Рішення
від 01.04.2024 по справі 646/5705/23
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 646/5705/23

№ провадження 2/646/1345/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 квітня 2024 року м.Харків

Червонозаводський районний суд м. Харкова

у складі: головуючого судді - Клімової С.В.,

за участю секретаря - Машко П.М.,

позивача - ОСОБА_1

представника позивача - ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Харкові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Куп`янської міської військової адміністрації, третя особа: Куп`янська державна нотаріальна контора Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач, ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Куп`янської міської військової адміністрації, третя особа: Куп`янська державна нотаріальна контора Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, мотивуючи свої вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка на день своєї смерті проживала у смт. Ківшарівка Куп`янського району Харківської області. Після смерті останньої відкрилася спадщина, яка складається з частини квартири. За життя померла заповіту не залишила. Позивач зазначає, що територія смт. Ківшарівка з березня 2022 року знаходилася у тимчасовій окупації рф, у зв`язку з чим отримати документи та звернутися з заявою про прийняття спадщини фактично було неможливим.

Після деокупації Куп`янського району Харківської області у липні 2023 року позивач звернулася із заявою до нотаріуса про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом, однак у його видачі було відмовлено, оскільки вона пропустила шестимісячний строк для прийняття спадщини.

Посилаючись на поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини, просить суд встановити їй додатковий строк для прийняття спадщини терміном два місяці з часу набрання рішенням суду законної сили.

Ухвалою Червонозаводського районного суду м. Харкова від 06 жовтня 2023 року провадження по справі було відкрито та справу призначено до підготовчого судового засідання за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою Червонозаводського районного суду м. Харкова від 26 січня 2024 року підготовчий розгляд було проведено та справу призначено до судового розгляду.

Позивач та її представник в судовому засіданні вимоги позову підтримали та просили суд їх задовольнити, надавши пояснення аналогічні позову.

Відповідач Куп`янська міськавійськова адміністраціяу судовезасідання нез`явилися,надали заявупро розглядсправи без участі представника військової адміністрації.

3-тя особа: Куп`янська державнанотаріальна контораХарківської областіСхідного міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції усудове засіданняне з`явилися,надали заявупро розглядсправи без участі їх представника.

Згідно вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу технічними засобами не здійснюється.

З`ясувавши думку учасників справи, дослідивши письмові докази суд приходить до наступного.

Справа розглядається за правилами загального позовного провадження.

Так судом встановлені наступні фактичні обставини.

ІНФОРМАЦІЯ_3 у смт. Ківшарівка Куп`янського району Харківської області померла ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серія НОМЕР_1 .

З свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_4 народилася ОСОБА_4 , батьками вказані ОСОБА_5 та ОСОБА_3 .

З свідоцтва про одруження серії НОМЕР_3 від 15.07.2000 року вбачається, що ОСОБА_1 зареєстрував шлюб з ОСОБА_4 прізвище дружини після реєстрації шлюбу « ОСОБА_6 ».

Постановою нотаріуса від 12.07.2023 року ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, у зв`язку з пропуском встановленого законом строку для подачі заяви про прийняття спадщини.

З Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 228844236 вд 20.10.2020 року, вбачається, що 1/3 частина квартири за адресою: АДРЕСА_1 належала ОСОБА_3 .

Судовим розглядом встановлено, що спадкодавець на час смерті проживав у смт. Ківшарівка Куп`янського району Харківської області та спадкове майно знаходиться на території Куп`янського району Харківської області.

Отже, місцем відкриття спадщини є смт. Ківшарівка Куп`янського району Харківської області, яке у період до спливу шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини, було тимчасово окупованою територією.

Закон який регулює спірні цивільно-правові правовідносини є Цивільний Кодекс України.

Частиною першоюст.16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ч. 1ст. 76 ЦПК Українидоказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність.

Згідно ч. 1 та ч. 2ст. 77 ЦПК Україниналежними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні рішення.

Достовірними, відповідно дост. 79 ЦПК України, є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Відповідно до ч. 1ст. 80 ЦПК України, достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмету доказування.

Згідно ч. 1 та ч. 6ст. 81 ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених законом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті1220,1222,1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина першастатті 1269 ЦК України).

Таким чином, право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до п.7 ч. 1 ст. 11 Закону України«Прозабезпеченняправісвободгромадянта правовийрежимнатимчасовоокупованійтериторіїУкраїни» тимчасово окупованаРосійськоюФедерацією територіяУкраїни (тимчасовоокупованатериторія)-цечастинитериторії України,вмежах якихзбройні формуванняРосійської Федераціїта окупаційнаадміністрація РосійськоїФедерації встановилита здійснюютьфактичнийконтроль абов межахяких збройніформування РосійськоїФедерації встановилита здійснюютьзагальний контрользметою встановленняокупаційної адміністраціїРосійськоїФедерації.

Адміністративна межа тимчасово окупованої території України визначається Кабінетом Міністрів України.

Відповідно доНаказу Міністерстваз питаньреінтеграції тимчасово окупованих територій України «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово о купованих Російською Федерацією» від 22.12.2022№309 смт. Ківшарівка Куп`янського району Харківської області у період з 24.02.2022 по 11.09.2022 знаходилися у тимчасовій окупації, а нині відноситься до населених пунктів можливих бойових дій.

Зазначені обставини об`єктивно унеможливлювали своєчасне звернення позивача до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини.

Відповідно до вимог ч.ч.1-2 статті 1272 ЦК України якщо спадкоємець протягом строку, встановленогостаттею 1270цього Кодексу,не подавзаяву проприйняття спадщини,він вважаєтьсятаким,що неприйняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Вирішуючи питання про визначення позивачу додаткового строку для прийняття спадщини, судом враховується, що право на спадщину у позивача як спадкоємця виникло з моменту її відкриття. Закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Поважними причинами, суд визнає такі, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення дій, направлених на отримання спадщини.

Суд зазначає, що причину пропуску строку для прийняття спадщини, суд визнає поважною, оскільки місце відкриття спадщини, а саме смт. Ківшарівка Куп`янського району Харківської області, було тимчасово окупованою територією, сама по собі зазначена обставина є об`єктивною для виникнення труднощів на вчинення з боку позивача дій щодо прийняття спадщини.

Враховуючи спірні цивільно-правові відносини між учасниками справи, які вирішуються тільки в судовому порядку, суд оцінивши достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, вимоги норм матеріального та процесуального права, приходить до висновку, що позивачем у судовому засіданні доведено, що ним з поважної причини пропущений строк для прийняття спадщини і двомісячного додаткового строку їй буде достатньо для подачі до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, у зв`язку з чим позов підлягає задоволенню як обґрунтований.

Керуючись ст.ст. 11, 12 13, 78, 79, 81, 89, 206, 264, 265, 268,351,352,354 ЦПК України, ст..ст.1216-1218, 1220-1223, 1233-1235 ЦК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Куп`янської міської військової адміністрації, третя особа: Куп`янська державна нотаріальна контора Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визначення додаткового строку для прийняття спадщини задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 , яка фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 додатковий строк два місяці для подачі заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори, після померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 , який починається з дня набрання законної сили рішення суду.

Рішення може бути оскаржено повністю або частково учасниками справи, а також особами, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права, свободи, інтереси та (або) обов`язки протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Харківського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційноїскарги всімаучасниками справи,якщо апеляційнускаргу небуло подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається на офіційному порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки http://cz.hr.court.gov.ua

Суддя: С.В. Клімова

СудЧервонозаводський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118061340
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —646/5705/23

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Клімова С. В.

Ухвала від 26.01.2024

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Клімова С. В.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Клімова С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні