Ухвала
від 01.04.2024 по справі 758/2594/24
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/2594/24

Категорія 4

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 квітня 2024 року м. Київ

Подільський районний суд м. Києва в складі судді Петрова Д.В. при секретарі судового засідання Сіренко Б.В., за участю представника заявника адвоката Шелудько Л.Г., представника особи, щодо якої розглядається заява про визнання її недієздатною особою - адвоката Ткаченка Ю.Б., представника органу опіки Подільської РДА Денисюк І.В., розглянувши клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 в особі представника адвоката Шелудько Людмили Григорівни, заінтересована особа - Управління соціального захисту населення Подільського району м. Києва, державної адміністрації, про визнання особи недієздатною та встановлення над нею опіки та призначення опікуна,

У С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою, в якій просить визнати недієздатним свого сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , а також встановити над ним опіку та призначити заявника опікуном, посилаючись на те, що останній являється інвалідом з дитинства, страждає на дитячий аутизм, нездатний виражати емоції, виявляти адекватну реакцію навколишніх людей.

Одночасно заявником подано клопотання про призначення у справі судово-психіатричної експертизи.

Учасники справи в судовому засіданні проти призначення у справі експертизи не заперечували.

Вивчивши надані документи та клопотання заявника про призначення експертизи, суд дійшов таких висновків.

Відповідно до ст. 39 ЦК України особа визнається недієздатною в разі, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна розуміти значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України призначення експертизи є обов`язковим за клопотанням однієї сторони для визначення психічного стану особи.

При цьому, відповідно до ч. 1 ст. 299 ЦПК України розгляд справ даної категорії має відбуватись за участі особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатної. Питання про виклик цієї особи вирішується судом в кожному випадку з урахуванням стану її здоров`я.

Оскільки вирішення питання психічного стану ОСОБА_2 потребує спеціальних знань, у справі необхідно призначити судово-психіатричну експертизу. Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

На підставі викладеного і керуючись статтями 105, 108, 252, 258-260, 353 ЦПК України,

У Х В А Л И В :

Клопотання ОСОБА_1 в особі представника адвоката Шелудько Людмили Григорівни про призначення судово-психіатричної експертизи - задовольнити.

Призначити у справі судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (04080, м. Київ, вул. Кирилівська, 103).

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

1.Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , хронічним, стійким психічним розладом?

2.Чи здатний ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 , розуміти значення своїх дій та (або) керувати ними

3.Чи може ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 , за своїм станом здоров`я брати участь в судовому засіданні?

Проведення експертизи доручити експертам державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (04080, м. Київ, вул. Кирилівська, 103).

Експертів попередити про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків (статті 384, 385 КК України).

Копію ухвали направити експертній установі для виконання.

Витребувати з Комунального некомерційного підприємства «Клінічна лікарня «Психіатрія» медичну картку хворого та історію хвороби ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 , яка за мінуванням потереби буде повернута.

У розпорядження експертів надати цивільну справу № 758/2594/24.

Про проведення експертизи повідомляти заявника ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 ; моб. тел. НОМЕР_1 ).

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Ухвалу може бути оскаржено до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя Д. В. Петров

Присяжні Р. А. Золотарський

О. В. Марченко

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118038630
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною та встановлення над нею опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —758/2594/24

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Петров Д. В.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Петров Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні