Ухвала
від 02.04.2024 по справі 339/118/24
БОЛЕХІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №339/118/24

59

2/339/78/24

У Х В А Л А

02.04.24 м. Болехів

Суддя Болехівськогоміського судуІвано-Франківськоїобласті СметанюкВ.Б., вивчивши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 , в інтересах якої діє представник- адвокат Столярчук Тетяна Петрівна до ОСОБА_2 , Болехівської міської ради Івано-Франківської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,-

ВСТАНОВИВ:

29 березня 2024 року представник позивачки - адвокат Столярчук Т.П. звернулася до суду з позовною заявою, в якій просить визначити ОСОБА_1 додатковий строк для прийняття спадщини після смерті баби ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у два місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суддя приходить до висновку, що позовну заяву слід залишити без руху, виходячи із наступного.

За правилами цивільного процесуального законодавства позовна заява за формою та змістом повинна відповідати ст. 175 ЦПК України, а також вимогам ст. 177 цього Кодексу.

В порушення вимог ч. 5 ст. 175 ЦПК України у позові не вказаний виклад обставин, якими представник позивачки обґрунтовує позовні вимоги поважні причини, по яким позивачка не звернулася до нотаріальної контори у встановлений законом строк, а також зазначення доказів, що підтверджують обставини поважності пропуску останньою строку для подання заяви про прийняття спадщини протягом 6 місяців від дня відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 6 ст. 175 ЦПК у позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору.

Формою розгляду справ цивільної юрисдикції є провадження (позовне, наказне та окреме).

Враховуючи характер позовних вимог, спір повинен вирішуватись в порядку позовного провадження, відповідно до ч. 3 ст. 15 ЦПК України.

Справа позовного провадження характеризується наявністю двох сторін з протилежними інтересами і спірністю їх майнових та особистих немайнових правовідносин, які передаються на розгляд суду.

Отже, передумовою звернення до суду в порядку позовного провадження є наявність спірних правовідносин та необхідність захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Враховуючи викладене, вважаю, що відсутність письмового звернення позивачки до нотаріуса про прийняття спадщини (заяви про видачу свідоцтва про право на спадщину), а також відсутність постанови нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії, позбавляє дійти висновку суд про наявність достатньо обґрунтованого припущення про порушення або невизнання спадкових прав позивачки.

Відповідно до ст. 1 ЗУ «Про нотаріат» вчинення нотаріальних дій в Україні покладається на нотаріусів, які працюють в державних нотаріальних конторах державних нотаріальних архівах (державні нотаріуси) або займаються приватною нотаріальною діяльністю (приватні нотаріуси).

Доказами зазначеного звернення є: письмова заява позивача до нотаріальної контори про прийняття спадщини (видачу свідоцтва про право на спадщину), Витяг про реєстрацію в Спадковому реєстрі спадкової справи, постанова нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

Вважаю, що відсутність письмового звернення позивачки до нотаріуса про прийняття спадщини (заяви про видачу свідоцтва про право на спадщину), а також відсутність постанови нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії, позбавляє суд дійти висновку про наявність достатньо обґрунтованого припущення про порушення або невизнання спадкових прав позивачки.

Звернення до нотаріуса також необхідне для з`ясування факту відкриття спадщини після смерті спадкодавця і визначення кола спадкоємців.

Відповідно до ч. 5 ст. 177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів.

Згідно ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

При цьому представник позивача попереджається, що у разі не усунення недоліків позовної заяви в строк, вказаний в ухвалі, позовна заява буде вважатись неподаною і буде повернута йому.

З урахуванням викладеного та керуючись ст. ст. 175, 177, 185, 187, 190, 258 - 260, 353, 354 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позовну заяву адвоката СтолярчукТетяни Петрівни,подану вінтересах ОСОБА_1 до ОСОБА_2 ,Болехівської міськоїради Івано-Франківськоїобласті провизначення додатковогостроку дляприйняття спадщини - залишити без руху.

Надати представнику позивачки строк для усунення вказаних недоліків десять днів з дня отримання копії даної ухвали, роз`яснивши, що в разі їх неусунення у встановлений строк позовна заява буде вважатися неподаною і повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя В.Б. Сметанюк

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118055313
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —339/118/24

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Болехівський міський суд Івано-Франківської області

Сметанюк В. Б.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Болехівський міський суд Івано-Франківської області

Сметанюк В. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні