Ухвала
від 01.04.2024 по справі 641/8154/23
ФРУНЗЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 641/8154/23

Провадження № 2/645/1219/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про відкриття провадження та призначення у підготовче засідання

01 квітня 2024 року м. Харків

Фрунзенський районний суд м. Харкова у складі судді Алтухової О.Ю., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , виконавчого комітету Солоницівської селищної ради Харківського району Харківської області, треті особи Департамент служб у справах дітей Харківської міської ради, відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Слобідському та Основ`янському районах у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м. Харків) про встановлення факту батьківства особи, що померла,

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ;

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , АДРЕСА_2 ;

Відповідач: Виконавчий комітет Солоницівської селищної ради Харківського району Харківської області, ЄДРПОУ 04398821, Харківська область, Харківський район, смт Солоницівка, вул. Визволителів, 6;

Третя особа: Департамент служб у справах дітей Харківської міської ради, м.Харків, вул. Чернишевська, 55;

Третя особа: Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Слобідському та Основ`янському районах у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м. Харків), ЄДРПОУ 41403982, м.Харків, вул. Плеханівська, 11,-

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 , від імені та в інтересах якої діє представник - адвокат Єршов Р.В., звернулася до суду з позовною заявою до ОСОБА_2 , виконавчого комітету Солоницівської селищної ради Харківського району Харківської області, треті особи Департамент служб у справах дітей Харківської міської ради, відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Слобідському та Основ`янському районах у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м. Харків), в якій просить визнати померлу особу ОСОБА_3 біологічним батьком дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та внести відповідні зміни до актового запису про народження дитини.

Ухвалою Комінтернівського районного суду м. Харкова від 09 січня 2024 року дану справу передано за підсудністю до Фрунзенського районного суду м. Харкова.

Постановою Харківського апеляційного суду від 06.03.2024 року вказана ухвала залишена без змін.

До Фрунзенського районного суду м.Харкова справа надійшла 29.03.2024 року.

При вивченні позовної заяви та доданих до неї документів, невідповідності її вимогам ст.ст. 175-177 ЦПК України судом не встановлено, тому суд приходить до висновку про відкриття провадження у справі.

Щодо повноважень представника позивача у даній справі слід зазначити наступне.

Представником позивачки адвокатом Єршовим Р.В. на підтвердження своїх повноважень, як представника у даній справі, долучено до позовної заяви: 1) завірену копію ордеру на надання правничої (правової) допомоги, виданим на підставі договору про надання правової допомоги № 15/11/23 від 15.11.2023 р.; 2) завірену копію договору про надання правничої (юридичної) допомоги № 15/11/23 від 15.11.2023 р.; 3) завірену копію Свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю.

Згідно з ч. 4 ст. 62 ЦПК України повноваження адвоката як представника підтверджуються одним з таких документів: 1) довіреністю; 2) ордером, виданим відповідно доЗакону України"Про адвокатуру та адвокатську діяльність"; 3) дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги, виданим відповідно доЗакону України«Про безоплатну правничу допомогу».

У ордері на надання правничої (правової) допомоги, виданому на підставі договору про надання правової допомоги № 15/11/23 від 15.11.2023 р., вказано про надання адвокатом правової допомоги «у всіх судах України».

ВС упостанові від 18.05.2023року у справі № 754/12387/21 вказав, що зазначення вордері уграфі:«Назва органу,в якомунадається правовадопомога»,що правовадопомога надається«у судовихорганах України»незалежно відспеціалізації,є достатнімі необхіднимпідтвердженням того,що адвокатуповноважений надаватиправову допомогуклієнтам тапредставляти їхінтереси вбудь-якихсудах України,а томуне вимагаєуточнення/зазначеннятериторіальної,інстанційної,предметної тасуб`єктноїюрисдикції судів.

У цій справі суд апеляційної інстанції повернув скаргу адвоката через неналежне оформлення ордеру. Адже у графі «Назва органу, в якому надається правова допомога» зазначено: «у судових органах України», що, на думку апеляційного суду, не посвідчує право адвоката на надання правової допомоги особі в Київському апеляційному суді. Суд апеляційної інстанції врахував правовий висновок, викладений у постанові Великої палати ВС від 05.06.2019 у справі №9901/847/18, де вказано, що в ордері на надання правової допомоги має бути зазначено не абстрактний орган державної влади, а конкретна назва такого органу, зокрема суду. Проте, як зауважив КЦС ВС, в цій справі в ордері були взагалі відсутні відомості про судові органи.

Також ВСу постанові від18.05.2023року у справі № 754/12387/21 підкреслив, що під час застосування процесуальних норм належить уникати як надмірного формалізму, так і надмірної гнучкості, які можуть призвести до скасування процесуальних вимог, встановлених законом. Надмірний формалізм у трактуванні процесуального законодавства визнається неправомірним обмеженням права на доступ до суду як елемента права на справедливий суд згідно зі ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Відповідно до пунктів 5, 11, 12.4 Положення про ордер на надання правничої (правової) допомоги у новій редакції, затвердженого рішенням Ради адвокатів України від 12.04.2019 № 41, з подальшими змінами, а саме в редакції відповідно до рішення Ради адвокатів України№ 118від 17листопада 2020року, ордер, встановленої форми, є обов`язковим для прийняття усіма органами, установами, організаціями на підтвердження правомочності адвоката на вчинення дій, передбаченихстаттею 20 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Ордер, встановленої цим Положенням форми, є належним та достатнім підтвердженням правомочності адвоката на вчинення дій в інтересах клієнта. Ордер, зокрема, містить наступні реквізити: назву органу, у якому надається правова допомога адвокатом із зазначенням, у випадку необхідності, виду адвокатської діяльності відповідно достатті 19 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Під назвою органу розуміється як безпосередньо назва конкретного органу так і назва групи органів визначених пунктом 2 частини першоїстатті 20 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»(наприклад, судові органи, органи державної влади, органи місцевого самоврядування, органи досудового слідства, правоохоронні органи тощо).

Таким чином, у суду відсутні підстави вважати, що позовна заява підписана від імені позивачки особою, яка не мала права її підписувати.

Згідно з ч. 1 ст. 27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Відповідно до отриманої судом в порядку ч. 8 ст. 187 ЦПК України інформації з Реєстру територіальної громади м.Харкова відповідач ОСОБА_2 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , що відноситься до Немишлянського району м. Харкова.

Вказана справа не може бути розглянута в порядку спрощеного позовного провадження відповідно до положень ч.4 ст.274 ЦПК України, в зв`язку з чим її розгляд слід здійснювати за правилами загального позовного провадження.

З метою виконання вимог передбачених ч.1 ст.189 ЦПК України слід розпочати підготовче провадження та призначити підготовче засідання у справі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 187, 189, 260 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в :

Прийняти до розгляду та відкрити загальне позовне провадження у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , виконавчого комітету Солоницівської селищної ради Харківського району Харківської області, треті особи Департамент служб у справах дітей Харківської міської ради, відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Слобідському та Основ`янському районах у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м. Харків) про встановлення факту батьківства особи, що померла.

З метою виконання вимог ч.1 ст.189 ЦПК України розпочати підготовче провадження у справі.

Призначити підготовчезасідання в приміщенні Фрунзенського районного суду м.Харкова (за адресою: м.Харків, бул.Б.Хмельницького, 32/38) на 11.00годину 06травня 2024року.

Копію ухвали, копію позовної заяви та доданих документів, надіслати відповідачу, третім особам, позивачу надіслати копію ухвали.

Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст.178 ЦПК України і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків що підтверджують заперечення проти позову. Відповідно до вимог ч.4 ст.178 ЦПК України одночасно з надісланням (надання) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами ( ч.8 ст.178 ЦПК України).

Відповідно ч.1 ст.193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Встановити позивачу семиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам частинам третьою-п`ятою ст.178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачу семиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, яке має відповідати вимогам частинам третьою-п`ятою ст.178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Роз`яснити третій особі що відповідно ч.6 ст.53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права і обов`язки, встановлені статтею 43 цього Кодексу.

Запропонувати третій особі у десятиденний строк з дня отримання копії ухвали подати письмові пояснення щодо позову.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://fr.hr.court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.Ю.Алтухова

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118048676
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту батьківства особи, що померла, Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ; Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , АДРЕСА_2 ; Відповідач: Виконавчий комітет Солоницівської селищної ради Харківського району Харківської області, ЄДРПОУ 04398821, Харківська область, Харківський район, смт Солоницівка, вул. Визволителів, 6;

Судовий реєстр по справі —641/8154/23

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Алтухова О. Ю.

Постанова від 06.03.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Курганникова О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні