Рішення
від 01.04.2024 по справі 233/1007/24
КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

233 № 233/1007/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 квітня 2024 року

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючої судді Бєлостоцької О.В.,

секретаря Теліціної О.О.,

розглянувши в порядку загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , від імені та в інтересах якого діє адвокат Байгуш ОлексійЮрійович до Костянтинівської міськоївійськової адміністраціїКраматорського районуДонецької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

До Костянтинівськогоміськрайонного судуДонецької областінадійшла позовназаява ОСОБА_1 , від імені та в інтересах якого діє адвокат Байгуш О.Ю. в якійзазначено,що ІНФОРМАЦІЯ_1 померлабабуся позивача ОСОБА_2 ,після смертіякої відкриласьспадщина, яка складається з 1\2 частки квартири АДРЕСА_1 та 1\2 частки зазначеної квартири, яку ОСОБА_2 успадкувала після смерті свого чоловіка ОСОБА_3 , але не оформила своїх спадкових прав.З метою оформлення спадщини позивач звернувся з відповідною заявою до приватного нотаріуса Панасенко І.П., Краматорського районного нотаріального округу Донецької області, на яку 16.02.2024 р. отримав лист про те, що ним пропущено строк на подачу заяви про прийняття спадщини, а тому для вирішення цього питання йому було рекомендовано звернутись до суду з відповідною позовною заявою.

Позивач зазначає,що він не звернувся до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини у строки передбачені законодавством,оскільки у зв`язкуз воєнноюагресією рфпроти України,згідно зУказом Президента№ 64/2022від 24.02.2022року в Україні запровадженийвоєнний стан.Починаючі з моменту вторгнення озброєні сили російської федерації вели активні боєві дії по всій території Донецької області, а тому будь-які органи державної влади тривалий час не працювали, зокрема на території м. Костянтинівка, де мешкає позивач, робота як державних так і приватних нотаріальних контор була призупинена, державні реєстри були відключені, приміське та міжміське автотранспортне сполучення також не працювало, що є фактичним, беззаперечним і достовірно існуючим загальновідомим фактом. Крім того, зважаючи на те, що Костянтинівська міська територіальна громада знаходиться у безпосередній близькості з лінією фронту то з боку агресора майже кожного дня наносяться артобстріли, авіанальоти та бомбардування, а тому переміщення по місту є небезпечним для життя. Лише нещодавно позивач дізнався про те, що у м. Костянтинівка запрацювали приватні нотаріальні контори, куди він відразу і звернувся. Позивач ОСОБА_1 просить визначити йому додатковий строк тривалістю 4 місяці для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою судді Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області від 20 лютого 2024 року відкрите провадження у справі.

Ухвалою Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області від 19 березня 2024 року підготовче провадження закрите, справу призначено до судового розгляду по суті.

В судовезасіданняпозивач ОСОБА_1 та йогопредставник-адвокатБайгуш О.Ю. не з`явилися, надали заяву про розгляд справи за їх відсутності, в якій представник зазначив, що позивач підтримує заявлені позовні вимоги та просить задовольнити їх у повному обсязі.

Представник Костянтинівської міської військової адміністрації Краматорського району Донецької області в судове засідання не з`явився, у відзиві на позовну заяву зазначив, що прийняття рішення залишає на розсуд суду, просив справу розглянути у його відсутність.

З`ясувавши позицію сторін, дослідивши докази по справі, суд встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Судовим розглядомвстановлено,що позивачпо справі ОСОБА_1 є онуком ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження позивача серії НОМЕР_1 , виданого 13 квітня 1984 року Відділом ЗАЦС Костянтинівського міськвиконкому (а.с.12), копією свідоцтва про народження батька позивача- ОСОБА_4 серії НОМЕР_2 , виданого 10 травня 1962 року Костянтинівським міським відділом ЗАЦС Донецької області (а.с.13) та копією свідоцтва про одруження бабусі та дідуся позивача- ОСОБА_3 та ОСОБА_5 серії НОМЕР_3 , виданого 18 грудня 1960 року Костянтинівським міським відділом ЗАЦС Сталинської області (а.с.12 на звороті).

На підставі свідоцтва про право власності на житло від 22.06.1993 року, квартира за адресою: АДРЕСА_2 належала по частці ОСОБА_3 та ОСОБА_6 (а.с. 10 на звороті), де вони були зареєстровані разом до 30.07.2006 року ( а.с. 11).

ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 (а.с. 10).

Із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_5 вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_3 помер батько позивача- ОСОБА_4 ( а.с. 6 на звороті).

З довідки (витягу з будинкової книги про склад родини та реєстрацію) № 59/1 від 16 лютого 2024 року вбачається, що ОСОБА_2 була зареєстрована та мешкалаза адресою: АДРЕСА_2 (а.с.11 на звороті).

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_6 (а.с. 7).

Позивач ОСОБА_1 у встановлений законом строк не звернувся до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини після смерті бабусі.

З листа приватного нотаріусаКраматорського районногонотаріального округуДонецької областіПанасенко І.П. № 38/01-16 від 16.02.2024 року вбачається, що ОСОБА_1 , було роз`яснено право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку для прийняття спадщини (а.с. 6).

З листа приватного нотаріусаКраматорського районногонотаріального округуДонецької областіПанасенко І.П. № 45/01-16 від 23.02.2024 року та інформаційної довідки із Спадкового реєстру (а.с. 22-23) наданих на запит суду вбачається, що інформація стосовно заведеної спадкової справи щодо майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 відсутня.

Відповідно до ч.1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

В силу ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно з Указом Президента України № 64/2022 від 24 лютого 2022 року в Україні було запроваджено воєнний стан, який продовжений і триває до теперішнього часу.

Суд погоджується із доводами позивача стосовно того, що він пропустив строк для прийняття спадщини після смерті бабусі ОСОБА_2 з поважних причин, пов`язаних з об`єктивними, істотними для нього труднощами, оскільки запровадження на підставі Указу ПрезидентаУкраїни№64/2022 від 24 лютого 2022 року воєнного стану в Україні, ведення активних бойових дій на території Донецької області створили ОСОБА_1 істотні перешкоди для своєчасного звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини.

У зв`язку з наведеним, враховуючи принцип «пропорційності», а також той факт, що спадщина після ОСОБА_2 до теперішнього часу ніким не прийнята, суд вважає за необхідне позов задовольнити і визначити позивачу додатковий строк для прийняття спадщини після смерті бабусі тривалістю у чотири місяці з моменту набрання рішенням законної сили, що є достатнім строком для подання заяви про прийняття спадщини.

Керуючись ст.ст. 1268-1270, 1272 ЦК України, ст.ст. 10, 18, 81, 259, 263-265 ЦПК України,

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 ; РНОКПП НОМЕР_7 ), від імені та в інтересах якого діє адвокат Байгуш ОлексійЮрійович до Костянтинівської міської військової адміністрації Краматорського району Донецької області (адреса місцезнаходження: Донецька область, Краматорський район, м.Костянтинівка, вул. О. Тихого, 260) про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , додатковий строк тривалістю 4 (чотири) місяці з моменту набрання рішенням законної сили, для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення суду виготовлений 01 квітня 2024 року.

Суддя

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118043661
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —233/1007/24

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Бєлостоцька О. В.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Бєлостоцька О. В.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Бєлостоцька О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні