи),-

ВСТАНОВИВ:

у січні 2024 року ОСББ «Деміївська Слобода» звернулося до суду із вказаним позовом, в якому просить стягнути із ОСОБА_1 на його користь заборгованість за утримання будинку та прибудинкової території, ремонтного та резервного фонду, фонду на проведення заходів з безпеки (охоронні заходи) у розмірі 42 917,90 грн; інфляційне збільшення у розмірі 5 775,11 грн; три проценти річних у розмірі 1 743,87 грн; судовий збір у розмірі 3 028,00 грн, а також 5 000,00 грн витрат на правничу допомогу.

Свої вимоги мотивувало тим, що відповідач ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1 .

22.06.2016 року співвласниками будинку на АДРЕСА_2 , створено ОСББ «Деміївська Слобода», а 20.07.2016 року - проведено державну реєстрацію об`єднання.

11.04.2020 року протоколом зборів співвласників другої черги будинку на АДРЕСА_2 , прийнято рішення передати усі функції з управління другою чергою багатоквартирного будинку АДРЕСА_2 , з 01.07.2020 року ОСББ «Деміївська Слобода».

Протоколом від 11.04.2020 року зборів співвласників другої черги будинку на АДРЕСА_2 , прийнято рішення затверджено розмір внеску на управління та утримання будинку та прибудинкової території для власників 2-ї черги у розмірі 8,171 грн. за один кв. м щомісячно та орієнтовний кошторис витрат на 2020-2021 роки.

Також вирішено створити фонд на проведення заходів з безпеки (охоронні заходи) житлового фонду. Встановлено щомісячний внесок до фонду на заходи безпеки у розмірі 149,00 грн з однієї квартири.

Встановлено строк оплати внеску - до 20 числа наступного за розрахунковим місяцем.

Протоколом загальних зборів ОСББ «Деміївська Слобода» № 6 від 29.08.2021 року затверджено кошторис на управління будинком на 2021-2022 роки; встановлено з 01.10.2021 року щомісячний внесок в розмірі 8,65 грн. за один кв. м площі на управління будинком; встановлено з 01.10.2021 року щомісячний внесок в розмірі 1,00 грн за один кв. м до ремонтного фонду; встановлено з 01.10.2021 року внесок до фонду на заходи безпеки (консьєрж) у розмірі 266,00 грн з кожної квартири секцій 1-7 будинку; відновлено системи протипожежної безпеки в секціях № № 5,6,7, затверджено спеціальний фонд на відновлення протипожежної безпеки житлової частини секцій № № НОМЕР_1 , затверджено кошторис витрат та одноразовий внесок в розмірі 15,30 грн за один кв. м у жовтні 2021 року для приміщень, розташованих в житловому фонді секцій № № НОМЕР_1 .

Крім того, прийнято рішення затвердити методику розрахунку внесків за опалення.

Відповідачу, як власнику квартири, нараховані внески на утримання будинку та прибудинкової території, ремонтного та резервного фонду, фонду на проведення заходів з безпеки (охоронні заходи) у розмірах, затверджених загальними зборами співвласників ОСББ «Деміївська Слобода».

Позивач зазначає, що відповідач з дати реєстрації ОСББ систематично не сплачує відповідні внески, внаслідок чого за період з липня 2020 року по грудень 2023 року виникла заборгованість у загальному розмірі 42 917,90 грн, з яких: заборгованість по внеску на утримання будинку та прибудинкової території - 36 235,82 грн; заборгованість по внеску до фонду проведення заходів з безпеки - 9 417,00 грн; заборгованість з опалення - 1 375,18 грн; заборгованість по водопостачанню та водовідведенню - 0,51 грн; заборгованість по внеску до фонду на відновлення протипожежної безпеки - 1 406,07 грн; заборгованість по внеску до ремонтного фонду - 2 481,30 грн.

Через відмову відповідача у добровільному порядку погасити заборгованість, позивач звернувся до суду з даним позовом, в зв`язку із чим, просить позов задовольнити та стягнути суму заборгованості з урахуванням встановлених ст. 625 ЦК України сум у зв`язку із простроченням виконання грошового зобов`язання.

Ухвалою від 05.02.2024 року відкрито провадження в указаній справі. Розгляд справи визначено проводити у порядку спрощеного провадження без повідомлення сторін (а.с. 77).

Заперечення щодо розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження до суду не надходили.

Клопотань від сторін про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін не надходило.

Відповідач відзив на позовну заяву не подав.

Статтею 13 ЦПК України визначено принцип диспозитивності цивільного судочинства, відповідно до якого суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до вимог ЦПК України, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Статтею 81 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ст. 264 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує зокрема: чи мали місце обставини, якими обґрунтовуються вимоги і заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; які правовідносини випливають зі встановлених обставин; яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин.

Отже, суд розглядає справу за наявними у справі доказами, які надані сторонами.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані по справі докази в їх сукупності, суд приходить до наступного.

Судом встановлено та вбачається з матеріалів справи, що відповідач є власником квартири АДРЕСА_1 , що стверджується даними витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 26.01.2024 року.

20.07.2016 року проведено державну реєстрацію ОСББ «Деміївська Слобода».

15.09.2018 року рішенням загальних зборів ОСББ «Деміївська Слобода» затверджено статут ОСББ «Деміївська Слобода».

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Згідно статуту ОСББ «Деміївська Слобода» об`єднання створено власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку на АДРЕСА_2 , відповідно до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» для забезпечення і захисту прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом.

Відповідно до ч. ч. 2, 3, 4 ст. 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є: власник, споживач, виконавець, виробник. Виробник послуг може бути їх виконавцем. Особливими учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є балансоутримувач та управитель, які залежно від цивільно-правових угод можуть бути споживачем, виконавцем або виробником.

11.04.2020 року рішенням загальних зборів ОСББ «Деміївська Слобода» затверджено розмір внеску на управління та утримання будинку та прибудинкової території для власників 2-ї черги у розмірі 8,171 грн за один кв. м щомісячно, та орієнтований кошторис витрат на 2020-2021 роки. також рішенням створено спеціальний фонд на утримання працівників, що забезпечують прохідний контроль в секціях та затверджено спеціальний кошторис на охоронні заходи.

Рішенням Загальних зборів ОСББ «Деміївська Слобода» від 29.08.2021 року, оформлених протоколом № 6, затверджено розмір внесків з 01.10.2021 року на управління будинком у розмірі 8,65 грн/м2, а нарахування за вивіз ТПВ та електричну енергію для забезпечення функціонування спільного майна здійснювати по фактичних рахунках розрахунковим методом на м2.

Крім того, рішенням встановлено з 01.10.2021 року щомісячний внесок до ремонтного фонду у розмірі 1,00 грн.

Крім того, рішенням встановлено з 01.10.2021 року внесок до фонду на заходи безпеки (консьєрж) у розмірі 266,00 грн з кожної квартири секцій 1-7 будинку.

Крім того, рішенням затверджено кошторис витрат та одноразовий внесок у розмірі 15,30 грн за м2 у жовтні 2021 року для приміщень, розташованих в житловому фонді секцій № № НОМЕР_1 , а також затверджено методику розрахунку внесків за опалення.

Відповідно до положень ст. 322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Правовідносини, що виникають у сфері надання та споживання таких послуг, регулюються як нормами ЦК України, так і Законом України «Про житлово-комунальні послуги», а також іншими нормативно-правовими актами у галузі цивільного, житлового законодавства та актів, що регулюють відносини у сфері надання житлово-комунальних послуг.

Згідно ч. 5 ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

Рішення Загальних зборів ОСББ «Деміївська Слобода» станом на час вирішення спору по суті є дійсними.

З надано позивачем розрахунку заборгованості вбачається, що у відповідача за період з липня 2020 року по грудень 2023 року виникла заборгованість у загальному розмірі 42 917,90 грн, з яких: заборгованість по внеску на утримання будинку та прибудинкової території - 36 235,82 грн; заборгованість по внеску до фонду проведення заходів з безпеки - 9 417,00 грн; заборгованість з опалення - 1 375,18 грн; заборгованість по водопостачанню та водовідведенню - 0,51 грн; заборгованість по внеску до фонду на відновлення протипожежної безпеки - 1 406,07 грн; заборгованість по внеску до ремонтного фонду - 2 481,30 грн.

За відсутності відзиву відповідача на позов із зазначенням правової позиції щодо предмету спору, відсутності контррозрахунку відповідача, суд позбавлений можливості врахувати обґрунтування відповідача у випадку заперечення позовних вимог.

Враховуючи встановлені обставини, приймаючи до уваги те, що відповідачем не надано в розпорядження суду належних і допустимих доказів на спростування обставин, викладених позивачем у позові, та підстав для стягнення заявленого розміру заборгованості,відтак суд надходить до висновку, що позовні вимоги ОСББ «Деміївська Слобода» до ОСОБА_1 підлягають задоволенню у повному обсязі.

Щодо стягнення з відповідача на користь позивача виплат, передбачених ст. 625 ЦК України за прострочення виконання грошового зобов`язання, то суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Відповідно до ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Разом з тим, згідно Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (СОVID-19)» (№530-ІХ від 17.03.2020 року), на період дії карантину або обмежувальних заходів, пов`язаних із поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19), та протягом 30 днів з дня його відміни забороняється: нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги.

При цьому, в постанові від 21.07.2021 року в справі № 752/24896/20 Київський апеляційний суд зазначив, що нарахування та стягнення 3% річних та інфляційних втрат на суму боргу, який виник у період карантину, порушує норми матеріального права, оскільки під час карантину штрафні санкції не нараховуються в силу імперативної вказівки Закону № 530-IX.

Крім того, з 24.02.2022 року відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» в Україні введено режим воєнного стану, та відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05.03.2022 року № 206 «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану» нарахування та стягнення штрафів або пені, інфляційних нарахувань, відсотків річних у разі несвоєчасної або неповної оплати за житлово-комунальні послуги населенням - заборонено.

Зважаючи на те, що на території України з 12.03.2020 року по 30.06.2023 року було запроваджено карантин, на період дії якого заборонено нарахування та стягнення 3% річних, інфляційних втрат та неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги, а також ураховуючи, що з 24.02.2022 року, в період воєнного стану, нарахування та стягнення судом пені, 3% річних та інфляційних втрат - також заборонено, тому нарахування позивачем за вказаний період 3% річних та інфляційних втрат - є безпідставним та таким, що порушує норми матеріального права, тому позовні вимоги в цій частині не підлягають задоволенню.

За встановлених обставин, суд приходить до висновку про часткове задоволення позовних вимог.

Відповідно до ст. ст. 137, 141 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір пропорційно розміру задоволених позовних вимог (85 %) в розмірі 2 573,80 грн, а також 4 250,00 грн витрат на правничу допомогу, на понесення яких суду надано копію договору про надання правової допомоги № 18/22, укладеного 29.07.2022 року між ОСББ «Деміївська Слобода» та адвокатом Шевчуком Д.І.; копію платіжної інструкції від 26.01.2024 року № 3958 про оплату послуг адвоката у розмірі 5 00,00 грн; копію свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю та копію ордеру.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 12, 19, 76-81, 82, 89, 141, 258, 259, 263, 264, 265, 274-279, 352, 354 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Деміївська Слобода» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості зі сплати внесків на управління та утримання будинку та прибудинкової території, ремонтного та резервного фонду, фонду на проведення заходів з безпеки (охоронні заходи) - задовольнити частково.

Стягнути із ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Деміївська Слобода» заборгованість за утримання будинку та прибудинкової території, ремонтного та резервного фонду, фонду на проведення заходів з безпеки (охоронні заходи) у розмірі 42 917,90 грн (сорок дві тисячі дев`ятсот сімнадцять гривень 90 копійок).

Стягнути із ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Деміївська Слобода» сплачений судовий збір у розмірі 2 573,80 грн (дві тисячі п`ятсот сімдесят три гривні 80 копійок), а також 4 250,00 грн (чотири тисячі двісті п`ятдесят гривень 00 копійок) витрат на правничу допомогу.

В задоволенні іншої частини позовних вимог - відмовити.

Відомості щодо учасників справи:

Позивач: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Деміївська Слобода», код ЄДРПОУ 40671193, місцезнаходження: вул. Деміївська, буд. 13, м. Київ, 03039.

Відповідач: ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_3 .

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя В.С. Хоменко

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу118037919
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із житлових відносин, з них про стягнення плати за користування житлом

Судовий реєстр по справі —752/2647/24

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні