Рішення
від 26.03.2024 по справі 161/2429/24
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/2429/24

Провадження № 2/161/1636/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 березня 2024 року місто Луцьк

Луцький міськрайонний суд Волинської області в складі:

головуючого судді Черняка В.В.,

за участю секретаря судового засідання Ленічевої Н.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Луцьку цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Торчинської селищної ради про визнання права власності на спадкове майно,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду із вказаним позовом.

В обґрунтування вимог зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 . Позивач є її спадкоємцем за заповітом. З метою оформлення спадкових прав він звернувся до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину. Постановою нотаріуса від 26 січня 2024 року йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок по причині відсутності правовстановлюючих документів на спадкове майно. Вирішити вказане питання у позасудовому порядку не виявляється можливим.

З огляду на наведене, ОСОБА_1 просить суд визнати за ним право власності на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 .

Позивач в письмовій заяві просить здійснювати розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує та просить задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, в письмовій заяві просив здійснювати розгляд справи без його участі, проти задоволення позову не заперечує.

Фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, що відповідає вимогам ч. 2 ст.247 ЦПК України.

Дослідивши письмові докази у справі, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог, з огляду на наступне.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що стверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_1 від 18 липня 2023 року (а.с. 8).

Після її смерті відкрилась спадщина на належне їй майно, в тому числі на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, розташований за адресою: АДРЕСА_2 ).

З матеріалів справи вбачається, що право власності на вказане нерухоме майно ОСОБА_2 за своє життя не зареєструвала.

Факт належності спадкодавцю зазначеного майна підтверджується копією будинкової книги (а.с. 4,5) та технічного паспорту (а.с.10).

Інші документи, зважаючи на рік побудови нерухомого майна, відсутні.

Згідно з ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ст. 1233 ЦК України заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

Згідно заповіту від 12 квітня 2016 року ОСОБА_2 все своє майно, належне їй на момент смерті заповіла ОСОБА_1 (а.с.9).

Позивач до моменту смерті спадкодавця доглядав її та проживав із нею (а.с.7).

Відповідно до ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять всі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно вимог ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Згідно відомостей спадкової справи № 28/2023, заведеної після смерті ОСОБА_2 , спадкоємцем після смерті останньої є ОСОБА_1 .

Позивач у передбачений статтею 1270 ЦК України строк звернувся до приватного нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті спадкодавця, є таким, що прийняв спадщину.

Відповідно до вимог ст.1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

При зверненні до нотаріуса у зв`язку із видачею свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкове майно, спадкоємцем не було пред`явлено оригіналів правовстановлюючих документів на спадкове майно (в частині житлового будинку), внаслідок чого йому постановою приватного нотаріуса Луцького районного нотаріального округу Герасимчук О.П. № 10/02-31 від 26 січня 2024 року було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії (а.с. 16).

Згідно п.23 Постанови Пленуму Верховного суду України №7 від 30.05.2008 «Про судову практику у справах про спадкування» у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Беручи до уваги те, що позивач є єдиним спадкоємцем після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , спадщину прийняв відповідно до вимог ст.ст. 1268-1270 ЦК України, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог та визнання за ним права власності на спадкове майно.

Керуючись ст.ст. 10, 12, 77, 78, 263, 265, 268, 282 ЦПК України, на підставі ст.ст. 1217, 1268, 1269 ЦК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , як на спадкове майно після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення, в разі проголошення вступної та резолютивної частини рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного тексту рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Позивач: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_2 ).

Відповідач: Торчинська селищна рада (Волинська обл., Луцький р-н, смт. Торчин, вул. Незалежності 103, код ЄДРПОУ 04333158).

Повний текст рішення суду складено 01 квітня 2024 року.

Суддя Луцького міськрайонного суду

Волинської області В.В. Черняк

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118053899
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —161/2429/24

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Черняк В. В.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Черняк В. В.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Черняк В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні