Рішення
від 20.03.2024 по справі 456/5870/23
СТРИЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 456/5870/23

Провадження № 2-о/456/29/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 березня 2024 року місто Стрий

Стрийський міськрайонний суд Львівської області в складі:

головуючої судді Гули Л. В.

присяжних Бардак І.Г., Ковалишина А.З.

з участю секретаря Петренко Н.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Стрию справу за заявою ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною та встановлення опіки,

ВСТАНОВИВ:

Представник заявника ОСОБА_1 адвокат Горзов О.О. просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, встановити над ним опіку та призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування заявлених вимог представник заявника покликався на те,що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,є ріднимбратом заявника,зареєстрований іпроживає в АДРЕСА_1 та є особою з інвалідністю ІІ групи з дитинства у зв`язку з психічним захворюванням безтерміново. ОСОБА_2 не може висловлювати свої думки, обмежений в самообслуговуванні, не розуміє обставин, що відбуваються навколо нього, не може дати оцінку своїм діям чи діям оточуючих. Крім цього ОСОБА_2 не може самостійно вийти з дому, не контролює своєї поведінки, внаслідок чого потребує постійного контролю та стороннього догляду, який фактично здійснює його брат ОСОБА_1 , оскільки їх матір ОСОБА_3 не має можливості доглядати за сином ОСОБА_2 , адже здійснює догляд за своєю матір`ю ОСОБА_4 , якій згідно із висновком ЛКК потрібний постійний сторонній догляд та допомога. В свою чергу, піклуючись у всіх питаннях життя свого підопічного, ОСОБА_1 не має законних підстав здійснювати будь-які дії для захисту прав та законних інтересів ОСОБА_2 , а тому в інтересах ОСОБА_2 звертається до суду з даною заявою.

Заінтересована особа правом на подання відзиву не скористалася.

Заяви та клопотання сторін, узагальнення їх доводів та інші процесуальні дії у справі.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи від 16 листопада 2023 року головуючим суддею в справі визначено суддю Гулу Л.В. та призначено основних присяжних /а.с. 17-18/.

Ухвалою Стрийського міськрайонного суду Львівської області від 24.11.2023 заяву ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною та встановлення опіки прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі. Судове засідання для розгляду справи по суті призначено на 06.12.2023. Роз`яснено сторонам їх процесуальні права /а.с. 26/.

За клопотанням представника заявника ОСОБА_1 адвоката Горзова О.О. ухвалою від 18.12.2023 призначено судово-психіатричну експертизу. Провадження у справі зупинено на час проведення експертизи /а.с. 32, 43/.

Ухвалою суду від 19.02.2024 провадження у справі поновлено /а.с. 51/.

Розгляд справи по суті відбувся 20.03.2024 за участі заявника ОСОБА_1 , представника заявника адвоката Горзова О.О. та заінтересованої особи ОСОБА_3 .

Заявник ОСОБА_1 та його представник адвокат Горзов О.О. в судовому засіданні вимоги заяви підтримали у повному обсязі та просили такі задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_3 в судовому засіданні проти задоволення вимог заяви не заперечила.

Представник заінтересованої особи виконавчого комітету Моршинської міської ради в судове засідання не з`явився, подав клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Суд, дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення її по суті, враховуючи вимоги ст. 6 Європейської конвенції з прав людини, відповідно до якої кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків, суд вважає, що справу слід вирішити в межах тих доказів, які були отримані в ході судового розгляду, а також на підставі наявних письмових доказів, які містяться у матеріалах справи. Оцінивши докази з точки зору належності, допустимості та достатності, суд, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, об`єктивно оцінивши та дослідивши письмові докази по справі, які мають юридичне значення для його розгляду, вважає, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

Фактичні обставини справи, встановлені судом, та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено та підтверджується довідкою до акту огляду МСЕК серії 12 ААБ №334999 від 21.10.2020, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є особою з інвалідністю ІІ групи з дитинства безтерміново /а.с. 7/.

Відповідно до виписки із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого від 17.08.2023 ОСОБА_2 встановлено діагноз: F 07.8, Психічний органічний розлад з когнітивними, емоційно-вольовими порушеннями, психопатизацією особи, великими судомними нападами, соціальною дезадаптацією /а.с. 8/.

Згідно із заключенням ЛКК № 466 від 17.08.2023 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , хворіє на рекурентний депресивний розлад з тяжким перебігом без психоточних симптомів та потребує постійного догляду і допомоги, що, в свою чергу, підтверджує неможливість здійснення догляду за ОСОБА_2 його матір`ю ОСОБА_3 , яка здійснює догляд за своєю матір`ю ОСОБА_4 /а.с. 9/

Зі свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 13.09.1996, свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 08.09.1999 судом встановлено, що ОСОБА_1 є рідним братом ОСОБА_2 /а.с. 10-11/.

Відповідно до витягу про зареєстрованих осіб виконавчого комітету Моршинської міської ради № 523 від 20.11.2023 ОСОБА_1 зареєстрований та проживає разом із ОСОБА_2 в АДРЕСА_1 /а.с. 33/.

Норми правата мотивиїх застосуваннящодо визнання ОСОБА_2 недієздатним.

Згідно з п. 1 ч 2, 4 ст.293ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи. Розгляд вказаної категорії справ проводиться судом у складі одного судді і двох присяжних.

Відповідно до ст.30ЦК України цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання. Обсяг цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється цивільним кодексом і може бути обмежений виключно у випадках і в порядку, встановлених законом.

Відповідно до ч. 1 ст.39ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно з ч. 1 ст.40ЦК України фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це. Відповідно до ч. 6-9 ст.300ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною першою цієї статті. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи. Суд зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною до закінчення строку його дії в порядку, встановленому статтею 299 цього Кодексу.

Законодавство України встановлює презумпцію психічного здоров`я людини, якщо інше не буде встановлено в законному порядку. Відповідно до ст.3Закону України«Про психіатричнудопомогу» кожна особа вважається такою, що не має психічного розладу, доки наявність такого розладу не буде встановлено на підставах і в порядку, передбачених цим Законом та іншими законами України.

Стаття 1зазначеного Закону визначає психічний розлад як розлад психічної діяльності (затьмарення свідомості, порушення сприйняття, мислення, волі, емоцій, інтелекту чи пам`яті), який позбавляє особу здатності адекватно усвідомлювати навколишню дійсність, свій психічний стан і поведінку. При цьому діагноз психічного розладу не може базуватися на незгоді особи з існуючими в суспільстві політичними, моральними, правовими, релігійними, культурними цінностями або на будь-яких інших підставах, безпосередньо не пов`язаних зі станом його психічного здоров`я (ч. 1 ст. 7 Закону).

Під час розгляду справи про визнання фізичної особи недієздатною суд, встановивши, що існують достатні дані, які свідчать про психічний розлад, призначив судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану особи (ч. 1 ст. 239 ЦПК України).

Згідно з висновком судово-психіатричного експерта від 24.01.2024 № 82 Львівської філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає стійким, хронічним психічним розладом у формі деменції внаслідок органічного ураження головного мозку. За своїм психічним станом ОСОБА_2 не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними /а.с. 45-48/.

Таким чином, дослідженими в судовому засіданні обставинами справи встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає стійким, хронічним психічним розладом у формі деменції внаслідок органічного ураження головного мозку та за своїм психічним станом не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, тому, зважаючи на вимоги ст. 39 ЦК України, є підстави для визнання його недієздатним.

Норми права та мотиви їх застосування щодо встановлення опіки над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначення йому опікуна.

Відповідно до ст.55ЦК України опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів фізичних осіб, які потребують опіки та піклування.

Згідно з ч. 1 ст.60ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ч. 4 ст.63ЦК України опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Відповідно до положень ч. 1 ст.300ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатись своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Так, ст.56ЦК України визначено, що органи, на які покладено здійснення опіки та піклування, їх права і обов`язки щодо забезпечення прав та інтересів фізичних осіб, які потребують опіки та піклування, встановлюються законом та іншими нормативно-правовими актами.

Відповідно до п. 1.3 Правил опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства освіти України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26.05.1999 № 34/166/131/88, органами, які приймають рішення щодо опіки і піклування, є районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, виконавчі комітети міських, районних у містах, сільських, селищних рад.

Згідно із нормами чинного законодавства та спеціальних нормативно-правових актів опіка і піклування у всіх випадках встановлюється органами опіки та піклування (п. 3.1 Правил опіки та піклування). Положення, відповідно до якого суд встановлює опіку в разі визнання особи недієздатною, пов`язані із розглядом справ окремого провадження та передбачені розділом ІV гл. 2 ЦПК України, і при призначенні опікуна суд повинен враховувати висновок органів опіки та піклування.

Рішенням виконавчого комітету Моршинської міської ради № 167 від 09.11.2023 вирішено надати подання до Стрийського міськрайонного суду Львівської області щодо можливості призначення ОСОБА_1 опікуном (піклувальником) над братом ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у разі визнання його недієздатним (обмежено дієздатним) /а.с. 13/.

Відповідно до подання виконавчого комітету Моршинської міської ради № 1072 від 13.11.2023, враховуючи протокол опікунської ради № 3 від 15.09.2023, виконавчий комітет Моршинської міської ради вважає можливим призначення ОСОБА_1 опікуном брата ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у разі визнання його недієздатним /а.с. 14/.

Висновки суду за результатами розгляду заяви.

Обов`язок доказування та подання доказів встановлений ст. 81 ЦПК України, в якій зазначено, що кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень, крім випадків, встановлених ст. 82 ЦПК України.

З урахуванням наведеного, суд дійшов висновку, що подана заява є обґрунтованою і такою, що підлягає задоволенню в повному обсязі, оскільки зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення опікуном над недієздатним ОСОБА_2 його брата ОСОБА_1 .

Суд не має підстав вважати, що ОСОБА_1 , виявивши бажання бути опікуном ОСОБА_2 , переслідує особисту корисливу мету, оскільки останній раніше здійснював за ним догляд, а тому погоджується з поданням виконавчого комітету Моршинської міської ради № 1072 від 13.11.2023 про можливість призначення опікуном (піклувальником) ОСОБА_1 .

Щодо судового збору.

Відповідно до ч. 2 ст.299ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною, відносяться на рахунок держави.

Керуючись ст. 293, 294, 296, 299, 300, 352, 354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 , недієздатним.

Встановити опіку над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителем АДРЕСА_1 .

Призначити опікуном недієздатного ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 , його брата ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителя АДРЕСА_1 .

Судові витрати, пов`язані з розглядом справи, віднести на рахунок держави.

Встановити строк дії рішення суду в частині визнання особи недієздатною два роки з моменту набрання ним законної сили.

Роз`яснити заявнику ОСОБА_1 , що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше п`ятнадцяти днів до закінчення строку дії даного рішення. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Рішення суду після набрання ним законної сили надіслати до органу опіки та піклування та органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 29.03.2024.

Суддя Л.В.Гула

Присяжні І.Г.Бардак

А.З.Ковалишин

Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118053245
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною та встановлення опіки

Судовий реєстр по справі —456/5870/23

Рішення від 20.03.2024

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Гула Л. В.

Рішення від 20.03.2024

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Гула Л. В.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Гула Л. В.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Гула Л. В.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Гула Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні