Ухвала
від 19.03.2024 по справі 570/662/24
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 570/662/24

номер провадження 1-в/570/83/2024

У Х В А Л А

іменем України

19 березня 2024 року м.Рівне

Рівненський районний суд Рівненської області

в особі судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання засудженого

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , засудженого 17.01.2020 року Костопільським районним судом Рівненської області за ст. 121 ч. 2 КК України на 7 років позбавлення волі. 18.02.2020 року вирок набрав законної сили. 20.01.2023 року Рівненським міським судом Рівненської області замінено на обмеження волі невідбуту частину покарання 03 роки 03 місяці 08 днів,

в с т а н о в и в:

На розгляд до суду надійшло клопотання про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання засудженого ОСОБА_4 .

Відповідно до клопотання, за час відбування покарання засуджений відбув частину покарання за вироком суду, що встановлена статтею 81 КК України, що дає йому право на умовно-дострокове звільнення від відбування покарання, під час відбування покарання в Городоцькому виправному центрі вцілому зарекомендував себе позитивно. У зв`язку з цим він клопоче про умовно-дострокове звільнення засудженого від відбування покарання.

Засуджений подав заяву в якій просить справу розглянути без його участі, своє клопотання підтримав.

Прокурор в судовому засіданні у задоволенні клопотання про умовно-дострокове звільнення просить відмовити, оскільки засуджений своєю поведінкою та ставленням до праці не довів своє виправлення, а саме під час відбування покарання допускав порушення встановленого порядку відбуття покарання, за що на нього було накладене дисциплінарні стягнення, які на даний час погашені, має лише два заохочення.

Згідно положеньст.81 КК України, умовно-дострокове звільнення від відбування покарання може бути застосоване, якщо засуджений сумлінною поведінкою і ставленням до праці довів своє виправлення.

Відповідно до характеристики, засуджений за час відбування покарання характеризується наступним чином: два рази допустив порушення встановленого порядку відбування покарання, за що накладалися дисциплінарні стягнення, які погашені у встановленому законом порядку. Також два рази був заохочений за сумлінну поведінку та ставлення до праці.

Єдиною і достатньою підставою умовно дострокового звільнення є досягнення однієї з цілей покарання виправлення засудженого, що підтверджується його сумлінною поведінкою і ставленням до праці в процесі відбування покарання. Під сумлінною поведінкою розуміється поведінка засудженого, яка полягає у стримуванні від порушень режиму відбування покарання, та й прагнення своєю діяльністю спокутувати вину за вчинений злочин. Як вбачається з матеріалів справи, засуджений під час відбування покарання порушував встановлений порядок відбування покарання, отже суд критично ставиться до позитивної характеристики засудженого і твердження про те, що він своєю сумлінною поведінкою довів своє виправлення.

Перевіривши клопотання, дослідивши долучені до нього матеріали, які характеризують засудженого, та матеріали контролю за його поведінкою, суд приходить до висновку, що клопотання про звільнення останнього умовно-достроково від невідбутої частини призначеного йому покарання не підлягає до задоволення.

При прийнятті такого рішення суд зазначає, що призначене покарання, як захід примусу застосовано від імені держави за вироком суду до особи, визнаної винною у вчиненні злочину та полягає в передбаченому законом порядку позбавленні чи обмеженні прав і свобод засудженого.

Через дотримання засад призначення покарання реалізуються принципи справедливості, обґрунтованості та індивідуалізації покарання.

На підставі наведеного та положень ст. 81 КК України, керуючись ст. 537, 539 КПК України,

п о с т а н о в и в:

У задоволенні клопотання засудженого про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання засудженого ОСОБА_4 відмовити.

На ухвалу суду протягом семи діб з дня її оголошення прокурор, засуджений вправі подати апеляції до Рівненського апеляційного суду через Рівненський районний суд Рівненської області. Оскарження ухвали суду прокурором зупиняє її виконання.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118056958
СудочинствоКримінальне
Сутьумовно-дострокове звільнення від відбування покарання засудженого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , засудженого 17.01.2020 року Костопільським районним судом Рівненської області за ст. 121 ч. 2 КК України на 7 років позбавлення волі. 18.02.2020 року вирок набрав законної сили. 20.01.2023 року Рівненським міським судом Рівненської області замінено на обмеження волі невідбуту частину покарання 03 роки 03 місяці 08 днів

Судовий реєстр по справі —570/662/24

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Збитковська Т. І.

Ухвала від 08.04.2024

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Збитковська Т. І.

Ухвала від 19.03.2024

Кримінальне

Рівненський районний суд Рівненської області

Сидоренко С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні