Ухвала
від 02.04.2024 по справі 552/1300/24
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

Київський районнийсуд м.Полтави

Справа № 552/1300/24

У Х В А Л А

02.04.2024 Київський районний суд м. Полтави в складі:

головуючого судді Яковенко Н.Л.,

присяжних Дубовик О.С., Балашової Н.М.,

секретаря судового засіданні Резніченко О.С.,

за участю

заявника ОСОБА_1 ,

представника заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

адвоката Черевичної Ю.О.,

розглянувши у судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про визнання недієздатною ОСОБА_3 , заінтересована особа виконавчий комітет Київської районної у м. Полтаві ради, -

В С Т А Н О В И В :

Заявник ОСОБА_1 01.03.2024 звернулася в Київський районний суд м. Полтави з заявою в порядку окремого провадження про визнання особи недієздатною.

В своїй заяві просить визнати недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановити над нею опіку та призначити її опікуном.

Ухвалою Київського районного суду м. Полтави від 01.03.2024 відкрито провадження в даній справі.

Заявником подано клопотання про призначення в справі судово-психіатричної експертизи.

Відповідно до ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Для з`ясування обставин, що мають значення в даній справі, необхідні спеціальні знання, а учасниками справи не надані відповідні висновки експертів.

Відповідно до ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу. У виняткових випадках, коли особа, щодо якої відкрито провадження у справі про обмеження її у цивільній дієздатності чи визнання її недієздатною, явно ухиляється від проходження експертизи, суд у судовому засіданні за участю лікаря-психіатра може постановити ухвалу про примусове направлення фізичної особи на судово-психіатричну експертизу.

З матеріалів вбачається наявність достатніх даних про психічний розлад здоров`я ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , тому клопотання про призначення судової експертизи підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 4 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках, зокрема, призначення судом експертизи.

Пунктом 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України передбачено, що провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених, зокрема, пунктом 5 частини першої статті 252 цього Кодексу, - на час проведення експертизи.

Керуючись ст. ст. 103-109, 239, 298, 299 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

Клопотання про призначення в справі судової експертизи задовольнити.

Призначити в цивільній справі № 552/1300/24 судово-психіатричну експертизу, виконання якої доручити експертам Полтавської філії судових експертиз Державної установи Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (місцезнаходження 36013, м. Полтава, вул. Медична, 1), попередивши експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

На вирішення експертів поставити питання:

- Чи страждає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , будь-яким психічним захворюванням, іншим стійким психічним розладом?

- Чи здатна на ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу усвідомлювати значення своїх дій, керувати ними?

Копію ухвали та матеріали цивільної справи для виконання надіслати до експертної установи.

На час проведення експертизи зупинити провадження в справі.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається,на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/fair/sud1609.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги до Полтавського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Головуючий суддя Н.Л.Яковенко

Присяжні О.С.Дубовик

Н.М.Балашова

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118056290
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недієздатною ОСОБА_3 , заінтересована особа виконавчий комітет Київської районної у м. Полтаві ради

Судовий реєстр по справі —552/1300/24

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні