Ухвала
від 01.04.2024 по справі 560/3678/24
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 560/3678/24

УХВАЛА

іменем України

01 квітня 2024 рокум. Хмельницький

Суддя Хмельницького окружного адміністративного суду Блонський В.К., розглянувши позовну заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області до товариства з обмеженою відповідальністю сільськогосподарська агрофірма "Колос" про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

Головне управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області звернулося в суд із позовом до товариства з обмеженою відповідальністю сільськогосподарська агрофірма "Колос" про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю сільськогосподарська фірма «Колос» на користь головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком № 2 в сумі 1585 грн 08 к. за період з грудня 2017 року по червень 2022 року.

Ухвалою від 14.03.2024 суд залишив без руху позовну заяву через несплату судового збору та надав позивачу строк на усунення недоліків - 5 днів з дня отримання ухвали.

Документ в електронному вигляді від 14.03.2024 було доставлено одержувачу - Головне управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області в його електронний кабінет 15.03.24 13:35.

20.03.2024 позивач направив заяву, у якій зазначив, що станом на 20.03.2024 залишок асигнувань на фінансування КЕКВ 2800 "Інші поточні видатки" не дозволяє провести оплату судового збору, просить продовжити строк для виконання вимог ухвали Хмельницького окружного адміністративного суду від 14.03.2024 та надати додатковий строк для усунення виявлених недоліків. Посилається на введення воєнного стану в Україні.

Дослідивши подану заяву, суд зазначає наступне.

Відповідно до частини другої статті 44 КАС України учасники справи зобов`язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Згідно з частиною другою статті 121 КАС України, встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Суд зазначає, що у заяві позивач не наводить обставин, які свідчили б про неможливість своєчасно усунути недоліки позовної заяви.

Відповідно до рішення Європейського суду з прав людини від 19.06.2001 справа Креуз проти Польщі, право на суд не є абсолютним, воно може обмежуватися державою різноманітними засобами, в тому числі фінансовими. Особа, яка утримується за рахунок Державного бюджету України, має право в межах бюджетних асигнувань здійснити розподіл коштів, якими можна було б забезпечити сплату судового збору.

Таким чином, обставини, пов`язані з фінансуванням установ чи організацій з Державного бюджету України та відсутністю в ньому коштів, призначених для сплати судового збору суб`єктами владних повноважень, не є такими, що не залежать від волі особи, та дають право на звільнення від сплати судового збору.

Зазначення обставин про введення воєнного стану не є достатнім доводом щодо об`єктивної неможливості усунути недоліки позовної заяви у встановлений строк. Ця обставина не підтверджена відповідними письмовими документами або іншими доказами, з яких достовірно вбачається, що введення воєнного стану завадило позивачу своєчасно сплатити судовий збір.

Враховуючи викладене, суд вважає, що підстав для задоволення заяви позивача про продовження строку на усунення недоліків немає.

Отже, станом на 01.04.2024 позивач недоліки позовної заяви не усунув.

Відповідно до пункту 1 частини 4 статті 169 КАС України, позовна заява повертається позивачеві, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви, яку залишено без руху, у встановлений судом строк.

Так як позивач не усунув недоліки позовної заяви у встановлений судом строк, така позовна заява підлягає поверненню.

Керуючись пунктом частини 4 статті 169, статтею 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області про продовження строку на виконання вимог ухвали Хмельницького окружного адміністративного суду від 14.03.2024 та надання додаткового терміну для усунення виявлених недоліків - відмовити.

Позовну заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області до товариства з обмеженою відповідальністю сільськогосподарська агрофірма "Колос" про стягнення заборгованості - повернути позивачеві.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Головуючий суддяВ.К. Блонський

СудХмельницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118043412
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо нагляду та контролю у сфері відповідних видів загальнообов’язкового державного соціального страхування

Судовий реєстр по справі —560/3678/24

Ухвала від 01.04.2024

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Блонський В.К.

Ухвала від 14.03.2024

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Блонський В.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні