Ухвала
від 28.03.2024 по справі 720/478/24
НОВОСЕЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

28.03.2024

Справа № 720/478/24

Провадження № 2-о/720/98/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 березня 2024 року Новоселицький районний суд Чернівецької області

в складі:

головуючого судді Оленчука І.В.,

присяжних Неліч К.Г., Євчук З.Г.,

секретаря Савка К.Р.,

розглянувши цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , де заінтересованими особами є Орган опіки та піклування Ванчиковецької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області, ОСОБА_2 про визнання особи недієздатною та встановлення над нею опіки, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_3 , де заінтересованими особами є Орган опіки та піклування Ванчиковецької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області, ОСОБА_2 звернулась до суду з заявою про визнання особи недієздатною та встановлення над нею опіки,посилаючись нате,що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є психічно хворою особою.

Внаслідок наявної психічної хвороби ОСОБА_4 втратив здатність усвідомлювати значення своїх дій, керувати ними та не спроможний самостійно реалізовувати свої цивільні права, нести цивільні обов`язки.

Просить призначити у справі судово-психіатричну експертизу з метою визначення психічного стану та здатності (нездатності) розуміти значення своїх дій та керувати ними ОСОБА_4 .

Згідно ч. 1 ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: психічний стан особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Враховуючи, що для вирішення питання про те, чи може ОСОБА_4 розуміти значення своїх дій та керувати ними потребує спеціальних знань в галузі психіатрії, суд вважає необхідним призначити по справі судово-психіатричну експертизу.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 103-105, 298, 353, 354 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Призначити по цивільній справі за заявою ОСОБА_3 , де заінтересованими особами є Орган опіки та піклування Ванчиковецької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області, ОСОБА_2 про визнання особи недієздатною та встановлення над нею опіки судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Чернівецької філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», попередивши їх про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

1. Чи хворіє ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , будь-яким психічним захворюванням на даний час?

2. Чи розуміє ОСОБА_4 значення своїх дій та чи може він керувати ними?

3. Чи може ОСОБА_4 за своїм психічним станом бути присутнім під час розгляду справи в суді?

Зобов`язати ОСОБА_3 забезпечити явку ОСОБА_4 з медичними документами щодо психічного здоров`я останнього в Чернівецькій філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», для проведення судово-психіатричної експертизи.

Для проведення експертизи надати доступ експертам до медичної документації ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця с.Черленівка Чернівецького району Чернівецької області.

Надати в розпорядження експертам матеріали цивільної справи № 720/478/24.

Ухвала може бути оскаржена до Чернівецького апеляційного суду через Новоселицький райсуд протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя: І.В. Оленчук

Присяжний: К.Г. Неліч

Присяжний: З.Г. Євчук

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118048776
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною та встановлення над нею опіки

Судовий реєстр по справі —720/478/24

Рішення від 03.05.2024

Цивільне

Новоселицький районний суд Чернівецької області

Оленчук І. В.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Новоселицький районний суд Чернівецької області

Оленчук І. В.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Новоселицький районний суд Чернівецької області

Оленчук І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні