Ухвала
від 11.03.2024 по справі 401/1276/20
ОНУФРІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 401/1276/20

провадження № 1-кп/399/5/2024

УХВАЛА

11 березня 2024 року смт Онуфріївка

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції кримінальне провадження № 42019121160000042 від 19.11.2019 року за обвинуваченням ОСОБА_3 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України,

за участі сторін кримінального провадження:

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

захисників обвинуваченого, адвокатів ОСОБА_4 , ОСОБА_5

встановив:

в провадженні суду знаходиться вищезазначене кримінальне провадження.

06.03.2024 року на електронну пошту суду надійшло від прокурора у кримінальному провадженні ОСОБА_6 клопотання про участь в судовому засіданні в порядку відеоконференції у даному кримінальному провадженні в якому остання просила задовольнити дане клопотання, ухвалити рішення про здійснення 11.03.2024 року судового засідання, шляхом дистанційного судового провадження у даній справі в режимі відеоконференції за її участі в порядку передбаченому ст. 336 КПК України, за допомогою підсистеми «Електронний суд».

Клопотання обґрунтовано положеннями ст. 336 КПК України, економією державних коштів, неможливістю прибуття прокурора через відсутність технічної можливості та складності в транспортному сполучені між м. Кропивницький та смт Онуфріївка, а також обмеженнями введених внаслідок дії воєнного стану.

Сторона захисту не заперечувала щодо участі прокурора в режимі відеоконференції.

Ознайомившись із поданим клопотанням, заслухавши думку учасників судового провадження суд приходить наступного висновку.

Відповідно до ст. 3 Конституції України людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Відповідно до ч.1 ст.336 КПК України, судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі, зокрема: неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин; необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження; наявності інших підстав, визначених судом достатніми.

За правилами ч.2 ст. 336 КПК України суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження. У разі якщо сторона кримінального провадження чи потерпілий заперечує проти здійснення дистанційного судового провадження, суд може ухвалити рішення про його здійснення лише вмотивованою ухвалою, обґрунтувавши в ній прийняте рішення. Суд не має права прийняти рішення про здійснення дистанційного судового провадження, в якому поза межами приміщення суду перебуває обвинувачений, якщо він проти цього заперечує, крім випадків здійснення дистанційного судового провадження в умовах воєнного стану.

За положеннями ст. 336 КПК України, остання не передбачає можливості проведення судового засідання в режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, яке знаходиться поза межами приміщення суду, з використанням власних технічних засобів, що підтверджено висновками, викладеними у постанові колегії суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду Верховного Суду від 01 грудня 2021 року у справі №760/15429/20, провадження № 51-4104 км 21.

Разом з тим, відповідно до Указу Президента України №64/2022 введено в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, строк дії якого було продовжено.

Відповідно до п.7 листа Верховного Суду від 03.03.2022 року №1/0/2-22 "Щодо окремих питань здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану", якщо через об`єктивні обставини учасник кримінального провадження не може брати участь у засіданні в режимі відеоконференцзв`язку за допомогою технічних засобів, визначених КПК України, як виняток можна допускати участь такого учасника в режимі відеоконференцзв`язку за допомогою інших засобів, при цьому треба звернути увагу на роз`яснення такому учаснику його процесуальних прав та обов`язків.

Відповідно до п.10 рекомендацій Ради суддів України від 02.03.2022 року щодо роботи судів в умовах воєнного стану, якщо за об`єктивних обставин учасник провадження не може брати участь в судовому засіданні в режимі ВКЗ за допомогою технічних засобів, визначених КПК, як виняток допускати участь такого учасника в режимі ВКЗ за допомогою будь-яких інших технічних засобів, в тому числі і власних.

Враховуючи вищезазначенета те,що учасникисудового провадженняне заперечувалищодо проведеннясудового засіданняв режимівідеоконференції заучасті прокурорапоза межамиприміщення судуз використаннямвласних технічнихзасобів, за допомогою системи «Електронний суд» наявні об`єктивні причини неможливості безпосередньої участі прокурора в судовому провадженні, суд вважає, що судове засідання можливо провести в режимі відеоконференції, що сприятиме оперативності судового провадження та забезпеченню прав учасників судового провадження.

Суд враховує також те, що проведення судового засідання по даній справі в режимі відеоконференції в жодному разі не зашкодить інтересам учасників судового провадження, проводиться з метою оперативного розгляду справи, дотримання розумних строків розгляду справи та об`єктивною неможливістю прокурора, прибути до приміщення Онуфріївського районного суду Кіровоградської області.

З огляду на зазначене, керуючись ст. ст. 336, 372 КПК України, суд,-

постановив:

Клопотання задовольнити.

Судове засіданняу даномукримінальному провадженніпроводити 11.03.2024 року, як виняток, у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням системи "Електронний суд".

Участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції прийматиме прокурор у кримінальному провадженні - прокурор відділу Кіровоградськоїобласної прокуратури ОСОБА_7 .

Попередити прокурора, що ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку, тощо, несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення і оскарженню не підлягає.

Суддя Онуфріївського районного суду

Кіровоградської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118056143
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_3 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України,

Судовий реєстр по справі —401/1276/20

Ухвала від 11.03.2024

Кримінальне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

Ухвала від 11.03.2024

Кримінальне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

Ухвала від 11.03.2024

Кримінальне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

Ухвала від 11.03.2024

Кримінальне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

Ухвала від 04.03.2024

Кримінальне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

Ухвала від 26.02.2024

Кримінальне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

Ухвала від 26.02.2024

Кримінальне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

Ухвала від 26.02.2024

Кримінальне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

Ухвала від 20.02.2024

Кримінальне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

Ухвала від 20.02.2024

Кримінальне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні