Рішення
від 02.04.2024 по справі 185/1509/24
ПАВЛОГРАДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 185/1509/24

Провадження № 2-о/185/101/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 квітня 2024 року м.Павлоград

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Шаповалової І.С.,

присяжних Акімової Е.М., Козюри К.Ю.

з участю секретаря судового засідання Величко А.О.,

за участі представника заявника адвоката Михайлюк Б.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у місті Павлограді цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Павлоградський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Павлоградському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), Служба у справах дітей Павлоградської міської ради, про оголошення фізичної особи померлою,-

В С Т А Н О В И В :

Заявник ОСОБА_1 звернувся з заявою в порядку окремого провадження, просить оголосити померлою свою дружину ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_1 .

Заявник посилається на те, що 08 грудня 2020 року приблизно о 10:00 годині його дружина вийшла з будинку АДРЕСА_1 , де постійно проживала, і до теперішнього часу не повернулась, перебуває в розшуку як безвісно зникла, органами поліції її місцезнаходження не встановлено.

Заявник залишився сам з двома дітьми ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , які з часу зникнення ОСОБА_2 повністю перебувають на його утриманні та він є єдиним, хто займається їх вихованням. В зв`язку з повномасштабною військовою агресією рф проти України, заявник з дітьми наразі проживають за межами м.Павлограда Дніпропетровської області.

В судовому засіданні представник заявника підтримав подану заяву та надав пояснення за її змістом.

Суд, вислухавши пояснення заявника, свідків, дослідивши матеріали справи, вважає, що заявлені вимоги підлягають задоволенню, виходячи із наступного.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 уклали шлюб 27 червня 2009 року, від шлюбу є двоє дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.8-10).

Відповідно до акту про не проживання особи за місцем реєстрації від 04.02.2024 засвідчено факт не проживання за адресою : АДРЕСА_1 , Синьоокої- ОСОБА_5 .

Рішенням Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 18.05.2022 по справі №185/2595/22 (провадження №2-о/185/138/22), визнано безвісно відсутньою ОСОБА_2 з 08.12.2020 року.

За відомостями Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України (лист №19-19231/18/24-Вих. Від 19.03.2024 року) відомостей про перетин державного кордону України, лінії розмежування з Донецькою, Луганською областю та АРК у період з 09.09.2017 року по 09.09.2022 року Синьоокою- ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 не виявлено (а.с.40).

Також встановлено, що 10.12.2020 слідчим відділом Павлоградського ВП ГУНП в Дніпропетровській області в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстровано кримінальне провадження №12020040370001627, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 115 Кримінального кодексу України.

Згідно листа Павлоградського РВП ГУНП в Дніпропетровській області за вих. №48-4649 від 31.03.2024, з 14.12.2020 року ОСОБА_2 перебуває в державному розшуку як «безвісно зникла особа». В ході проведення оперативно-розшукових заходів місцезнаходження останньої не встановлено. На теперішній час проводяться подальші оперативно-розшукові заходи, направлені на встановлення місцезнаходження Синьоокої- ОСОБА_5 (а.с.41).

Відомостей про перебування ОСОБА_2 на обліку у лікаря-психіатра не здобуто (а.с. 38).

Порядок оголошення фізичної особи померлою встановлюється нормами ЦПК України.

У відповідності до положень ч.1, ч.3 ст.46 ЦК України, фізична особа оголошується померлою від дня набрання законної сили рішенням суду про це. Фізична особа, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави припустити її загибель від певного нещасного випадку або у зв`язку з воєнними діями, збройним конфліктом, може бути оголошена померлою від дня її вірогідної смерті.

Нормами чинного законодавства визначено, що рішення про оголошення фізичної особи померлою приймається судом за наявності таких підстав: 1) відсутність особи в місці її постійного проживання; 2) відсутність відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона зникла безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави припускати її загибель від певного нещасного випадку - протягом шести місяців. Виняток встановлений ч. 2 ст. 46 ЦК України, де зазначено, що фізична особа, яка пропала безвісти у зв`язку з воєнними діями, збройним конфліктом, може бути оголошена судом померлою після спливу двох років від дня закінчення воєнних дій. З урахуванням конкретних обставин справи суд може оголосити фізичну особу померлою і до спливу цього строку, але не раніше спливу шести місяців.

Так нормами ст. 306 ЦПК України визначено, що у заяві про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою повинно бути зазначено: для якої мети необхідно заявникові визнати фізичну особу безвісно відсутньою або оголосити її померлою; обставини, що підтверджують безвісну відсутність фізичної особи, або обставини, що загрожували смертю фізичній особі, яка пропала безвісти, або обставини, що дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку.

Таким чином вбачається, що заявник повинен мати особисту цивільно-правову заінтересованість у зміні правового статусу особи, яку просить оголосити померлою.

Оголошення особи померлою має своїм призначенням усунення невизначеності, яка склалася щодо правовідносин за участі особи, яка тривалий час є відсутньою за місцем свого постійного проживання і місце перебування якої є невідомим.

В п. 13 постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах встановлення фактів, що мають юридичне значення» зазначено, що громадянин може бути оголошений в судовому порядку померлим у разі встановлення обставин, на підставі яких суд робить вірогідне припущення про смерть громадянина, коли немає доказів про факт його смерті. У цих справах суд визнає днем смерті громадянина, оголошеного померлим, день його гаданої смерті, якщо він пропав безвісті за обставин, які загрожували смертю або давали підстави припускати його загибель від певного нещасного випадку, а в інших випадках днем смерті вважається день набрання законної сили рішення суду про оголошення громадянина померлим.

Згідно з ч. 3 ст. 46 ЦК України фізична особа оголошується померлою від дня набрання законної сили рішенням суду про це. Фізична особа, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави припустити її загибель від певного нещасного випадку або у зв`язку з воєнними діями, збройним конфліктом, може бути оголошена померлою від дня її вірогідної смерті.

Досліджені судом письмові докази підтверджують факт відсутності ОСОБА_2 за місцем постійного проживання з 08.12.2020 року.

Розглядом справи не встановлено відомостей, які б вказували про імовірне місце перебування Синьоокої- ОСОБА_5 .

Судом також встановлено, що мета з якою заявник звернувся із заявою про оголошення фізичної особи померлою, відповідає його інтересам та інтересам їх з Синьоокою- ОСОБА_5 неповнолітніх дітей, нормам чинного законодавства України та загальноприйнятим нормам моралі - не суперечить.

Не суперечать цим встановленим судом обставинам і показання свідків ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , надані в судовому засіданні.

Оскільки день вірогідної смерті Синьоокої- ОСОБА_5 точно встановити неможливо, її необхідно оголосити померлою з дня набрання цим рішенням законної сили.

Керуючись ст.ст. 46,47 ЦК України, ст. ст. 212-215, 235, 248, 249 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Павлоградський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Павлоградському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), Служба у справах дітей Павлоградської міської ради, про оголошення фізичної особи померлою задовольнити.

Оголосити померлою ОСОБА_2 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 у місті Дніпрорудне Запорізької області, РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстровану за адресою АДРЕСА_1 , з дня набрання цим рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі в 30-денний строк, з дня його проголошення, апеляційної скарги.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження відповідно та в порядку і строки, визначені ст. 354 ЦПК України.

Рішення знаходиться в Єдиному державному реєстрі судових рішень за вебадресою: http://reyestr.court.gov.ua.

Суддя І. С. Шаповалова

Присяжні Е.М. Акімова

К.Ю. Козюра

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118054773
СудочинствоЦивільне
Сутьоголошення фізичної особи померлою

Судовий реєстр по справі —185/1509/24

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Шаповалова І. С.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Шаповалова І. С.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Шаповалова І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні