Вирок
від 01.04.2024 по справі 619/2318/24
ДЕРГАЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 619/2318/24

провадження № 1-кп/619/242/24

ВИРОК

іменем України

01 квітня 2024 року м. Дергачі

Дергачівський районний суд Харківської області у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши в залі суду в м. Дергачі у спрощеному порядку кримінальне провадження №12024226270000051 у відношенні обвинуваченого:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Дергачі Дергачівського району Харківської області, громадянина України, з середньою освітою, не одружений, без зареєстрованого місця проживання та фактично мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимий,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.190 КК України, суд -

ВСТАНОВИВ:

На початку травня 2023 року точної дати та часу під час проведення дізнання не встановлено, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 маючи прямий злочинний умисел, спрямований на заволодіння чужим майном, і переслідуючи корисливий мотив, з метою збагачення за рахунок вчинення кримінального правопорушення, перебуваючи в м. Харків, на ринку «Центральний ринок», придбав сувенірні грошові купюри номіналом 1000 грн. із позначкою «Це не гроші» та усвідомлюючи що вказані грошові купюри сувенірні мав на меті заволодіти чужим майном шляхом обману, а саме покупки товару в магазині.

В подальшому, 27.02.2024 близько 13 год 53 хв, ОСОБА_3 реалізуючи свій прямий злочинний умисел, знаходячись в приміщенні магазину ГОВ «Кисет» за адресою: АДРЕСА_2 , вирішив, шляхом обману, заволодіти майном, що належить ТОВ «Кисет», а саме товарами та грошовими коштами у вигляді решти, шляхом передачі сувенірної купюри номіналом 1000 гривень із позначкою «Це не гроші».

Надалі, ОСОБА_3 перебуваючи в приміщення вищевказаного магазину, продавцем якого була ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , обрав товари відповідно до чеку № 03550068: ІІІ-д Цілий Лісовий Горіх 90г Мілка 1 шт 77,00 грн., Philip Morris Novel Mix Сигарети 1 пач. - 83,00 грн., Bond Street Blue 25 сиг. Сигарети 1 пач. - 96,00 грн., Parliament Carat Purple Сигарети 1 пач. -109,90 грн., Вода Моршинська 1.5 л газ 1 шт. - 19,50 грн., Пиво Хайк Бланш 0,5 л 4.9% ж/б Оболонь 2 шт. - 47,80 грн., та маючи прямий злочинний умисел на заволодіння чужим майном шляхом обману, діючи з корисливих мотивів шахрайським шляхом, а саме шляхом передачі сувенірної купюри номіналом 1000 гривень із позначкою «Це не гроші» та грошової купюри номіналом 5 гривень ввів в оману продавця ОСОБА_4 та заволодів грошовими коштами в сумі 566 грн. 80 коп., які отримав від ОСОБА_4 у вигляді решти, а також товарами відповідно до чеку № 03550068 на загальну суму 433 грн. 20 коп. та з незаконно отриманим чужим майном зник з місця правопорушення, в подальшому розпорядившись ним на свій розсуд.

Відповідно до висновку експерта за результатами проведення судово товарознавчої експертизи від 27.03.2024 ринкова вартість досліджуваних об`єктів: шоколад Цілий Лісовий Горіх 90г Мілка 1 шт., Philip Morris Novel Mix Сигарети 1 пач., Bond Street Blue 25 сиг. Сигарети 1 пач., Parliament Carat Purple Сигарети 1 пач., вода Моршинська 1.5 л газ 1 шт., пиво Хайк Бланш 0,5 л 4.9% ж/б НОМЕР_1 , станом на 27.02.2024 становила: 421,72 грн. (чотириста двадцять одна гривня 72 коп.).

В результаті злочинних дій ОСОБА_3 , ТОВ «Кисет» було спричинено матеріальну шкоду у розмірі 988 грн. 52 коп.

На підставі викладеного, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 обгрунтовано обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення- крімінального проступку, передбаченого ч. I cm. 190 К К України, а саме - заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайстві).

Прокурор звернувся до суду з клопотанням про розгляд кримінального проступку у спрощеному порядку без проведення судового розгляду в судовому засіданні.

Обвинуваченим ОСОБА_3 , представленим захисником ОСОБА_5 подано заяву, згідно якої він беззаперечно визнає свою винуватість у вчиненні інкримінованого йому кримінального проступку, ознайомлений з обмеженням права на апеляційне оскарження, не оспорює встановлені досудовим розслідуванням обставини і згоден на розгляд обвинувального акту у спрощеному порядку.

Представником ТОВ«Кисет»- ОСОБА_6 подано заяву, згідно якої він не заперечує проти розгляду обвинувального акту без його участі у спрощеному порядку.

01 липня 2020 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» від 22 листопада 2018 року № 2617-VIII.

Законом №2617-VIII внесено зміни до Кримінального кодексуУкраїни та Кримінального процесуального кодексу України.

Так, відповідно до ч. 1 ст.12КК України (в редакції від 1 липня 2020 року) визначено, що кримінальні правопорушення поділяються на кримінальні проступки і злочини.

Частиною 2 статті 12КК України визначено, що кримінальним проступком є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов`язане з позбавленням волі.

Відповідно до положень ч. 2 ст.12КК України кримінальне правопорушення, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_3 , є кримінальним проступком.

Частиною 1 статті 381КПК України визначено, що суд розглядає обвинувальний акт щодо вчинення кримінального проступку без проведення судового розгляду в судовому засіданні за відсутності учасників судового провадження, якщо обвинувачений не оспорює встановлені під час дізнання обставини і згоден з розглядом обвинувального акта за його відсутності обвинувачений не оспорює встановлені під час дізнання обставини і згоден з розглядом обвинувального акта за його відсутності, а потерпілий не заперечує проти такого розгляду.

Відповідно до ст. 58 Конституції України, закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом`якшують або скасовують відповідальність особи.

Згідно ч. 2 ст. 4 КК України, злочинність і караність, а також інші кримінально-правові наслідки діяння визначаються законом про кримінальну відповідальність, що діяв на час вчинення цього діяння.

Статтею 5КК України визначено, що закон про кримінальну відповідальність, що скасовує кримінальну протиправність діяння, пом`якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи, має зворотну дію у часі, тобто поширюється на осіб, які вчинили відповідні діяння до набрання таким законом чинності, у тому числі на осіб, які відбувають покарання або відбули покарання, але мають судимість.

Таким чином,суд дійшоввисновку продоведеність вини ОСОБА_3 увчиненні вищезазначеного кримінального правопорушення, його дії правильно кваліфікованіза ч.1ст.190КК України заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайстві).

При вирішенні питання про призначення покарання, суд, відповідно до ст.ст. 65-67 КК України, враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного та обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання.

Покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових злочинів як засудженими, так і іншими особами, що витікає з положень ч. 2 ст. 50 КК України.

Згідно п. 4 Постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни «Пропрактику призначеннясудами кримінальногопокарання» №7від 24.10.2003 виходячи з того, що встановлення пом`якшуючих та обтяжуючих покарання обставин має значення для правильного його призначення, судам необхідно всебічно досліджувати матеріали справи щодо наявності таких обставин і наводити у вироку мотиви прийнятого рішення. При цьому таке рішення має бути повністю самостійним і не ставить у залежність від наведених в обвинувальному висновку обставин, які пом`якшують чи обтяжують покарання.

У рішенні «Бемер проти Німеччини» від 03 жовтня 2002 року Європейський суд з прав людини зазначає, що кримінальний суд має враховувати особу засудженого, його стаж злочинної діяльності, обставини скоєного ним злочину, його поведінку після злочину, умови його життя та наслідки, яких можна очікувати в зв`язку з відстрочкою.

Враховуючи даніпро ОСОБА_3 який на обліку у лікаря психіатра та нарколога не перебуває, раніше не судимий, враховуючи обставину, яка пом`якшує покарання, якою відповідно до ст. 66 КК України є щире каяття у вчиненому, враховуючи відсутність обставин які є обтяжуючими покарання відповідно до ст.67 КК України , суд вважає за необхідне призначити йому покарання в межах санкції статті у виді обмеження волі з застосуванням ст.ст.75,76 КК України.

Керуючись ст.ст.381, 382, 394 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

ОСОБА_3 визнативинуватим у вчиненні кримінальногоправопорушення передбаченого ч.1 ст.190 ККУкраїни та призначити йому покарання

в виді двох років обмеження волі

На підставі ст.75 КК України ОСОБА_3 від призначеного покарання звільнити з іспитовим терміном в два роки.

Згідно вимогч.1ст.76КК Українипокласти на ОСОБА_3 наступні обов`язки: 1) періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; 2) повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання чи роботи.

Речовий доказ: купюра номіналом одна тисяча гривень, на передній частині у лівому куті мається надпис «Це не гроші», а на зворотній частині надписи «СУВЕНІР» - вилучено та поміщено до сейф пакету «PSP 1001249» - зберігати в матеріалах кримінального провадження № 12024226270000051.

Вирок може бути оскаржений до Харківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня отримання копії вироку.

У відповідності до ч. 1 ст.394КПК України вирок суду першої інстанції, ухвалений за результатами спрощеного провадження в порядку, передбаченому статтями 381 та 382 цього Кодексу, не може бути оскаржений в апеляційному порядку з підстав розгляду провадження за відсутності учасників судового провадження, не дослідження доказів у судовому засіданні або з метою оспорити встановлені досудовим розслідуванням обставини.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку не подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копію вироку за результатами розгляду обвинувального акта щодо вчинення кримінального проступку не пізніше дня, наступного за днем його ухвалення, надіслати учасникам судового провадження.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118057131
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —619/2318/24

Вирок від 01.04.2024

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Жорняк О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні