Ухвала
від 02.04.2024 по справі 194/580/24
ТЕРНІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 194/580/24

Номер провадження 1-кс/194/122/24

У Х В А Л А

про дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів,

які містять охоронювану законом таємницю

02 квітня 2024 року Слідчий суддя Тернівського міського суду Дніпропетровської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Тернівка Дніпропетровської області клопотання заступника начальника СВ ВП №1 Павлоградського РВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні внесеному 15.03.2024 року до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань за №12024041400000134 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Заступник начальника СВ ВП № 1 Павлоградського РВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, погодженим прокурором Павлоградської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні внесеному 15.03.2024 року до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань за №12024041400000134 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України.

Клопотання слідчиймотивує тим,що 22.03.2024 року ОСОБА_5 було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.185 КК України.

19.03.2024 року до КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » було скеровано запит щодо надання відносно підозрюваної ОСОБА_5 інформації про перебування її на обліку лікарів нарколога та психіатра.

Згідно листа №24/7 від 21.03.2024 структурного підрозділу №2 КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_5 , 2000 року народження, зверталась за допомогою лікаря-психіатра з 2019 року з приводу легкої розумової відсталості в ступені вираженої дебільності, з порушенням поведінки, за медичною допомогою до лікаря нарколога не зверталась.

28.03.2024 року у кримінальному провадженні призначено судову амбулаторну психіатричну експертизу з метою встановлення осудності на момент вчинення кримінального правопорушення підозрюваної ОСОБА_5

Структурний підрозділ № НОМЕР_1 КП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Для повного, всебічного та неупередженого проведення досудового розслідування, з метою встановлення осудності на момент вчинення кримінального правопорушення, необхідно провести судову психіатричну експертизу підозрюваної ОСОБА_5 у зв`язку з чим необхідно надати експертам її медичну карту щодо перебування на обліку у лікаря психіатра.

Для проведення судової психіатричної експертизи необхідно отримати оригінал медичної картки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка перебуває у розпорядженні КП « ІНФОРМАЦІЯ_5 », знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

У зв`язку з чим, заступник начальника СВ просить надати тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю та знаходяться у КП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » за адресою: АДРЕСА_1 , з метою вилучення їх оригіналів, а саме: медичної картки на ім`я ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , щодо перебування на обліку лікаря психіатра.

Заступник начальника СВ у судове засідання не з`явився, однак подав до суду письмову заяву про розгляд клопотання без його участі.

Прокурор у судове засідання не з`явився, подав до суду письмову заяву про розгляд клопотання без його участі, клопотання підтримує в повному обсязі.

Представник КП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » в судове засідання не з`явився, про час та місце судового засідання повідомлений своєчасно та належним чином.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутністю осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження не здійснюється.

Слідчий суддя, вивчивши документи та матеріали, якими слідчий та прокурор обґрунтовують доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання, вважає, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Статтею 132КПК України визначені загальні правила застосування заходів забезпечення кримінального провадження та передбачені обставини, за яких не допускається застосування заходів кримінального провадження. Серед таких обставин у п. 2 ч. 3 ст.132КПК України зазначена необхідність слідчого, прокурора довести, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора. Згідно ч. 4 ст. 132 КПК України, для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ст. 84 КПК України, доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Згідно з ч. 1 ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити лікарську таємницю.

За ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно з ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

15.03.2024 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12024041400000134 внесені відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України.

Згідно листа структурного підрозділу №2 КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за вих. №24/7 від 21.03.2024 року, вбачається, що ОСОБА_5 , 2000 року народження, зверталась за допомогою лікаря-психіатра з 2019 року з приводу легкої розумової відсталості в ступені вираженої дебільності, з порушенням поведінки, за медичною допомогою до лікаря нарколога не зверталась.

Згідно постановизаступника начальника ІНФОРМАЦІЯ_6 від 28.03.2024року,у кримінальномупровадженні №12024041400000134від 15.03.2024року призначено судову амбулаторну психіатричну експертизу з метою встановлення осудності на момент вчинення кримінального правопорушення підозрюваної ОСОБА_5 .

Так, в наданих заступником начальника СВ, прокурором, матеріалах та досліджених в судовому засіданні, міститься достатньо підстав вважати, що медична картка на ім`я ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , щодо перебування на обліку лікаря психіатра, до якої заступник начальника СВ просить здійснити тимчасовий доступ, перебуває у володінні КП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » і може містити відомості, які мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також для проведення судової психіатричної експертизи підозрюваної ОСОБА_5 з метою встановлення осудності на момент вчинення кримінального правопорушення.

Керуючись ст.ст. 159, 160-163, 164 КПК України,

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання заступника начальника СВ ВП № 1 Павлоградського РВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні внесеному 15.03.2024 року до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань за №12024041400000134 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України задовольнити.

Надати заступнику начальника СВ ВП №1 Павлоградського РВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , слідчим СВ ВП №1 Павлоградського РВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю та знаходяться у розпорядженні КП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » за адресою: АДРЕСА_1 , з метою вилучення їх оригіналів, а саме: медичної картки на ім`я ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , щодо перебування ОСОБА_5 на обліку лікаря психіатра, яка з 2019 року зверталась за допомогою лікаря-психіатра.

Виконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів доручити заступнику начальника СВ ВП №1 Павлоградського РВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , слідчим СВ ВП №1 Павлоградського РВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 .

Строк дії ухвали встановити протягом двох місяців з дня її постановлення.

Роз`яснити положення ст. 166 КПК України, а саме, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положенням Кримінально-процесуального кодексу України з метою відшукування та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу118060169
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —194/580/24

Ухвала від 02.04.2024

Кримінальне

Тернівський міський суд Дніпропетровської області

Корягін В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні