Рішення
від 01.04.2024 по справі 715/768/24
ГЛИБОЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 715/768/24

Провадження № 2/715/274/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 квітня 2024 року Глибоцький районний суд Чернівецької області

в складі: головуючого судді Цуренка В.А.

секретар судового засідання Оршевська С.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в селищі Глибока справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Волоківської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області, треті особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання права власності на спадкове майно,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з вказаним позовом, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Волока Глибоцького району Чернівецької області помер її батько ОСОБА_4 . Після його смерті відкрилася спадщина за законом, оскільки за життя батько не склав заповіту. Спадкоємцем за законом І-ї черги після смерті батька, який прийняв спадщину є лише вона. До складу спадкового майна після смерті батька входить нерухоме майно, а саме домоволодіння, що належало батькові за життя та розташоване по АДРЕСА_1 і складається з житлового будинку літ. «А» загальною площею 188,6 кв.м, в тому числі житловою площею 111,0 кв.м, мезоніну літ. «АМз», прибудови літ. «А1», прибудови літ. «А2», ганку літ. «а», погрібу літ. «Б», входу у погріб літ. «ВхПг», літньої кухні літ. «В», сарая літ. «Г», убиральні літ. «Д», сараїв літ. літ. «Е», «Є», гаража літ. «Ж», колодязя №1, воріт №2, огорожі № 3, хвіртки №4, огорожі №5, вигрібної ями №6, вимощення №І. Дане господарство станом на 15.04.1991 року до прийняття Закону України «Про власність» до суспільної групи «колгоспний двір», тому станом на 1991 рік його членам належало в рівних частках по 1/3 частки даного господарства, а саме, ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_4 , як членам колгоспного двору.

ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Волока Глибоцького району Чернівецької області помер ОСОБА_5 . Після його смерті відкрилася спадщина за законом, оскільки за життя він не склав заповіту. Відповідно єдиними спадкоємцями за законом І-ї черги після смерті ОСОБА_5 , які прийняли спадщину були його дружина ОСОБА_6 та його син ОСОБА_4 . А тому, після смерті ОСОБА_5 , як спадкоємцям за законом ОСОБА_6 та ОСОБА_4 стало належати по 1/2 частки спадкової нерухомого майна. ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Волока Глибоцького району Чернівецької області померла ОСОБА_6 . Після її смерті відкрилася спадщина за законом, оскільки за життя ОСОБА_6 не склала заповіту. Відповідно єдиним спадкоємцем за законом І-ї черги після смерті ОСОБА_5 , який прийняв спадщину був її син, батько позивачки - ОСОБА_4 тому, після смерті ОСОБА_6 , як спадкоємцям за законом ОСОБА_4 стало належати спадкове нерухоме майно в цілому.

Вона своєчасно прийняла спадщину після смерті свого батька ОСОБА_4 , оскільки постійно проживала разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, а тому згідно ст.126 ЦК України вважається такою що прийняла спадщину. Треті особи ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , спадщину не прийняли та відмовились від спадщини, що підтверджуються поданими ними заявами до нотаріуса. Інших спадкоємців ні за заповітом, ні за законом та осіб, які мають обов`язкову частку спадщині - немає. А тому, крім неї на спадкове майно більше ніхто не претендує. Отримати свідоцтво про право на спадщину на вказане спадкове нерухоме майно вона не має можливості, оскільки не були оформлені правовстановлюючі документи на вказане нерухоме майно, що становить перешкоди у оформленні її спадкових прав.

Тому просить суд, ухвалити рішення, яким визнати за ОСОБА_1 право власності на нерухоме майно, що розташоване в АДРЕСА_1 .

В судове засідання позивачка ОСОБА_1 не з`явилася, проте подала до суду заяву, в якій позовні вимоги підтримує у повному обсязі і просить суд позов задовольнити, а справу розглянути у її відсутності.

В судове засідання представник відповідача Волоківської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області не з`явився, проте сільська рада надала суду листа, в якому позовні вимоги визнає повністю і просить суд розглянути справу без участі їх представника.

В судове засідання треті особи ОСОБА_2 та ОСОБА_3 не з`явилися, проте подали до суду заяви, в якій позовні вимоги підтримують у повному обсязі і просять суд позов задовольнити, а справу розглянути у їх відсутності.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч.1 ст.2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно ч.1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч.1 ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Як вбачається із змісту ч.2 ст. 16 ЦК України способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути:

1) визнання права;

2) визнання правочину недійсним;

3) припинення дії, яка порушує право;

4) відновлення становища, яке існувало до порушення;

5) примусове виконання обов`язку в натурі;

6) зміна правовідношення;

7) припинення правовідношення;

8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди;

9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди;

10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

Відповідно до ч.4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Визнання відповідачем пред`явленого позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Відповідно до ч.2 ст.328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється, або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Як вбачається із ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно ч.1 ст. 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за житія спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Відповідно до ч.3 ст.1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Волока Глибоцького району Чернівецької області помер батько позивачки - ОСОБА_4 . Після його смерті відкрилася спадщина за законом, оскільки за життя батько не склав заповіту. Спадкоємцем за законом І-ї черги після смерті батька, який прийняв спадщину є лише ОСОБА_1 .

До складу спадкового майна після смерті ОСОБА_4 входить нерухоме майно, а саме домоволодіння, що належало батькові за життя та розташоване по АДРЕСА_1 і складається з житлового будинку літ. «А» загальною площею 188,6 кв.м, в тому числі житловою площею 111,0 кв.м, мезоніну літ. «АМз», прибудови літ. «А1», прибудови літ. «А2», ганку літ. «а», погрібу літ. «Б», входу у погріб літ. «ВхПг», літньої кухні літ. «В», сарая літ. «Г», убиральні літ. «Д», сараїв літ. літ. «Е», «Є», гаража літ. «Ж», колодязя №1, воріт №2, огорожі № 3, хвіртки №4, огорожі №5, вигрібної ями №6, вимощення №І. Дане господарство станом на 15.04.1991 року до прийняття Закону України «Про власність» до суспільної групи «колгоспний двір», тому станом на 1991 рік його членам належало в рівних частках по 1/3 частки даного господарства, а саме, ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_4 , як членам колгоспного двору.

ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Волока Глибоцького району Чернівецької області помер ОСОБА_5 . Після його смерті відкрилася спадщина за законом, оскільки за життя він не склав заповіту. Відповідно єдиними спадкоємцями за законом І-ї черги після смерті ОСОБА_5 , які прийняли спадщину були його дружина ОСОБА_6 та його син ОСОБА_4 . А тому, після смерті ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_4 стало належати по 1/2 частки спадкової нерухомого майна.

ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Волока Глибоцького району Чернівецької області померла ОСОБА_6 . Після її смерті відкрилася спадщина за законом, оскільки за життя ОСОБА_6 не склала заповіту. Відповідно єдиним спадкоємцем за законом І черги після смерті ОСОБА_5 , який прийняв спадщину був її син, батько позивачки - ОСОБА_4 тому, після смерті ОСОБА_6 , як спадкоємцям за законом ОСОБА_4 стало належати спадкове нерухоме майно в цілому.

ОСОБА_1 своєчасно прийняла спадщину після смерті свого батька ОСОБА_4 , оскільки постійно проживала разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, а тому згідно ст.126 ЦК України вважається такою що прийняла спадщину. Треті особи ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , спадщину не прийняли та відмовились від спадщини, що підтверджуються поданими ними заявами до нотаріуса. Інших спадкоємців ні за заповітом, ні за законом та осіб, які мають обов`язкову частку спадщині - немає. А тому, крім ОСОБА_1 на спадкове майно більше ніхто не претендує. Отримати свідоцтво про право на спадщину на вказане спадкове нерухоме майно вона не має можливості, оскільки не були оформлені правовстановлюючі документи на вказане нерухоме майно, що становить перешкоди у оформленні її спадкових прав.

Вказані обставини підтверджуються дослідженими в судовому засіданні доказами.

При таких обставинах, суд дійшов висновку, що позовні вимоги знайшли своє підтвердження в судовому засіданні.

На підставі викладеного, ст. ст. 319, 328, 346, 1216-1223,1258, 1268 ЦК України, керуючись ст. ст. 3-13,19,76-81,89,206,259,263-265 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жителькою АДРЕСА_1 , право власності на нерухоме майно, що знаходиться по АДРЕСА_1 і складається з житлового будинку літ. «А» загальною площею 188,6 кв.м, в тому числі житловою площею 111,0 кв.м, мезоніну літ. «АМз», прибудови літ. «А1», прибудови літ. «А2», ганку літ. «а», погребу літ. «Б», входу у погріб літ. «ВхПг», літньої кухні літ. «В», сараю літ. «Г», убиральні літ. «Д», сараїв літ. літ. «Е», «Є», гаража літ. «Ж», колодязя №1, воріт №2, огорожі № 3, хвіртки №4, огорожі №5, вигрібної ями №6, вимощення №І.

Повний текст судового рішення виготовлено 01 квітня 2024 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Чернівецької апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя:

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118058156
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —715/768/24

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Цуренко В. А.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Цуренко В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні