Ухвала
від 02.04.2024 по справі 682/899/24
СЛАВУТСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 682/899/24

Провадження № 2-о/682/55/2024

У Х В А Л А

02 квітня 2024 року м.Славута

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області в складі судді Матвєєвої Н.В., присяжних - Гаврилюк Л.В., Мусіюк О.В., ознайомившись із заявою ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, заінтересована особа Орган опіки та піклування виконавчого комітету Славутської міської ради,

в с т а н о в и в:

01.04.2024 року ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою, заінтересована особа - Орган опіки і піклування виконавчого комітету Славутської міської ради, про визнання ОСОБА_2 недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення її опікуном.

Відповідно до ч. 5 ст. 293 ЦПК України у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Крім цього абз. 1 ч. 1 ст. 299 ЦПК України визначає, що справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Відтак у справах, зокрема про визнання фізичної особи недієздатною обов`язковою є участь адвоката особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною.

Разом з тим, як встановлено з матеріалів заяви, адвокат для представництва інтересів ОСОБА_2 під час розгляду даної справи залучений не був.

Згідно з п. 2 ч. 2 ст. 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» безоплатна вторинна правова допомога включає здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами.

Відповідно до п. 24 ч. 1 ст. 14 вказаного Закону право на безоплатну вторинну правову допомогу згідно з цим Законом та іншими законами України мають, зокрема особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

З урахуванням викладеного, з метою забезпечення дотримання процесуальних прав ОСОБА_2 , суд вважає підставним доручити Шепетівському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката для здійснення представництва інтересів ОСОБА_2 під час розгляду даної справи.

Керуючись ст. 293, 299 ЦПК України, суд,

у х в а л и в:

Доручити директору Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44 м. Шепетівка, 30400) на 12 годину 00 хвилин 22 квітня 2024 року призначити адвоката для представництва інтересів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що проживає за адресою: АДРЕСА_1 , протягом розгляду у суді цивільної справи за заявою ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, заінтересована особа Орган опіки та піклування виконавчого комітету Славутської міської ради.

Копію ухвали для виконання надіслати директору Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44 м. Шепетівка, 30400), іншим учасникам справи до відома.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Н.В.Матвєєва

Присяжні : Л.В.Гаврилюк

О.В.Мусіюк

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118051988
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, заінтересована особа Орган опіки та піклування виконавчого комітету Славутської міської ради

Судовий реєстр по справі —682/899/24

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Матвєєва Н. В.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Матвєєва Н. В.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Матвєєва Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні